Πολλοί πιλότοι αποκρύπτουν την κατάθλιψη

Πολλοί πιλότοι αποκρύπτουν την κατάθλιψη

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαιρετικά ανησυχητικά είναι τα συμπεράσματα μεγάλης έρευνας σχετικά με την κλινική κατάθλιψη στους χειριστές της πολιτικής αεροπορίας. Οπως διαπιστώνεται, ο ένας στους οκτώ πιλότους έχει καταθλιπτικές τάσεις, ενώ ο ένας στους είκοσι πέντε έχει φτάσει να κάνει σκέψεις αυτοκτονίας.

Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξε μεγάλη έρευνα η οποία εκπονήθηκε διαδικτυακά κατά το 2015. Οι απαντήσεις των 1.850 χειριστών της πολιτικής αεροπορίας, από 50 χώρες, δόθηκαν ανωνύμως. Η εκπόνηση της μελέτης κρίθηκε απαραίτητη μετά τη συντριβή του αεροσκάφους της γερμανικής Germanwings στις Γαλλικές Αλπεις, όπου το οδήγησε ο πιλότος του ο οποίος έπασχε από κατάθλιψη με συνέπεια να σκοτωθούν δεκάδες άνθρωποι.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημίου Χάρβαρντ δημοσίευσαν τα συμπεράσματα της μελέτης τους στην επιθεώρηση Envinronmental Health. Oπως δηλώνει ο συντονιστής της ερευνητικής προσπάθειας, καθηγητής Τζόζεφ Αλεν, «πολλοί πιλότοι, παρότι υποφέρουν από συμπτώματα κατάθλιψης, δεν αναζητούν ιατρική βοήθεια επειδή φοβούνται για τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει μία τέτοια διάγνωση στη σταδιοδρομία τους. Ενα πέπλο μυστικότητας καλύπτει τα θέματα ψυχικής υγείας μέσα στο πιλοτήριο. Ωστόσο, διεξάγοντας την έρευνά μας ανωνύμως, καταφέραμε να παραμερίσουμε τους φόβους αυτών των ανθρώπων για στίγμα ή για διακρίσεις εναντίον τους».

Η έρευνα, επίσης, υποδεικνύει ότι οι άνδρες χειριστές αεροσκάφους αναφέρουν συχνότερα από τις γυναίκες συναδέλφους τους απώλεια ενδιαφέροντος, αίσθημα προσωπικής αποτυχίας, δυσκολία συγκέντρωσης, αλλά και σκέψεις αυτοκτονίας. Αντιθέτως, είναι πιθανότερο μία γυναίκα πιλότος να έχει αναζητήσει ιατρική βοήθεια και να έχει λάβει θεραπεία. Σήμερα, οι ενεργοί πιλότοι υπολογίζεται πως ανέρχονται σε 140 χιλιάδες παγκοσμίως και μεταφέρουν κάθε χρόνο περισσότερο από τρία δισεκατομμύρια επιβάτες. Εν κατακλείδι, οι ερευνητές επισημαίνουν ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι εποπτικές αρχές θα πρέπει να λάβουν πολύ πιο σοβαρά το θέμα της κατάθλιψης των πιλότων και τη θεραπεία του. AΠΕ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή