Οι φανατικοί θαυμαστές του Ιωσήφ Στάλιν

Οι φανατικοί θαυμαστές του Ιωσήφ Στάλιν

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΙΦΛΙΔΑ. Στον Ιωσήφ Στάλιν είναι αφιερωμένο μικρό δωμάτιο στο σπίτι της Νάζι Στεφανισβίλι στο Γκόρι της Γεωργίας. Εκεί, η οικογένεια Στεφανισβίλι έχει κρεμάσει πόστερ και έργα ζωγραφικής, αλλά και βιβλία στη μνήμη του διαβόητου σοβιετικού δικτάτορα.

Παρότι η εποχή του Στάλιν χαρακτηρίσθηκε από ασφυκτική καταπίεση, μαζικούς εκτοπισμούς σε στρατόπεδα εργασίας και λιμό, η 73χρονη συνταξιούχος οικονομολόγος Νάζι Στεφανισβίλι λέει ότι τον θαύμαζε από παιδί.

Μεταξύ των δεκάδων εκθεμάτων στη μνήμη του Στάλιν περιλαμβάνονται φωτογραφίες του δικτάτορα, έργα ζωγραφικής και μικρές προτομές του Γεωργιανού μπολσεβίκου από τη νεαρή του ηλικία μέχρι και τα τελευταία χρόνια της κυριαρχίας του.

«Κάθε πρωί πάω στο δωμάτιο του Στάλιν για να του πω καλημέρα και τιμώ κάθε του επέτειο, από αυτή της γέννησής του μέχρι και του θανάτου του. Διαθέτω πίνακες ζωγραφικής, πολλά βιβλία για τον Στάλιν, προτομές, ενθύμια και παλιές εφημερίδες. Τα περισσότερα, τα αγόρασα, άλλα είναι δώρα, ενώ βρήκα και κάποια πεταμένα στα σκουπίδια», λέει η Νάζι.

Ο Στάλιν, που γεννήθηκε στο Γκόρι το 1878, δεν απολαμβάνει καμιάς συμπάθειας στη γενέτειρά του, τη Γεωργία, η οποία ανέκτησε την ανεξαρτησία της μετά την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το 1991. Με την πάροδο των ετών, τα μνημεία προς τιμήν του κατεδαφίσθηκαν, ενώ το 2010 οι τοπικές αρχές απέσυραν ανδριάντα του από την κεντρική πλατεία του Γκόρι.

Ο Στάλιν συνεχίζει, όμως, να είναι ιδιαίτερα αγαπητός σε μικρή μερίδα –κυρίως ηλικιωμένων– θαυμαστών του, οι οποίοι υπογραμμίζουν τον ρόλο του στην εκβιομηχάνιση της Σοβιετικής Ενωσης και στη νίκη επί της ναζιστικής Γερμανίας στο Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

«Δυστυχώς, ο Στάλιν δεν είναι πια δημοφιλής. Οι συμπατριώτες μας δεν τον σέβονται πια. Μόνο εμείς, τα μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε τη μνήμη του με σεβασμό», λέει ο 70χρονος συνταξιούχος οικοδόμος Βασίλι Σινταμονίτζε, που προσπαθεί να παρευρίσκεται κάθε χρόνο στο Γκόρι, κατά την επέτειο της γέννησης του πολιτικού του ινδάλματος στις 21 Δεκεμβρίου.

Η 40χρονη άνεργη μητέρα δύο παιδιών Νάντια Μπαμπουνασβίλι, από την Τιφλίδα, είναι μία από τις νεότερες θαυμάστριες του Στάλιν. «Ο πατέρας μου ήταν ανώτατο κομματικό στέλεχος σε επαρχία της σοβιετικής Γεωργίας και μου έμαθε να αγαπώ τον Στάλιν από την παιδική μου ηλικία. Το ίδιο κάνω κι εγώ με τα δικά μου παιδιά. Τους εξηγώ πόσο ευτυχισμένα ήταν τα παιδικά μου χρόνια στην ΕΣΣΔ. Είμαι βέβαιη ότι τελικά θα σχηματίσουν τη δική τους άποψη, αλλά για την ώρα συμφωνούν μαζί μου», λέει η Μπαμπουνασβίλι.

Ο πόλεμος του 2008 μεταξύ Ρωσίας και Γεωργίας, με τη Ρωσία να αναγνωρίζει τις αποσχισθείσες από τη Γεωργία περιοχές της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας, ώθησε μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γεωργίας να αποκηρύξει καθετί ρωσικό. Ο Γεωργιανός Στάλιν, παρά την προτίμηση που έδειξε σε στελέχη του ΚΚ Γεωργίας στα χρόνια της παντοδυναμίας του, θεωρείται σήμερα αρχέτυπο Ρώσου Σοβιετικού ηγέτη.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή