ΚΟΣΜΟΣ

Εμπιστευτική έκθεση Frontex: ΜΚΟ στη Μεσόγειο συνεργάζονται με τους διακινητές

empisteytiki-ekthesi-frontex-mko-sti-mesogeio-synergazontai-me-toys-diakinites-2166010

Τη συνεργασία Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων με διακινητές μεταναστών στη Μεσόγειο καταγγέλλει η Frontex σε εμπιστευτική έκθεσή της την οποία δημοσιεύουν οι Financial Times.

Το δημοσίευμα των FT αναφέρει πως, σύμφωνα με έκθεση που συνέταξε ο οργανισμός τον προηγούμενο μήνα, υπάρχουν ενδείξεις ότι στους μετανάστες έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ, επιβεβαιώνοντας το βαθύ χάσμα FRONTEX και ΜΚΟ στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 4.700 ανθρώπους.

Σε ακόμα πιο πρόσφατη έκθεση της τελευταίας εβδομάδας, γράφουν οι FT, καταγράφεται η πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης.

Από την πλευρά τους οι ΜΚΟ αρνούνται οποιαδήποτε σχέση με τους διακινητές ενώ η Frontex επιμένει με εκθέσεις – καταγγελίες πως οι μετανάστες που διασώζονται από μέλη Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων αρνούνται συχνά να συνεργαστούν με τους αξιωματούχους των ευρωπαϊκών υπηρεσιών ή την ιταλική ακτοφυλακή. Κάποιοι από αυτούς, μάλιστα, ανέφεραν ότι κρατούν αυτή τη στάση μετά από συμβουλές που τους έχουν δώσει μέλη των ΜΚΟ.

Τις κατηγορίες της ευρωπαϊκής υπηρεσίας προς τις ΜΚΟ ενισχύουν πάντως τα ολοένα και λιγότερα σήματα προς τη Frontex για επεμβάσεις τη στιγμή που οι επεμβάσεις διάσωσης από τις ΜΚΟ γνωρίζουν θεαματική αύξηση.

Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ επενέβησαν στο 40% των περιπτώσεων από τον Οκτώβριο έναντι μόλις 5% στις αρχές του χρόνου, αφού πλέον δραστηριοποιούνται πολύ πιο κοντά στα χωρικά ύδατα της Λιβύης, όπως γράφουν οι Financial Times.

Η Ορελί Ποντιέ, σύμβουλος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, επιβεβαίωσε ότι η οργάνωσή της βρίσκεται σε διαρκή αναζήτηση πλοιαρίων που μεταφέρουν μετανάστες και κινδυνεύουν να βυθιστούν, απορρίπτοντας ουσιαστικά τις κατηγορίες περί συνεργασίας. «Τα εντοπίζουμε νωρίτερα. Αυτή είναι η κατάλληλη αντιμετώπιση της κατάστασης. Δεν νομίζω αυτό να λέγεται συνεργασία».

Φέτος μόνο έχουν επιχειρήσει να διασχίσουν τη Μεσόγειο από τη Λιβύη στην Ιταλία περισσότερα από 170.000 άτομα, δηλαδή 15% παραπάνω σε σχέση με πέρυσι ενώ ο αριθμός των θανάτων φαίνεται να έχει αυξηθεί κατά 25% από τους 3.800 το περασμένο έτος.

«Το θέμα δεν είναι εάν οι ΜΚΟ συνεργάζονται με τους διακινητές, αλλά γιατί πεθαίνουν τόσο πολλοί άνθρωποι. Σε αυτό το θέμα πρέπει να επικεντρωθεί η Frontex» υπογραμμίζει η Ορελί Ποντιέ.