Ρωσοτουρκικό deal για Συρία

1' 39" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Για ρωσοτουρκικό deal που καθορίζει το μέλλον του εμφυλίου πολέμου στην Συρία και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για μια πολιτική λύση που θα ικανοποιεί μερικώς όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές κάνουν λόγο τουρκικές πηγές της «Κ» στην Άγκυρα. Η Τουρκία θεωρεί ότι αυτή την στιγμή το βασικό εμπόδιο για την υλοποίηση της ρωσοτουρκικής συμφωνίας είναι η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ήδη από τον Αύγουστο, Άγκυρα και Μόσχα επιχειρούν να έρθουν σε συμφωνία για τον συντονισμό των ενεργειών τους στην Συρία. Η Ρωσία επιμένει για  την κατάληψη του Χαλεπιού και την εξασφάλιση της ασφάλειας του δυτικού κομματιού της Συρίας, όπου η Μόσχα διατηρεί στρατηγικά συμφέροντα και στρατιωτικές βάσεις. Με αντάλλαγμα αυτό το ρωσικό αίτημα, η Τουρκία επιμένει για την ανάπτυξη μιας τουρκικής ζώνης επιρροής στο βόρειο κομμάτι της Συρίας, η οποία θα έχει ως απώτερο στόχο τον διαμελισμό της κουρδικής επικράτειας στην Συρία. Στο υπόλοιπο κομμάτι της Συρίας, Κούρδοι και άλλες σουνιτικές-αραβικές ομάδες δίνουν αγώνα δρόμου για να κερδίσουν έδαφος. Μετά την ανάδυση της τελικής εικόνας στην Συρία, οι εμπλεκόμενες πλευρές, Ρωσία, Τουρκία, Κούρδοι και υπόλοιπες ομάδες ετοιμάζονται να συζητήσουν την αποκέντρωση της χώρας και την δημιουργία ενός είδους ομοσπονδίας.

Η άποψη της Άγκυρας

Η τουρκική πλευρά αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο προαναφερόμενο πακέτο κυρίως από την σκοπιά του μέλλοντος της τουρκικής ζώνης επιρροής στον άξονα Τζαράμπλους-Αλ Μπαπ. Η Άγκυρα θεωρεί ότι έχει λάβει το πράσινο φως από την Μόσχα για να προωθήσει τις δυνάμεις της στο εσωτερικό του Αλ Μπαπ. Μετά την κατάληψη αυτής της πόλης, η τουρκική επιθετικότητα θα περιοριστεί με βάση την προηγούμενη συμφωνία της Άγκυρας με την Μόσχα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι τουρκικές πηγές τονίζουν ότι παρά την συμφωνία Μόσχας-Άγκυρας, οι ισορροπίες στην  Συρία παραμένουν ευάλωτες και τείνουν να αλλάξουν από στιγμή προς στιγμήν. Για αυτό τον λόγο άλλωστε, καμία πλευρά δεν μπορεί να κάνει λόγο για μια «σταθερή συμφωνία». Επίσης, υπάρχει και ο παράγοντας του Ιράν, ο οποίος προκαλεί προβλήματα σε όλες τις πλευρές με τις απρόβλεπτες κινήσεις του σε Ιράκ και Συρία.  

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή