ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Η Κίνα «αιχμαλώτισε» αμερικανικό μη επανδρωμένο σκάφος στη Νότια Σινική

ipa-i-kina-aichmalotise-amerikaniko-mi-epandromeno-skafos-sti-notia-siniki-2166107

Κίνδυνο για διπλωματική κρίση ανάμεσα σε Πεκίνο και Ουάσιγκτον δημιουργεί η κίνηση της Κίνας να ακινητοποιήσει και να κατασχέσει αμερικανικό μη επανδρωμένο υποβρύχιο ερευνητικό σκάφος στα νερά της Νότιας Σινικής.

Η ενέργεια αυτή που σημειώθηκε χθες, Πέμπτη, όπως μεταδίδει το Reuters, προκάλεσε επίσημη διαμαρτυρία από την αμερικανική πλευρά, η οποία υποστηρίζει ότι το σκάφος βρισκόταν σε διεθνή ύδατα.

Η σχέση των δύο κρατών έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, με το Πεκίνο να προειδοποιεί ότι ενδεχόμενη αμφισβήτηση της πολιτικής της «μιας Κίνας» από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ θα θέσει σε κίνδυνο την ειρήνη και τη σταθερότητα στη Νοτιοανατολική Ασία., ύστερα από τις πρόσφατες κινήσεις του στο ζήτημα της Ταϊβάν, οι οποίες έθεσαν σε αμφισβήτηση την εξωτερική πολιτική των προηγούμενων Αμερικανών προέδρων.

«Η διατήρηση της αρχής της “μιας Κίνας” είναι η πολιτική βάση για την ανάπτυξη των σινοαμερικανικών σχέσεων», δήλωσε ο Αν Φενγκσάν, επικεφαλής του Γραφείου Υποθέσεων Ταϊβάν, στο Πεκίνο, για να προσθέσει: «Αν αυτή η βάση αμφισβητηθεί ή υπονομευθεί, τότε δεν θα μπορεί να γίνεται λόγος για υγιή, σταθερή ανάπτυξη των σχέσεων Κίνας – ΗΠΑ, ενώ θα επηρεαστούν σοβαρά η ειρήνη και η σταθερότητα στα Στενά της Ταϊβάν».

Η κομμουνιστική Κίνα θεωρεί τη νησιωτική Ταϊβάν αποσχισθείσα επαρχία της και δεν αποκλείει τη χρήση βίας, αν χρειαστεί, για την ολοκλήρωση της εθνικής ενοποίησης. Ο Ντόναλντ Τραμπ ερέθισε το Πεκίνο όταν, σε αντίθεση με την πρακτική όλων των προκατόχων του μετά το 1979, ήρθε σε τηλεφωνική επαφή με την πρόεδρο της Ταϊβάν Τσάι Ινγκ-γουέν.