Ατελείωτες ουρές στη Βενεζουέλα

Ατελείωτες ουρές στη Βενεζουέλα

2' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tαλαιπωρίας συνέχεια για τους κατοίκους της Βενεζουέλας. Πριν από λίγο καιρό, η Γιαχάιρα Πέρεζ στεκόταν στην ουρά, έξω από την τράπεζα, προκειμένου να αποσύρει τα χρήματά της, καθώς είχε μεγάλο φόβο ότι τα χαρτονομίσματα δεν θα επαρκούσαν. Προχθές στάθηκε στην ουρά και πάλι για να κάνει κατάθεση. Η επισιτιστική κρίση, η κρίση στα φάρμακα και στο συνάλλαγμα μετεξελίχθηκε σε νομισματική κρίση, με την κυβέρνηση της χώρας να αποσύρει από την κυκλοφορία περισσότερα από ένα εκατομμύριο χαρτονομίσματα.

Οπως συμβαίνει πάντα, αυτοί που υποφέρουν περισσότερο είναι οι κάτοικοι της Βενεζουέλας που αναγκάζονται, άλλη μία φορά, να περιμένουν με τις ώρες στις ουρές προκειμένου να καταθέσουν τα προς απόσυρση χαρτονομίσματα, τη στιγμή που θα μπορούσαν να εργάζονται, να μελετούν ή να φροντίζουν τις οικογένειές τους.

«Είναι τρομερό, τρομερό. Δεν μπορούν να μας το κάνουν αυτό, λίγες ημέρες πριν από τα Χριστούγεννα», εξηγούσε η Πέρεζ, μια μεσήλικη νοικοκυρά, που έχει τα μαλλιά της καλυμμένα με ένα ασπρόμαυρο μαντίλι.

Κάθε ημέρα, νωρίς το πρωί, στέκεται στην ουρά έξω από μία τράπεζα στο Ανατολικό Καράκας, ενσαρκώνοντας στην πραγματικότητα τις συνέπειες της κρίσης στην καθημερινότητα του λαού της Βενεζουέλας. Φοβούμενη ότι δεν θα είχε στην κατοχή της αρκετά χαρτονομίσματα, άρχισε να κάνει αναλήψεις τραπεζογραμματίων των εκατό μπολιβάρ προκειμένου να μπορεί να πληρώσει τις υποχρεώσεις της και να αγοράσει τρόφιμα.

Ωστόσο, την περασμένη Κυριακή, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, ανακοίνωσε ότι το πιο κοινό χαρτονόμισμα, αυτό των εκατό μπολιβάρ, επρόκειτο να αποσυρθεί από την κυκλοφορία μέχρι προχθές. «Σιγά σιγά κατάφερα να συγκεντρώσω κάποια μετρητά για μία ώρα ανάγκης, αλλά τώρα αναγκάστηκα να τα επιστρέψω στην τράπεζα και έχω ξεμείνει ολοκληρωτικά», επισήμανε η Πέρεζ.

Τις τελευταίες ημέρες πολλοί έμποροι και μικροπωλητές έπαψαν να δέχονται τα χαρτονομίσματα των εκατό μπολιβάρ από φόβο μην και δεν προλάβουν να τα καταθέσουν μέχρι την καταληκτική ημερομηνία.

Η Τερέζα Τζιράλντο, καθαρίστρια, πληρώνεται κατά κύριο λόγο σε χαρτονομίσματα των εκατό μπολιβάρ. «Θέλησα να αγοράσω ψωμί, αλλά όταν έφτασα στην κεφαλή της ουράς, δεν δέχονταν τα χαρτονομίσματά μου», μονολογούσε περιμένοντας σε μία ακόμα ουρά. «Τώρα περιμένω μέχρι να τα καταθέσω και έπειτα από λίγες ημέρες πρέπει και πάλι να περιμένω για να κάνω ανάληψη. Αυτό το πράγμα είναι τρελό», λέει η γυναίκα με μεγάλη συναισθηματική φόρτιση.

Σήμερα το χαρτονόμισμα των εκατό μπολιβάρ είναι το μεγαλύτερο τραπεζογραμμάτιο που κυκλοφορεί στη Βενεζουέλα, παρότι αρκεί μόνο για να αγοράσεις μία καραμέλα από κάποιον υπαίθριο μικροπωλητή. Σε μία χώρα που τα ποσοστά εγκληματικότητας έχουν χτυπήσει «κόκκινο», οι πολίτες αναγκάζονται να κυκλοφορούν μεταφέροντας κυριολεκτικώς σακούλια από χαρτονομίσματα προκειμένου να κάνουν τις καθημερινές τους αγορές.

Η κυβέρνηση επρόκειτο να δώσει στην κυκλοφορία μεγαλύτερα πληθωριστικά χαρτονομίσματα προχθές, με το μεγαλύτερο από αυτά να ανέρχεται στις 20.000 μπολιβάρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή