Πολωνία: Εκκληση Τουσκ για σεβασμό στο Σύνταγμα

Πολωνία: Εκκληση Τουσκ για σεβασμό στο Σύνταγμα

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ κάλεσε την ηγεσία της Πολωνίας να σεβαστεί το σύνταγμα, αντιδρώντας στην ανοικτή σύγκρουση ανάμεσα στην πολωνική κυβέρνηση και την αντιπολίτευση που κλιμακώθηκε το Σάββατο στη Βαρσοβία.

Παράλληλα, η πρωθυπουργός της Πολωνίας Μπεάτα Σίντλο χαρακτήρισε «σκανδαλώδεις» τις πράξεις της αντιπολίτευσης, η οποία έχει αποκλείσει την πρόσβαση στην αίθουσα συνεδριάσεων του κοινοβουλίου.

«Η κίνηση της αντιπολίτευσης να πυροδοτήσει ακραία πολιτικά πάθη…δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική κατάσταση της χώρας…αντίθετα , οφείλεται στην απελπισία, την απογοήτευση εκείνων που έχουν χάσει την εξουσία και δεν έχουν ιδέα πώς να πείσουν τους Πολωνούς για τις ιδέες τους», είπε η πρωθυπουργός του υπερσυνητηρητικού λαϊκιστικού Κόμματος Του Δικαίου και της Δικαιοσύνης (PiS).

Η ηγεσία της πολωνικής αντιπολίτευσης, σύμφωνα με το Reuters, κάλεσε σε αντικυβερνητικές διαδηλώσεις τις επόμενες ημέρες, ενώ ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει να κρατά αποκλεισμένη την κεντρική αίθουσα του κτιρίου του κοινοβουλίου.

Χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν στη Βαρσοβία και άλλες πολωνικές πόλεις μετά την αστυνομική επιχείρηση τις πρώτες πρωινές ώρες για τη διάλυση του μπλοκ των διαδηλωτών που κρατούσε αποκλεισμένο το κτίριο του κοινοβουλίου από την Παρασκευή.

«Επειτα από τα χθεσινά γεγονότα στο κοινοβούλιο και τους δρόμους της Βαρσοβίας…απευθύνω έκκληση προς εκείνους που έχουν πραγματικές εξουσίες για σεβασμό του λαού, των συνταγματικών αρχών και της ηθικής», δήλωσε ο Ντόναλντ Τουσκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην πόλη Βρότσλαβ της δυτικής Πολωνίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή