Ο ρόλος της Goldman Sachs

2' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις μεγάλες αλλαγές που αναμένεται να προκαλέσει η μετάβαση εξουσίας τον Ιανουάριο στην Ουάσιγκτον, ένα στοιχείο θα μείνει σταθερό: η παρουσία πρώην στελεχών της Goldman Sachs στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια. Η διαβόητη επενδυτική τράπεζα προσέφερε στον Τζορτζ Μπους τον νεότερο έναν από τους υπουργούς Οικονομίας του, κάτι που είχε γίνει και για την πρώτη κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον. Η Goldman υπήρξε ο μεγαλύτερος δωρητής της προεκλογικής εκστρατείας του Μπαράκ Ομπάμα το 2008, ενώ καθ’ όλη τη διάρκεια της πρόσφατης προεκλογικής περιόδου, ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έπαψε να κατηγορεί τη Χίλαρι Κλίντον για στενές σχέσεις της με την τράπεζα. Σήμερα, όμως, ο Τραμπ επέλεξε πρώην στέλεχος της Goldman ως επικεφαλής του Εθνικού Συμβουλίου Οικονομίας της επερχόμενης κυβέρνησής του: τον δεύτερο τη τάξει της επενδυτικής τράπεζας, Γκάρι Κόουν.

Ο θρύλος της Goldman Sachs οικοδομήθηκε τα τελευταία 147 χρόνια, όπως εξηγεί σε άρθρο της η Washington Post, χάρη στην επιχειρηματική ιδιοφυΐα του Γερμανού μετανάστη Μάρκους Γκόλντμαν, ο οποίος ανακάλυψε ότι ο δανεισμός είναι πιο προσοδοφόρος από την αρχική του τέχνη, αυτή της ραπτικής.

Η ικανότητα της Goldman Sachs να διεισδύει σε κάθε αγορά και κυβέρνηση προκαλεί, όμως, την ανησυχία ρυθμιστικών οργανισμών και ρεκτών κάθε είδους θεωρίας συνωμοσίας. «Στον απόηχο μιας οικονομικής καταστροφής, όπως αυτή του 2008, οι συμβολισμοί και τα σύμβολα αποκτούν ιδιαίτερη σημασία, ενώ η Goldman Sachs προσφέρει ιδανικό παράδειγμα απληστίας και τσιγκουνιάς», λέει ο συγγραφέας και πρώην τραπεζίτης της Γουόλ Στριτ, Ουίλιαμ Κόουχαν.

Το 2012, σε εσωτερικά emails της Goldman Sachs που διέρρευσαν στον Τύπο, χρηματιστές της τράπεζας αποκαλούσαν τους πελάτες τους «καραγκιόζηδες» (muppets). Η ενίοτε κακή φήμη της τράπεζας αντισταθμίζεται, όμως, από τον σεβασμό που εξασφαλίζει στους κύκλους της εξουσίας.

«Οι άνθρωποι που γνωρίζουν καλύτερα τον χρηματοπιστωτικό τομέα είναι όσοι εργάζονται σε αυτόν», είχε πει η Χίλαρι Κλίντον, μιλώντας σε κλειστό συνέδριο ανώτατων στελεχών της Goldman Sachs, πριν ακόμη ανακοινώσει την πρόθεσή της να διεκδικήσει την προεδρία.

Τα τελευταία χρόνια, η Goldman Sachs ενίσχυσε σημαντικά το φιλανθρωπικό της έργο, σε μία προσπάθεια να αναμορφώσει την τρωθείσα εικόνα της. «Απόφοιτοι» της τράπεζας έχουν, στο μεταξύ, αναρριχηθεί στα ύπατα αξιώματα της Κεντρικής Τράπεζας της πολιτείας της Νέας Υόρκης (ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, Ουίλιαμ Ντάντλεϊ), παντρευτεί πάλαι ποτέ διεκδικητές του προεδρικού χρίσματος (Χάιντι Κρουζ, σύζυγος του Τεντ), παρουσιάζουν ειδήσεις (η άνκοργουμαν του CNN, Εριν Μπερνέτ) και κυβερνούν ολόκληρες χώρες (ο Αυστραλός πρωθυπουργός Μάλκολμ Τέρνμπουλ).

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφαϊν, παρότι είχε δηλώσει την προτίμησή του για τη Χίλαρι Κλίντον, μιλάει με κολακευτικά λόγια για τον Ντόναλντ Τραμπ: «Πρόκειται για πολύ έξυπνο άνθρωπο, έναν πραγματικό επιχειρηματία. Αν ακολουθήσει πολιτική τόνωσης της οικονομίας, όλοι θα ωφεληθούν από αυτό».

Μετά τις 20 Ιανουαρίου, ο πρώην συνάδελφος του Μπλάνκφαϊν, Στίβεν Μνιούτσιν, θα αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, ενώ ο σημερινός υπ’αριθμόν δύο της Goldman Sachs, Γκάρι Κόουν, θα συμβουλεύει τον πρόεδρο Τραμπ για κάθε οικονομική πρωτοβουλία του.

Η προτίμηση του Τραμπ στα στελέχη της Goldman αποτυπώθηκε, τέλος, με την κατακόρυφη άνοδο της τιμής της μετοχής της, που σημείωσε άνοδο 30% από την ημέρα των εκλογών μέχρι αυτή την εβδομάδα.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή