Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Και επίσημα ανακηρύχθηκε νικητής των προεδρικών εκλογών του 2016 στις ΗΠΑ, ο Ντόναλντ Τραμπ, αφού το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επισφράγισε τη Δευτέρα με ψηφοφορία την εκλογή του.

Για να επικυρωθεί ότι ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας θα είναι ο επόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου, χρειάζονταν συνολικά 270 εκλεκτορικές ψήφοι από τις συνολικά 538.

O Tραμπ συγκέντρωσε τελικά 304 εκλέκτορες, εξασφαλίζοντας μία άνετη νίκη, ενώ η αντίπαλός του, Χίλαρι Κλίντον, έλαβε την ψήφο 227 εκλεκτόρων.

Τις τελευταίες πολυπόθητες ψήφους προσέφερε στον Τραμπ το Τέξας, όπου 36 εκ των 38 συνολικά εκλεκτορικών ψήφων δόθηκαν στον εκλεγμένο πρόεδρο.

Το ενδιαφέρον στοιχείο για την φετινή ψηφοφορία είναι πως για πρώτη φορά παρουσιάστηκε τόσο μεγάλη απόκκλιση από το αναμενόμενο στο εκλεκτορικό σώμα. Συγκεκριμένα, 7 εκλέκτορες ψήφισαν κάποιον άλλον υποψήφιο από αυτόν που υποστήριζε το κόμμα τους. Εξίσου ενδιαφέρον είναι και το γεγονός πως, από τους εκλέκτορες που «αυτομόλησαν», μόνο δύο ανήκαν στην παράταξη του Ντόναλντ Τραμπ, ενώ οι 5 αναμένονταν να στηρίξουν την Χίλαρι Κλίντον. 

Συγκεκριμένα οι ψήφοι των 7 εκλεκτόρων, όπως τις παρουσιάζουν οι New York Times:

Το Κολλέγιο των Εκλεκτόρων επικύρωσε την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ-1

Ο εκλεγμένος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μάικ Πενς, συνεχάρη μέσω Twitter τον εκλεγμένο συνυποψήφιο του, γράφοντας: «Συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ, που σήμερα είναι επίσημα εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ από το Εκλεκτορικό Κολλέγιο». «Αισθάνομαι τιμή και ταπεινοφροσύνη, που σήμερα εξελέγην επίσημα ο επόμενος αντιπρόεδρος των ΗΠΑ», πρόσθεσε.

Τα επίσημα τελικά αποτελέσματα θα ανακοινωθούν σε ειδική συνεδρίαση του Κογκρέσου στις 6 Ιανουαρίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή