Δώδεκα νεκροί σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο

Δώδεκα νεκροί σε χριστουγεννιάτικη αγορά στο Βερολίνο

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Γκρίζα Χριστούγεννα θα κάνουν οι Βερολινέζοι ύστερα από τη χθεσινή τραγωδία στο κέντρο της πόλης τους, που ξύπνησε σε όλη την Ευρώπη τον εφιάλτη του περασμένου καλοκαιριού, στη Νίκαια της Γαλλίας.

Ενα «τρελό» φορτηγό έπεσε με ταχύτητα περίπου 65 χιλιομέτρων σε χριστουγεννιάτικη αγορά, στην καρδιά της γερμανικής πρωτεύουσας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον δώδεκα άνθρωποι και 48 να τραυματιστούν. Αρκετοί από τους τραυματίες νοσηλεύονταν σε κρίσιμη κατάσταση. Το περιστατικό έλαβε χώρα στην αγορά της Μπράιτσαϊντπλατς, όπου κάθε χρόνο στήνονται τα παραδοσιακά ξύλινα σπιτάκια με τα χριστουγεννιάτικα είδη. Η αγορά βρίσκεται δίπλα στον Ναό Μνήμης του Αυτοκράτορα Γουλιέλμου, ένα από τα πιο διάσημα αξιοθέατα του Βερολίνου, με τον μισοκατεστραμμένο πύργο του να υπενθυμίζει στις νεότερες γενιές τη φρίκη του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την αποφασιστικότητα των Βερολινέζων να ξαναχτίσουν την πόλη τους μετά την καταστροφή.

Οι υπόνοιες της αστυνομίας στρέφονταν αρχικά προς την πλευρά της σκόπιμης ενέργειας. Ωστόσο, αργά το βράδυ, ο υπουργός Εσωτερικών του κρατιδίου του Βερολίνου δεν απέκλειε και το ενδεχόμενο να επρόκειτο για δυστύχημα. Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ένας επιβάτης του φορτηγού σκοτώθηκε και ένας ύποπτος, πιθανώς ο οδηγός, συνελήφθη και ανακρίνεται από τις διωκτικές αρχές.

Ο αρχισυντάκτης της εφημερίδας Bild, Γιούλιαν Ράιχελτ, δήλωσε ότι «η σκηνή μοιάζει να παραπέμπει στη Νίκαια» – την επίθεση που οργάνωσε, και πάλι με φορτηγό, τζιχαντιστής που καταγόταν από την Τυνησία στις 14 Ιουλίου, την ημέρα της γαλλικής εθνικής εορτής. Τότε είχαν σκοτωθεί 89 άνθρωποι και την ευθύνη της επίθεσης ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος.

Το φορτηγό που έπληξε χθες την αγορά του Βερολίνου σταμάτησε πάνω σε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο, γκρεμίζοντάς το, μαζί με κάμποσους πάγκους που βρήκε μπροστά του. «Ακουσα έναν μεγάλο θόρυβο και πήγα στη χριστουγεννιάτικη αγορά όπου επικρατούσε χάος… πολλοί τραυματίες εδώ κι εκεί», δήλωσε ο Γιαν Χόλιτσερ, αναπληρωτής διευθυντής της εφημερίδας Berliner Morgenpost. Αστυνομικά οχήματα και ασθενοφόρα έσπευσαν στον τόπο της τραγωδίας, ενώ ξεκινούσε μια τεράστια επιχείρηση των αρχών ασφαλείας για τη σύλληψη του δράστη και των πιθανών συνεργών του.

Η Aγκελα Μέρκελ «πενθεί για τα θύματα», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ, προσθέτοντας ότι η Γερμανίδα καγκελάριος ενημερώθηκε για το συμβάν και για τις έρευνες των διωκτικών αρχών από τον υπουργό Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ. Λίγο νωρίτερα, η αστυνομία, με ανάρτησή της στο Twitter, καλούσε τους πολίτες να παραμείνουν στα σπίτια τους, γεγονός που υποδήλωνε φόβους για ενδεχόμενες πρόσθετες φονικές ενέργειες. «Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση, αλλά εξακολουθούμε να μη γνωρίζουμε ποιοι βρίσκονται πίσω από αυτήν», δήλωσε εκπρόσωπος της αστυνομίας του Βερολίνου στον Τύπο.

Η Γερμανία επλήγη στη διάρκεια του χρόνου που φεύγει από αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις, την ευθύνη των οποίων ανέλαβε το Ισλαμικό Κράτος. Δράστες των επιθέσεων ήταν μετανάστες που ζητούσαν πολιτικό άσυλο, γεγονός που επιβάρυνε την πολιτική ατμόσφαιρα, δίνοντας τροφή σε ακροδεξιές και ξενοφοβικές δυνάμεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή