Υπό κατάληψη για τέταρτη μέρα η πολωνική Βουλή

Υπό κατάληψη για τέταρτη μέρα η πολωνική Βουλή

1' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΑΡΣΟΒΙΑ. Για τέταρτη ημέρα συνεχίστηκε χθες η κατάληψη της ολομέλειας της πολωνικής Bουλής από βουλευτές της αντιπολίτευσης, που διαμαρτύρονται για νόμο που περιορίζει την πρόσβαση του Tύπου στο κτίριο του Κοινοβουλίου. Χιλιάδες διαδηλωτές βρίσκονται καθημερινά από την Παρασκευή στους δρόμους, ενώ η κυβέρνηση του Κόμματος Νόμου και Δικαιοσύνης (PiS) ψήφισε τον προϋπολογισμό σε άλλη αίθουσα.

Οι κυβερνητικές προτάσεις απαγορεύουν τη βιντεοσκόπηση ή φωτογράφιση των συνεδριάσεων της Βουλής, ενώ επιτρέπουν την είσοδο μόνο δύο δημοσιογράφων από κάθε μέσο ενημέρωσης. Βασιζόμενος μόνο στο ραδιοτηλεοπτικό υλικό που προσφέρει η κυβέρνηση, ο Τύπος δεν θα είναι σε θέση να απαθανατίζει παρατυπίες, π.χ. βουλευτές που ψηφίζουν στη θέση απόντων συναδέλφων.

Τα μέτρα ελέγχου των μέσων ενημέρωσης και της Δικαιοσύνης που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση PiS από τον περασμένο Νοέμβριο έχουν θέσει την Πολωνία σε τροχιά αντιπαράθεσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο ιστορικός ηγέτης της χώρας, Λεχ Βαλέσα, κάλεσε με συνέντευξή του στην ιστοσελίδα Politico την Ε.Ε. να γίνει σκληρή με τη χώρα του. «Δεν μου αρέσει να μιλάω κατά της Πολωνίας, αλλά δεν έχω άλλη επιλογή», είπε ο Βαλέσα. «Αν ανήκεις σε μια λέσχη αλλά δεν ταιριάζεις, πρέπει να σε διώχνουν. Το να χάσουμε το δικαίωμα ψήφου στην Ε.Ε. είναι πολύ λίγο. Πρέπει να μας πετάξουν έξω», είπε.

H ιστοσελίδα σημειώνει ότι ανάμεσα στον Βαλέσα και στον ισχυρό άνδρα του κυβερνώντος κόμματος, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, επικρατεί μίσος. «Η απέχθεια του Κατσίνσκι για τον Βαλέσα είναι και προσωπική και πολιτική. Ο Κατσίνσκι δυσανασχετεί για το γεγονός ότι ο Βαλέσα θεωρείται αυτός που ελευθέρωσε την Πολωνία από τον κομμουνισμό, ενώ θεωρεί ότι στην πραγματικότητα «ο ισχυρός άνδρας στο συνδικάτο της Αλληλεγγύης ήταν ο δίδυμος αδελφός του Λεχ». Ο Κατσίνσκι επικρίνει τον Βαλέσα για τον τρόπο με τον οποίο έγινε η μετάβαση στον καπιταλισμό και προτρέπει τους δημοσιογράφους να μην τον παίρνουν στα σοβαρά, υποστηρίζοντας ότι «έχει απαξιωθεί τελείως».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή