«Μνημόνιο» ακροδεξιών Αυστρίας – κόμματος Πούτιν

«Μνημόνιο» ακροδεξιών Αυστρίας – κόμματος Πούτιν

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «συμφωνία συνεργασίας»  με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν προέβη το ακροδεξιό Κόμμα Ελευθερίας της Αυστρίας, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση του κόμματος που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα. Ο αρχηγός του κόμματος, Χάινζ Κρίστιαν Στράχε, υπέγραψε το πενταετές σύμφωνο με ανώτατους αξιωματούχους του κυβερνώντος ρωσικού κόμματος κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στη Ρωσία, όπου δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις χώρες της Δύσης που έχουν επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα. «Ο σκοπός είναι να συνεργαστούμε σε διάφορα επίπεδα, από τις νεολαίες των κομμάτων και τις τοπικές οργανώσεις μέχρι διεθνή ζητήματα», ανακοίνωσε ο Στράχερ, προσθέτοντας ότι πρέπει να αρθούν «οι καταστροφικές και άσκοπες διεθνείς κυρώσεις» που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014.

Παράλληλα, το κόμμα Ενωμένη Ρωσία επιβεβαίωσε τη συμφωνία των δύο κομμάτων για «συχνές διαβουλεύσεις» και οργάνωση «συσκέψεων και σεμιναρίων». «Πρέπει να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των κομμάτων και των χωρών μας σε τομείς όπως η διεθνής ασφάλεια και οι παραδοσιακές αξίες», ανέφερε ο αξιωματούχος του κόμματος, Σεργκέι Ζελεζνιάκ, υπογραμμίζοντας τους αρχαίους οικονομικούς και πολιτιστικούς δεσμούς της Ρωσίας με την Αυστρία. Επίσης, στην υπογραφή της συμφωνίας παρευρέθηκε και ο Νόρμπερτ Χόφερ, ο υποψήφιος του Κόμματος Ελευθερίας για την προεδρία της Αυστρίας, ο οποίος τελικώς δεν κατάφερε να γίνει ο πρώτος ακροδεξιός αρχηγός κράτους στην Ε.Ε.

Η νέα αυτή συμφωνία αποτελεί μια περαιτέρω ενίσχυση για το αντιμεταναστευτικό κόμμα της Αυστρίας, το οποίο προηγείται στις δημοσκοπήσεις για τις επόμενες εκλογές, οι οποίες θα λάβουν χώρα το 2018.

Επιπλέον, υπενθυμίζει τις σχέσεις που έχει αναπτύξει η Ρωσία με το ρεύμα του ευρωσκεπτικισμού στην Ε.Ε., με πολλά λαϊκίστικα κόμματα της Γηραιάς Ηπείρου, όπως το Εθνικό Μέτωπο της Γαλλίας και το Τζόμπικ της Ουγγαρίας, να επιδιώκουν όλο και στενότερες σχέσεις με τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, η συγκεκριμένη συμφωνία είναι πιθανό να έχει επιδράσεις και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, καθώς μετά την επίτευξη της συμφωνίας, το Κόμμα Ελευθερίας προσφέρθηκε να λειτουργήσει ως διαμεσολαβητής μεταξύ του Βλαντιμίρ Πούτιν και του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, στις αναμενόμενες συνομιλίες που θα ακολουθήσουν την ορκωμοσία του τελευταίου. Σε πρόσφατη επίσκεψή τους στις ΗΠΑ, αξιωματούχοι του Κόμματος Ελευθερίας συναντήθηκαν με πρόσωπα από το περιβάλλον του Τραμπ, συμπεριλαμβανομένου του Μάικλ Φλιν, του ανθρώπου που έχει επιλεχθεί για τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας, ανέφερε η ανακοίνωση που ακολούθησε τη συμφωνία με το κόμμα Ενωμένη Ρωσία. «Είναι εξαιρετικά σημαντικό για τον Στράχε ότι οι ΗΠΑ και η Ρωσία στέκονται πλάι πλάι», προσέθεσε η ανακοίνωση, τονίζοντας ότι αυτό μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση στη Συρία και την Κριμαία, οδηγώντας σε άρση των κυρώσεων προς τη Ρωσία και ειρήνευση στη μεσανατολική χώρα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή