Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι

Χιλιάδες άμαχοι απομακρύνθηκαν από το Χαλέπι

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΔΑΜΑΣΚΟΣ. Χιλιάδες κάτοικοι των τελευταίων θυλάκων που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Χαλέπι εγκατέλειψαν χθες την πόλη, ύστερα από συμφωνία για την απομάκρυνση κατοίκων πολιορκημένων από τις ανταρτικές δυνάμεις χωριών στα περίχωρα της πόλης.

Περίπου 5.000 άνθρωποι ταξίδεψαν σε 75 λεωφορεία, εγκαταλείποντας το Χαλέπι, για να μεταβούν σε άλλες ελεγχόμενες από τους αντάρτες περιοχές στη βόρεια Συρία, σύμφωνα με τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Χθες τα ξημερώματα, περίπου 500 άμαχοι εγκατέλειπαν τα πολιορκημένα από σουνίτες ισλαμιστές μαχητές σιιτικά χωριά Φούα και Καφράγια.

Σε συμφωνία της ύστατης ώρας, η Μόσχα, σύμμαχος του συριακού καθεστώτος και η Αγκυρα, που στηρίζει το αντάρτικο κατά του Ασαντ, συμφώνησαν στην απομάκρυνση χιλιάδων αμάχων, αλλά και μαχητών, από τον τελευταίο ανταρτικό θύλακο του Χαλεπίου, σηματοδοτώντας την οριστική ανακατάληψη της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης πόλης της Συρίας από το καθεστώς Ασαντ.

Περίπου 8.500 άνθρωποι εγκατέλειψαν τις ανατολικές συνοικίες της πόλης, την Πέμπτη, πρώτη ημέρα της ανθρωπιστικής επιχείρησης. Η συριακή κυβέρνηση όμως διέκοψε την επιχείρηση εκκένωσης των αμάχων την Παρασκευή.

Κύριο σημείο διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών ήταν ο αριθμός των αμάχων, που επρόκειτο να απομακρυνθούν την ίδια στιγμή από τα σιιτικά χωριά. Την Κυριακή, μαχητές των ισλαμιστών ανταρτών επιτέθηκαν σε λεωφορεία που κατευθύνονταν στα σιιτικά χωριά Φούα και Καφράγια, σκοτώνοντας έναν από τους οδηγούς τους.

Σε χθεσινό δημοσίευμά του, το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο του Ιράν ανέφερε ότι οι υπουργοί Εξωτερικών Ρωσίας, Ιράν και Τουρκίας θα πραγματοποιούσαν σήμερα συνάντηση στη Μόσχα για να συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία.

Στο μεταξύ, γαλλικό προσχέδιο απόφασης φέρεται να ενέκρινε την Κυριακή η Ρωσία, που αναμενόταν να ψηφισθεί αργά χθες από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, προβλέποντας την ανάπτυξη επιθεωρητών του Οργανισμού στις εμπόλεμες ζώνες της Συρίας, με στόχο τη διασφάλιση της προστασίας των αμάχων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή