Νέα κρίση για Βερολίνο και Αγκυρα

Νέα κρίση για Βερολίνο και Αγκυρα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ. Την απόφαση της διεύθυνσης του κρατικού τουρκογερμανικού λυκείου «Λισεσί» της Κωνσταντινούπολης να επιτρέψει τη γιορτή των Χριστουγέννων χαιρέτισε χθες η Γερμανία, μία ημέρα αφότου το γερμανικό ΥΠΕΞ είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του σχετικά με αναφορές των ΜΜΕ για δήθεν απαγόρευση της γιορτής. «Καλωσορίζω τη συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών για την κατάλληλη προσέγγιση του θέματος της χριστουγεννιάτικης γιορτής. Παρακολούθησα την αντιπαράθεση με μεγάλη ανησυχία. Είναι δεδομένο ότι η χριστιανική γιορτή της αλληλοβοήθειας, της συναδέλφωσης, της ελπίδας και της αγάπης έχει ξεχωριστή σημασία», είπε χθες η Γερμανίδα υφυπουργός Παιδείας, Μαρία Μπέμερ.

Στα τέλη της προηγούμενης εβδομάδας, η διεύθυνση της σχολής είχε απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση στο διδακτικό προσωπικό, έτσι ώστε αυτοί να αποφεύγουν κάθε μνεία χριστιανικού ή χριστουγεννιάτικου περιεχομένου, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων στη γερμανική γλώσσα.

Οι σχέσεις Γερμανίας – Τουρκίας, η οποία φιλοδοξεί να αποκτήσει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ε.Ε., είναι ιδιαίτερα τεταμένες ύστερα από την απόπειρα του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. Το Βερολίνο έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για το κύμα συλλήψεων, απολύσεων και εξωδικαστικών κρατήσεων περισσότερων από 100.000 πολιτών, με τη γερμανική και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να εκφράζουν την ανησυχία τους για την παραβίαση των αρχών του κράτους δικαίου.

Το διάσημο κρατικό λύκειο «Λισεσί», που προσφέρει μαθήματα στα τουρκικά και τα γερμανικά, ανέφερε σε χθεσινή του ανακοίνωση ότι η διεύθυνση συναντήθηκε με τους διδάσκοντες, επικεφαλής των γερμανικών τμημάτων, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τον «υπερβολικό χρόνο» τον οποίο αφιερώνουν οι Γερμανοί καθηγητές στη διδαχή του χριστιανισμού και των Χριστουγέννων.

«Οταν πληροφορηθήκαμε ότι Γερμανοί, μέλη του διδακτικού προσωπικού, είχαν ενισχύσει την ύλη που αφορά τα Χριστούγεννα και τον χριστιανισμό, υπερβαίνοντας το συμφωνηθέν πρόγραμμα, η διεύθυνση διοργάνωσε συνάντηση με τους διδάσκοντες αυτούς και ζήτησε εξηγήσεις. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία περίπτωση η σχολή μας να προβεί σε οποιονδήποτε περιορισμό του φυσικού δικαιώματος της ελευθερίας της πίστης για τους Γερμανούς ή τους Τούρκους διδάσκοντες, μαθητές και προσωπικό», ανέφερε η ανακοίνωση του λυκείου.

Παρότι η συντριπτική πλειονότητα των Τούρκων είναι σουνίτες μουσουλμάνοι, το Σύνταγμα της χώρας εξασφαλίζει ρητά τον κοσμικό χαρακτήρα του κράτους. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και το AKP, όμως, έχουν τις ρίζες τους στο πολιτικό Ισλάμ και έχουν προσπαθήσει με έμμεσο τρόπο να αποκαταστήσουν τη δεσπόζουσα θέση της θρησκείας στον δημόσιο βίο.

Ο γερμανικός Τύπος δημοσίευσε το Σαββατοκύριακο πληροφορίες ότι το τουρκογερμανικό λύκειο ακύρωσε την ετήσια χριστουγεννιάτικη συναυλία του, ενώ ορισμένοι Γερμανοί πολιτικοί ζήτησαν από τον ομοσπονδιακό ΥΠΕΞ να επιδώσει διάβημα διαμαρτυρίας στον Τούρκο πρεσβευτή στο Βερολίνο. Ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η σχολή δεν απαγόρευσε τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Σε ανακοίνωσή της, η σχολή ανέφερε ότι η χριστουγεννιάτικη συναυλία ακυρώθηκε ύστερα από πρωτοβουλία των Γερμανών διδασκόντων, οι οποίοι δεν αιτιολόγησαν την απόφασή τους. Βετεράνος βουλευτής του AKP, όμως, εξίσωσε χθες τους Γερμανούς εκπαιδευτικούς του «Λισεσί» με «ιεραποστόλους», λέγοντας ότι προσπαθούν να προσηλυτίσουν τους μαθητές.

Στο μεταξύ, 31χρονο Τούρκο υπήκοο συνέλαβαν την Παρασκευή οι αστυνομικές αρχές της Γερμανίας, θεωρώντας τον ύποπτο για κατασκοπεία εις βάρος της κουρδικής κοινότητας στο Αμβούργο.

Η ομοσπονδιακή εισαγγελία ανέφερε σε ανακοίνωσή της ότι 31χρονος, με αρχικά M.S., συνελήφθη στο Αμβούργο, ενώ η αστυνομία προχώρησε σε έρευνα στην κατοικία του. Ο ύποπτος φέρεται να παρείχε στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στοιχεία ταυτότητας και διευθύνσεις Κούρδων ακτιβιστών στη Γερμανία.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή