Παράταση κυρώσεων Ε.Ε. κατά Μόσχας

Παράταση κυρώσεων Ε.Ε. κατά Μόσχας

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις υφιστάμενες κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας για το ουκρανικό ζήτημα παρέτεινε χθες για έξι ακόμη μήνες η Ε.Ε., θέτοντας σε εφαρμογή την ομόφωνη απόφαση που έλαβαν οι ηγέτες των 28 κρατών-μελών της στη Σύνοδο Κορυφής της 15ης Δεκεμβρίου. Οι εν λόγω κυρώσεις, που παρατάθηκαν μέχρι την 31η Ιουλίου του 2017, περιορίζουν την πρόσβαση πέντε μεγάλων ρωσικών χρηματοπιστωτικών ομίλων, τριών ενεργειακών μεγαθηρίων και ισάριθμων βιομηχανιών όπλων στις ευρωπαϊκές χρηματαγορές. Επιπλέον, επιβάλλουν εμπάργκο στις εξαγωγές και εισαγωγές οπλικών συστημάτων, περιορίζουν τη ρωσική πρόσβαση σε ευαίσθητες τεχνολογίες που σχετίζονται με τον πετρελαϊκό τομέα και παρατείνουν την απαγόρευση βίζας για αριθμό Ρώσων αξιωματούχων.

Τις αγεφύρωτες διαφορές τους στο ουκρανικό ζήτημα με τη Μόσχα διαπίστωσαν οι εταίροι της Ατλαντικής Συμμαχίας κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ – Ρωσίας, στις Βρυξέλλες. Ο «παγωμένος πόλεμος» στην Ανατολική Ουκρανία αναζωπυρώθηκε χθες, με φονικές εχθροπραξίες μεταξύ ουκρανικού στρατού και ρωσόφωνων ανταρτών στο Λουγκάνσκ. Σύμφωνα με το Κίεβο, πέντε Ουκρανοί στρατιώτες και 20 αντάρτες σκοτώθηκαν, ενώ οι αυτονομιστές υποστηρίζουν πως 10 Ουκρανοί στρατιώτες και δύο αντάρτες έχασαν τη ζωή τους. Τέλος, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην Ε.Ε. Βλαντιμίρ Τσιζόφ δήλωσε χθες ότι ο ρωσικός αγωγός Turkish Stream είναι σε θέση να εφοδιάσει με φυσικό αέριο την Ευρώπη, ζήτησε όμως εγγυήσεις από την Κομισιόν ότι δεν θα εμποδίσει την εφαρμογή του σχεδίου, όπως έκανε με τον αγωγό South Stream πρόσφατα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή