Το τελευταίο βήμα του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο

Το τελευταίο βήμα του Τραμπ προς τον Λευκό Οίκο

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόντρα στις πιθανότητες και στην παράδοση, ακτιβιστές των Δημοκρατικών κινητοποιήθηκαν χθες στις πρωτεύουσες των 50 πολιτειών και στην Ουάσιγκτον, σε μια ύστατη προσπάθεια να εμποδίσουν την ανακήρυξη του Ντόναλντ Τραμπ σε 45ο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών. Ωστόσο, λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, σε 43 πολιτείες ο Τραμπ είχε ήδη συγκεντρώσει 259 από τους 270 εκλέκτορες που χρειαζόταν για να αναδειχθεί πρόεδρος, ενώ η Χίλαρι μόλις 156, εμφανίζοντας μάλιστα διαρροές από υποστηρικτές του εσωκομματικού της αντιπάλου Μπέρνι Σάντερς.

Οι 538 εκλέκτορες, που αναδείχθηκαν από τη λαϊκή ψήφο στις 8 Νοεμβρίου, συγκεντρώθηκαν χθες στα σημεία που είχαν καθορίσει οι πολιτείες τους για να ψηφίσουν τον επόμενο πρόεδρο και αντιπρόεδρο της χώρας. Υπό άλλες συνθήκες η διαδικασία θα ήταν τυπική, καθώς ουδέποτε στην αμερικανική ιστορία εμφανίστηκε το φαινόμενο να ανατρέψουν οι εκλέκτορες το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών – μάλιστα, η νομοθεσία ορισμένων πολιτειών ρητά απαγορεύει την αποστασία των εκλεκτόρων από την εντολή των ψηφοφόρων τους, προβλέποντας και κυρώσεις για τους παραβάτες. Ωστόσο, οι φετινές εκλογές μόνο «τυπικές» δεν ήταν. Η οξύτατη πόλωση της προεκλογικής περιόδου και ο θόρυβος περί ρωσικής ανάμειξης υπέρ του Τραμπ, μέσω διαδικτυακής πειρατείας στο αρχηγείο του Δημοκρατικού Κόμματος, έριξαν τη σκιά τους στο Κολέγιο των Εκλεκτόρων. Το γεγονός ότι η Χίλαρι Κλίντον συγκέντρωσε περίπου τρία εκατομμύρια ψήφους παραπάνω από τον Τραμπ, αν και μειοψήφησε σε εκλέκτορες, ενίσχυσε την αμφισβήτηση του αποτελέσματος.

Διαδικτυακή έκκληση προς τους εκλέκτορες να μην ψηφίσουν τον Τραμπ, αλλά είτε τη Χίλαρι Κλίντον είτε κάποιον άλλο Ρεπουμπλικανό πολιτικό, συγκέντρωσε πάνω από πέντε εκατομμύρια υπογραφές. Αστέρες του Χόλιγουντ, συμπεριλαμβανομένου του Μάρτιν Σιν, εμφανίζονται σε βίντεο που καλεί τους εκλέκτορες να αποτρέψουν την ανάδειξη ενός «επικίνδυνου» ανθρώπου στο τιμόνι της Αμερικής. Ομάδες ακτιβιστών άρχισαν να συγκεντρώνονται από νωρίς χθες το πρωί έξω από τα σημεία όπου βρίσκονταν οι εκλέκτορες, αψηφώντας, σε αρκετές περιπτώσεις, το δριμύ ψύχος.

Ωστόσο, η πιθανότητα μιας ανατροπής του αποτελέσματος από το Κολέγιο των Εκλεκτόρων εμφανιζόταν εξαρχής πολύ μικρή. Ο Ντόναλντ Τραμπ συγκέντρωσε 307 εκλέκτορες, κάτι που σημαινει ότι για να αποτραπεί η οριστικοποίηση της εκλογής του, πρέπει να υπάρξουν τουλάχιστον 37 αποστασίες. Μέχρι χθες, μόνο ένας Ρεπουμπλικανός εκλέκτορας είχε δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει Τραμπ. Η επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων προβλέπεται να γίνει από τη Γερουσία στις 6 Ιανουαρίου, ακριβώς δύο εβδομάδες πριν από την τελετή της ορκωμοσίας του 45ου προέδρου.

Ο Τζον Μακέιν

Σε κάθε περίπτωση, οι καταγγελίες περί ρωσικής παρέμβασης στις αμερικανικές εκλογές είναι πολύ πιθανό ότι θα συνεχίσουν να απασχολούν για καιρό ακόμη την πολιτική ζωή στις ΗΠΑ. Ο ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τζον Μακέιν υποστήριξε ανοικτά αίτημα Δημοκρατικών συναδέλφων για διερεύνηση του ζητήματος από ειδική εξεταστική επιτροπή της Γερουσίας, ερχόμενος σε αντίθεση όχι μόνο με τον Τραμπ, αλλά και με τον επικεφαλής των Ρεπουμπλικανών στο σώμα, Μιτς Μακόνελ.

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ γνωστοποίησε χθες ότι επέλεξε τον Βίνσεντ Βαϊόλα, απόφοιτο της Στρατιωτικής Ακαδημίας του Γουέστ Πόιντ και ιδιοκτήτη ομάδας χόκεϊ, για το αξίωμα του υφυπουργού Αμυνας με αρμοδιότητα τον στρατό ξηράς.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή