Βουλγαρία: Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές την άνοιξη

Βουλγαρία: Ανοίγει ο δρόμος για πρόωρες εκλογές την άνοιξη

1' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο δρόμος για πρόωρες εκλογές την άνοιξη ανοίγει πλέον στη Βουλγαρία, μετά την αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης από το κοινοβούλιο την Τρίτη.

Ο κύκλος των διερευνητικών εντολών έκλεισε μετά από άκαρπες συζητήσεις μεταξύ του κόμματος GERB, που κυβερνούσε μέχρι πρόσφατα και των μικρότερων κομμάτων Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ και Ενωμένοι Πατριώτες.

Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο ΒΕΤΑ, το Μεταρρυθμιστικό Μπλοκ, που είχε και την τελευταία εντολή, την επιστρέφει αύριο και ο απερχόμενος πρόεδρος της Δημοκρατίας, Ρόσεν Πλεβνέλιεφ καλείται να προχωρήσει στο σχηματισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, η οποία θα οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές.

Η Βουλγαρία εισήλθε σε τροχιά πολιτικής κρίσης λόγω της παραίτησης της κεντροδεξιάς κυβέρνησης του Μπόικο Μπορίσοφ. Ο Βούλγαρος πρωθυπουργός είχε δηλώσει ότι θα παραιτηθεί εάν στις προεδρικές εκλογές δεν εκλεγεί η υποψήφια του κόμματός του και το έπραξε εφόσον νικητής βγήκε από την κάλπη ο υποστηριζόμενος από το Βουλγαρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, Ρούμεν Ράντεφ.

Τόσο το GERB, όσο και το Σοσιαλιστικό Κόμμα, επέστρεψαν αμέσως την διερευνητική διαδικασία, την οποία η αντιπρόεδρος του τελευταίου, Κορνέλια Νίνοβα, χαρακτήρισε, σύμφωνα με την ιστοσελίδα Dnevnik, «παζαρέματα και χάσιμο χρόνου για την Βουλγαρία».

Η ίδια, πρόσθεσε, πως το κόμμα της θα ζητήσει από τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, να ορίσει ως ημερομηνία διενέργειας των πρόωρων εκλογών την 26η Μαρτίου.

Η ίδια, πρόσθεσε, πως το κόμμα της θα ζητήσει από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο, Ρούμεν Ράντεφ, να ορίσει ως ημερομηνία διενέργειας των πρόωρων εκλογών την 26η Μαρτίου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή