Brexit: Εξελίξεις με το νέο έτος προανήγγειλε η Μέι

Brexit: Εξελίξεις με το νέο έτος προανήγγειλε η Μέι

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «ανάκριση» επί όλων των εκκρεμοτήτων αναφορικά με το Brexit υποβλήθηκε η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι από τα μέλη κοινοβουλευτικής επιτροπής, αποκαλύπτοντας ότι θα παρουσιάσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις θέσεις της κυβέρνησής της με ομιλία της «στις αρχές του νέου έτους».

Η κα Μέι δεσμεύθηκε ότι θα θέσει ενώπιον των Βρετανών βουλευτών ένα σχέδιο για το Brexit ώστε να εξεταστεί και να συζητηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων πριν από την ενεργοποίηση του Άρθρου 50, που επανέλαβε ότι θα γίνει πριν από το τέλος Μαρτίου.

Ωστόσο, αρνήθηκε να αποσαφηνίσει αν θα φέρει προς ψηφοφορία στη Βουλή την τελική συμφωνία που θα κλείσει η κυβέρνησή της με τους Ευρωπαίους εταίρους.

Η Βρετανίδα Πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει μία «περίοδος προσαρμογής» κατά τη διάρκεια του Brexit ώστε να διαχειριστούν οι επιχειρήσεις τη μετάβαση στη νέα εποχή. Τόνισε πάντως ότι αυτή η μεταβατική περίοδος, την οποία απορρίπτουν οι πιο ένθερμοι Brexiteers, δεν αποτελεί τακτική καθυστέρησης της εξόδου από την ΕΕ.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι η κυβέρνησή της προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και αυτό της αποτυχίας των διαπραγματεύσεων με τους Ευρωπαίους λόγω π.χ. απόρριψης της συμφωνίας από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Σε μια έντονη φραστική αντιπαράθεση με τη βουλευτή των Εργατικών Υβέτ Κούπερ, η Τερέζα Μέι απέφυγε να προσδιορίσει το μέγεθος της μείωσης της μετανάστευσης από την ΕΕ που θα ήθελε να επιτύχει, έτσι ώστε να πετύχει τον δεδηλωμένο στόχο της μείωσης της καθαρής μετανάστευσης σε «δεκάδες χιλιάδες» το χρόνο από περισσότερο από 330.000 που ισχύει σήμερα.

Η κα Μέι επέκρινε επίσης την προειδοποίηση της Πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζιον ότι ένα δεύτερο δημοψήφισμα ανεξαρτητοποίησης από το Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να ακολουθήσει μία έξοδο της χώρας από την ενιαία αγορά.

Όπως παρατήρησε, σε περίπτωση ανεξαρτητοποίησής της η Σκωτία δε θα είναι μέλος ούτε της ΕΕ, ούτε της ενιαίας αγοράς, ούτε καν της ενιαίας αγοράς του Ηνωμένου Βασιλείου.

Νωρίτερα την Τρίτη η κα Στέρτζιον είχε παρουσιάσει το σχέδιο της σκωτσέζικης κυβέρνησης για το Brexit, απαιτώντας την παραμονή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενιαία αγορά μέσω της διατήρησης της συμμετοχής στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο και στη Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών στα πρότυπα του νορβηγικού μοντέλου.

Σε διαφορετική περίπτωση, όπως είπε, η ίδια ως Πρωθυπουργός της Σκωτίας αποκτά το δικαίωμα προκήρυξης νέου δημοψηφίσματος ανεξαρτησίας.

Πηγή: ΣΚΑΙ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή