Ελεύθερος κυκλοφορεί ο δράστης του μακελειού

Ελεύθερος κυκλοφορεί ο δράστης του μακελειού

3' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Προτού προλάβει η Γερμανία να συνειδητοποιήσει τις διαστάσεις της φονικής επίθεσης της Δευτέρας στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, ήρθε η προειδοποίηση των Αρχών: ο «πειρατής» της μοιραίας νταλίκας δεν έχει συλληφθεί, συνεχίζει να κυκλοφορεί ελεύθερος, πιθανώς οπλοφορεί και παραμένει πολύ επικίνδυνος. Ο 23χρονος Πακιστανός πρόσφυγας που είχε προσαχθεί ως ύποπτος, αφέθηκε χθες το βράδυ ελεύθερος, καθώς διαπιστώθηκε ότι δεν είχε σχέση με το συμβάν.

Τις πρώτες δύσκολες ώρες μετά την επίθεση εξέπνευσαν τρεις από τους βαριά τραυματίες, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό στους 12 νεκρούς, ενώ από τους 48 τραυματίες οι 24 παρέμεναν χθες το βράδυ στο νοσοκομείο και η κατάσταση των 12 κρινόταν ως σοβαρή αλλά όχι απειλητική για τη ζωή. Ο πρώτος από τους νεκρούς, ο Πολωνός οδηγός της νταλίκας, Λούκαζ Ουρμπάν, είναι αυτός που ενδιαφέρει περισσότερο τις Αρχές, γιατί οι συνθήκες της συνάντησής του με τον δράστη μπορεί να λύσουν τον γρίφο της ταυτότητάς του. Το πρωί της Δευτέρας, ο Ουρμπάν είχε φθάσει στο εργοστάσιο της ThyssenKrupp στο Βερολίνο με φορτίο ράβδων ατσαλιού από το Τορίνο. Είχε ζητήσει να ξεφορτώσει νωρίτερα από το προγραμματισμένο, αλλά του ελέχθη ότι αυτό δεν ήταν εφικτό και του ζητήθηκε επιστρέψει το πρωί της Τρίτης, όπως προέβλεπε το πρόγραμμα. Εν συνεχεία, ο Ουρμπάν έφαγε σε ένα εστιατόριο όπου κατεγράφη η τελευταία εικόνα του εν ζωή και τηλεφώνησε στην Πολωνία λέγοντας ότι βρίσκεται σε «περίεργη» συνοικία. Ηταν περίπου 3 το μεσημέρι όταν μίλησε με τη σύζυγό του, ενώ στις 4, όταν εκείνη δοκίμασε να τον βρει, ήταν αδύνατο. Το τι μεσολάβησε εκείνο το χρονικό διάστημα προδίδουν τα δεδομένα από το GPS της νταλίκας, σύμφωνα με τα οποία κάποιος έβαλε μπρος το όχημα, μετά το πήγε μπρος-πίσω, «σαν να ήθελε να μάθει να οδηγεί», όπως είπε εκ των υστέρων ο ιδιοκτήτης της μεταφορικής εταιρείας και εξάδελφος του θύματος. Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις από την εξέταση της σορού του Ουρμπάν, ο οποίος βρέθηκε νεκρός στη θέση του συνοδηγού, ο δράστης τον μαχαίρωσε και εν συνεχεία τον πυροβόλησε με όπλο μικρού διαμετρήματος.

Χθες το βράδυ, το ISIS ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, με μήνυμα στο πρακτορείο ειδήσεων AMAQ. «Ο άνδρας που εκτέλεσε την επιχείρηση στο Βερολίνο είναι στρατιώτης του Ισλαμικού Κράτους και απάντησε στο κάλεσμα για επιθέσεις εναντίον πολιτών των χωρών που συμμετέχουν στον συνασπισμό», ανέφερε (εννοείται τον συνασπισμό που πολεμά εναντίον του ISIS στη Συρία και στο Ιράκ).

Οι περισσότερες από τις 60 χριστουγεννιάτικες αγορές του Βερολίνου παρέμειναν χθες το βράδυ κλειστές, εις μνήμην των θυμάτων, αν και γύρω από τον χώρο της αγοράς στην Μπραϊτσάιντπλατς, συνέρρευσε πλήθος που σχημάτισε ανθρώπινη αλυσίδα, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τα θύματα και περιφρόνησης στον τρόμο που θέλησε να ενσταλάξει ο δράστης.

Χθες το πρωί, τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για «θαρραλέο περαστικό που ακολούθησε τον δράστη μέσα από το πάρκο Τιργκάρτεν, μιλώντας ταυτόχρονα στο κινητό με την αστυνομία, η οποία τον συνέλαβε». Η σύλληψη του Πακιστανού οδήγησε σε μεταμεσονύκτιες αστυνομικές έρευνες στον καταυλισμό προσφύγων στο παλιό αεροδρόμιο Τέμπελχοφ, όπου διέμενε. Λίγες ώρες αργότερα, αξιωματούχοι δήλωναν ότι μάλλον έχουν στα χέρια τους τον λάθος άνθρωπο, ενώ το ανακοινωθέν της απελευθέρωσής του ανέφερε ότι κανείς δεν τον ακολούθησε σε όλη την υποτιθέμενη διαδρομή από τον τόπο της επίθεσης ώς το σημείο που συνελήφθη και ότι από τις εγκληματολογικές έρευνες δεν προέκυψε τίποτα που να αποδεικνύει ότι βρισκόταν στην νταλίκα.

Αν ο δράστης είναι όντως πρόσφυγας, «αυτό θα είναι πολύ δύσκολο να το αντέξουμε. Θα είναι ιδιαίτερα αποκρουστικό για όλους τους Γερμανούς που καταβάλλουν καθημερινά κοπιώδεις προσπάθειες για να βοηθήσουν τους πρόσφυγες» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος Μέρκελ, προτού γίνει γνωστό ότι οι έρευνες επέστρεψαν στο σημείο μηδέν. Παράλληλα με την αναζήτηση του δράστη, οι Αρχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με μία επείγουσα, ακόμη μεγαλύτερη πρόκληση: πώς θα διασφαλίσουν ότι οι 2.500 χριστουγεννιάτικες αγορές της χώρας δεν θα γίνουν εκ νέου στόχοι, επιτρέποντας σε Γερμανούς και επισκέπτες να απολαύσουν χωρίς ανησυχία το ζεστό γλυκό χριστουγεννιάτικο κρασί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή