Ενίσχυση συνεργασίας Αγκυρας – Μόσχας

Ενίσχυση συνεργασίας Αγκυρας – Μόσχας

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντί να τορπιλίσει τη ρωσοτουρκική προσέγγιση, η στυγερή δολοφονία του Ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, Αντρέι Καρλόφ, θα ενισχύσει τη συνεργασία των δύο χωρών εναντίον της τρομοκρατίας. Αυτό ήταν το μήνυμα που έστειλαν από κοινού χθες οι Βλαντιμίρ Πούτιν και Ταγίπ Ερντογάν, οι οποίοι συνέπεσαν στην εκτίμηση περί «προβοκάτσιας», όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο ομόλογό του.

Ομάδα 18 Ρώσων αξιωματούχων από το υπουργείο Εξωτερικών και τις διωκτικές αρχές έφτασε χθες στην Αγκυρα με αποστολή τη διαλεύκανση της δολοφονίας Καρλόφ. Η ρωσική αντιπροσωπεία κατευθύνθηκε αμέσως προς την γκαλερί μοντέρνας τέχνης όπου το προηγούμενο βράδυ ο Καρλόφ πυροβολήθηκε θανάσιμα από τον Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς, αστυνομικό των ειδικών δυνάμεων. Ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press με την προϋπόθεση της ανωνυμίας, χαρακτήρισε τη δολοφονία Καρλόφ «εντελώς επαγγελματική και όχι προϊόν δράσης ενός μεμονωμένου ατόμου». Αμέσως μετά τη δολοφονία, ο δήμαρχος της Αγκυρας εκτιμούσε ότι πίσω από τη δολοφονία κρύβεται το ισλαμικό δίκτυο του αυτοεξόριστου στις ΗΠΑ ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν, το οποίο έχει ενοχοποιηθεί από την τουρκική κυβέρνηση για το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας Hurriyet, ο 22χρονος Αλτιντάς υπηρετούσε στην κουρδική πόλη Ντιγιαρμπακίρ της Νοτιοανατολικής Τουρκίας τη 15η Ιουλίου, αλλά βρέθηκε στην Αγκυρα κάνοντας χρήση άδειας που έλαβε από αξιωματικό του σώματος, ο οποίος στη συνέχεια τέθηκε σε διαθεσιμότητα ως ύποπτος συμμετοχής στο δίκτυο Γκιουλέν. Ο Αλτιντάς έλαβε εκ νέου άδεια από την υπηρεσία του στις 14 Δεκεμβρίου και νοίκιασε δωμάτιο σε ξενοδοχείο της Αγκυρας, πολύ κοντά στην γκαλερί όπου επρόκειτο να πραγματοποιήσει τη δολοφονική του επίθεση. Οι διωκτικές αρχές συνέλαβαν επτά άτομα, συμπεριλαμβανομένων των γονέων, της αδελφής και ενός θείου του δράστη. Ο τελευταίος εργαζόταν μέχρι πρόσφατα σε σχολείο του δικτύου Γκιουλέν.

Η τριμερής

Ως ένδειξη της κοινής απόφασης Μόσχας και Αγκυρας να μην επιτρέψουν τον εκτροχιασμό των σχέσεών τους μεταφράστηκε η πραγματοποίηση της τριμερούς διάσκεψης Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν για το συριακό πρόβλημα, παρά τη δολοφονία Καρλόφ. Η διάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες στη Μόσχα με τη συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου και Τζαβάντ Ζαρίφ. Οι τρεις υπουργοί υπέγραψαν κοινή δήλωση με την οποία τονίζουν την προθυμία των χωρών τους «να βοηθήσουν τη συριακή κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να καταλήξουν σε συμφωνία ειρήνευσης, την οποία οι τρεις χώρες είναι έτοιμες να στηρίξουν ως εγγυήτριες δυνάμεις».

Ωστόσο δεν έλειψαν και οι αποκλίσεις. Στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ζήτησε την απομάκρυνση από τη Συρία όχι μόνο του Ισλαμικού Κράτους και της Αλ Νούσρα (παρακλάδι της Αλ Κάιντα), αλλά και της σιιτικής οργάνωσης του Λιβάνου Χεζμπολάχ, που μάχεται στο πλευρό του προέδρου Ασαντ. Λαβρόφ και Σαρίφ διαφοροποιήθηκαν ευγενικά, υποστηρίζοντας ότι η Χεζμπολάχ έχει προσκληθεί από τη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή