Ο δικηγόρος της Χίλαρι Κλίντον ασκεί κριτική στους χειρισμούς του FBI

Ο δικηγόρος της Χίλαρι Κλίντον ασκεί κριτική στους χειρισμούς του FBI

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανάρμοστη ενέργεια του FBI χαρακτήρισε ο δικηγόρος της προεδρικής υποψηφίου των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον την ανακοίνωση της επανέναρξης της έρευνας για το ζήτημα της χρήσης ιδιωτικού διαμετακομιστή ηλεκτρονικών μηνυμάτων της πρώην υπουργού Εξωτερικών, λίγο πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου.

Ο Ντέιβιντ Κένταλ, δικηγόρος της Κλίντον άσκησε κριτική στο FBI μετά τη δημοσιοποίηση από ομοσπονδιακό δικαστήριο των εγγράφων που σχετίζονται με το ένταλμα έρευνας που εκδόθηκε τον Οκτώβριο, αναφορικά με τη διερεύνηση ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον.

Η έκδοση του εντάλματος έγινε δύο ημέρες μετά από την κίνηση του διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ να ενημερώσει με επιστολή του το Κογκρέσο (28 Οκτωβρίου) για τον εντοπισμό νέων ηλεκτρονικών μηνυμάτων, τα οποία σχετίζονταν με την έρευνα που είχε διενεργηθεί προηγούμενα.

Η επιστολή του Κόμεϊ προκάλεσε έστρεψε και πάλι το ενδιαφέρον στη διαχείριση των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Χίλαρι Κλίντον, όταν υπηρετούσε στο αμερικανικό υπουργείο των Εξωτερικών (2009-2013), από ιδιωτικό διαμετακομιστή, έναντι χρήσης των ηλεκτρονικών υποδομών του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ. Οι εξελίξεις αυτές, σημειώνονταν μόλις 11 ημέρες πριν από τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών, στις οποίες εκλέχθηκε πρόεδρος, ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Κλίντον αποδίδει ευθύνες στον Κόμεϊ και την επιστολή του για την εκλογική ήττα της.

Σε ένορκη κατάθεση που έγινε γνωστή χθες ένας πράκτορας του FBI δήλωσε ότι υπήρχε “προφανής αιτία” που τα ηλεκτρονικά μηνύματα της Χίλαρι Κλίντον βρέθηκαν σε φορητό υπολογιστή που σχετιζόταν με τη διεξαγωγή έρευνας άσχετης με την υπόθεση της Κλίντον, ενώ υπήρχε σχετική αλληλογραφία για το θέμα με το αμερικανικό ΥΠΕΞ.

Ωστόσο, τα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν δείχνουν ότι το FBI δεν είχε κάποιο στοιχείο κατά τη χρονική περίοδο που στάλθηκε η επιστολή του Κόμεϊ ότι ηλεκτρονικά μηνύματα της Κλίντον που βρέθηκαν στο φορητό υπολογιστή είχαν οποιαδήποτε σχέση με απόρρητες επικοινωνίες της Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών.

Σύμφωνα με την άποψη του Κένταλ, η δημοσιοποίηση των εγγράφων απέδειξε τον “απολύτως ανάρμοστο” χαρακτήρα της επιστολής του διευθυντή του FBI, η οποία “προκάλεσε καταστροφική, αλλά προβλέψιμη πολιτικά αρνητική επίδραση, ενώ η ίδια η επιστολή ήταν νομικά αυθαίρετη και πρακτικά μη απαιτούμενη.” Από την πλευρά του, το FBI αρνήθηκε να σχολιάσει την κριτική που ασκεί ο δικηγόρος του Κλίντον.

Ο φορητός υπολογιστής ανήκε στο πρώην μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Δημοκρατικό Κόμμα Άντονι Γουάινερ, που είναι ο πρώην σύζυγος της συμβούλου της Κλίντον Ούμα Αμπεντίν, ο οποίος έχει καταγγελθεί για μηνύματα που έστελνε μέσω του κινητού του σε μία 15χρονη.

Τη δημοσίευση των εγγράφων σχετικά με το ένταλμα έρευνας επέτυχε ο δικηγόρος Ράντολ Σόενμπεργκ, που έχει έδρα το Λος Άντζελες, που υποστηρίζει ότι η δημοσιοποίηση των εγγράφων είναι απαραίτητη με δεδομένη την επιρροή τους στην έρευνα, αλλά και στο αποτέλεσμα των εκλογών.

 (πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή