Μυστήριο με τον πιστολέρο της Ζυρίχης

Μυστήριο με τον πιστολέρο της Ζυρίχης

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο ένοπλος που άνοιξε πυρ κατά τριών προσκυνητών σε τζαμί στο κέντρο της Ζυρίχης το βράδυ της Δευτέρας και στη συνέχεια αυτοκτόνησε, φαίνεται να ήταν ένας 24χρονος Ελβετός με ρίζες από την Γκάνα, ο οποίος όλα δείχνουν ότι δεν είχε καμία σχέση με το εξτρεμιστικό ισλάμ, ανέφερε με ανακοίνωσή της η ελβετική αστυνομία την Τρίτη. Ο ύποπτος, το όνομα του οποίου δεν δόθηκε στη δημοσιότητα, είναι πολύ πιθανόν να είναι υπεύθυνος και για τη δολοφονία ενός άλλου άνδρα στη Ζυρίχη την Κυριακή, ενώ τα κίνητρά του παραμένουν άγνωστα. Οι Αρχές είναι εξαιρετικά προβληματισμένες αναφορικά με το προφίλ και τα κίνητρά του, καθώς το σενάριο ισλαμιστικής τρομοκρατίας που αρχικά έμοιαζε και το πιθανότερο, δείχνει να μην αφορά την υπόθεση. Η τελευταία φορά που ο ύποπτος παρανόμησε ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν έκλεψε ένα ποδήλατο, ενώ είχε παρατήσει τη δουλειά του μόλις την Παρασκευή. Επιπλέον, υπάρχουν ενδείξεις ότι ενδιαφερόταν για τον αποκρυφισμό και το μεταφυσικό, ενώ δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν ήταν ψυχικά άρρωστος, ανέφερε ο Κριστιάν Λέντζες Μέιλι, επικεφαλής του τμήματος ερευνών της αστυνομίας της Ζυρίχης, διευκρινίζοντας ότι στο σπίτι του βρέθηκαν αποκρυφιστικά σύμβολα.

Μια μέρα πριν από το περιστατικό, ο δράστης φαίνεται να δολοφόνησε με μαχαίρι έναν άνδρα με ρίζες από τη Χιλή, ο οποίος είναι πολύ πιθανόν να ήταν γνωστός του ή φίλος του, αφήνοντας το πτώμα του σε μια παιδική χαρά της ελβετικής πόλης. Παρότι η αστυνομία κατάφερε, μέσω εξετάσεων DNA, να συμπεράνει ότι ο δολοφόνος είναι ο άνδρας που είχε κλέψει το ποδήλατο πριν από επτά χρόνια, δεν κατάφερε να τον εντοπίσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας, όταν και εισήλθε στον ισλαμικό ναό, πυροβολώντας κατά των δεκάδων παρευρισκομένων και τραυματίζοντας τρεις ανθρώπους, ηλικίας 30, 35 και 56 ετών, δύο εκ των οποίων νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.

«Θέλουμε ακόμη να μάθουμε εάν ο άνθρωπος μας είχε στοχοποιήσει συγκεκριμένα ή αν ήρθε τυχαία. Ολα είναι ανοικτά», ανέφερε ο Σαάντ Σουμπάν από το Ιδρυμα της Ισλαμικής Κοινότητας της Ζυρίχης. «Ολοι οι μουσουλμάνοι είναι προφανώς σοκαρισμένοι από το ότι άνθρωποι που προσεύχονταν δέχθηκαν πυροβολισμούς», δήλωσε ο Οντερ Γκούνες, εκπρόσωπος της ομοσπονδίας Ισλαμικών Οργανώσεων της Ελβετίας, πριν ακόμη πληροφορηθεί για το προφίλ του δράστη, προσθέτοντας ότι όλοι πρέπει να σταθούμε ενωμένοι για την ειρήνη, ανεξάρτητα από το θρήσκευμά μας. Επιπροσθέτως, ανακοίνωση εξέδωσε και το Ισλαμικό Κεντρικό Συμβούλιο της Ελβετίας, παρακινώντας τους πολιτικούς και τα μέσα ενημέρωσης της χώρας «να πάρουν επιτέλους στα σοβαρά την ισλαμοφοβία».

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Μέιλι, ο άνδρας είχε άδεια για το όπλο, κάτι που ωστόσο έχει μικρή σημασία, καθώς η οπλοκατοχή στην Ελβετία είναι εξαιρετικά διαδεδομένη, διότι οι άνδρες έχουν την άδεια να κρατούν στο σπίτι τους τα υπηρεσιακά όπλα που χρησιμοποιούν τις περιόδους της υποχρεωτικής στράτευσής τους. Κάθε πολίτης άνω των 18 ετών έχει το δικαίωμα να έχει όπλο υπό ορισμένες συνθήκες, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερα από δύο εκατ. όπλα σε ιδιωτικά χέρια στην Ελβετία, ο πληθυσμός της οποίας ανέρχεται στα οκτώ εκατομμύρια.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή