ΚΟΣΜΟΣ

Spiegel: Εφιάλτης για τη Μέρκελ η επίθεση στο Βερολίνο

spiegel-efialtis-gia-ti-merkel-i-epithesi-sto-verolino-2166747

«Η Άγκελα Μέρκελ λέει αυτά που πρέπει να ειπωθούν. Όμως πρέπει να φοβάται ότι εξαιτίας του τρομοκρατικού συναγερμού οι πιθανότητές επανεκλογής της το 2017 λιγοστεύουν» αναφέρει δημοσίευμα του Spiegel, καθώς όπως είναι απολύτως κατανοητό η επίθεση στη χριστουγεννιάτικη αγορά στο κέντρο του Βερολίνου κυριάρχησε χθες στα πρωτοσέλιδα και στα σχόλια του γερμανικού Τύπου.

«Δεν είμαστε απροστάτευτοι» απέναντι σε τέτοιες πράξεις, έγραψε η Frankfurter Allgemeine Zeitung, αντικρούοντας το επιχείρημα ότι «όποιος σχεδιάζει επίθεση αυτοκτονίας είναι ασταμάτητος».

Η εφημερίδα τόνισε πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο «ανοίγει διάπλατα τις πύλες στη μοιρολατρία και στην αμέλεια».

«Στο Βερολίνο συνέβη κάτι για το οποίο εκφράζονταν φόβοι εδώ και καιρό. Μια πράξη κτηνώδους βίας» ανέφερε από την πλευρά της η Tageszeitung, προσθέτοντας: «Εφόσον ο δολοφόνος της χριστουγεννιάτικης αγοράς είναι όντως ισλαμιστής, αυτό δεν λέει τίποτα για τη μεγάλη πλειοψηφία αυτών που αναζητούν εδώ προστασία. Πίστευε κανείς πριν από την επίθεση στο Βερολίνο ότι όλοι οι πρόσφυγες είναι καλοί άνθρωποι που μοιράζονται τις αξίες μας; Όχι».

H FAZ από την πλευρά της εξέφρασε επίσηςτην εκτίμηση ότι «στο Βερολίνο θα μπορούσαν να είχαν γίνει περισσότερα» προκειμένου να αποτραπεί η τραγωδία.

«Η τρομοκρατία δεν είναι ιδεολογία» παρατήρησε η Süddeutsche Zeitung, η οποία στο πρωτοσέλιδό της χαρακτήρισε την προχθεσινή επίθεση ως «το σοκ του Βερολίνου»

Η εφημερίδα του Μονάχου απηύθυνε επίσης μια προειδοποίηση: «Ειδικά στην ανοιχτή κοινωνία, που παίρνει ζωή από την ελευθερία της έκφρασης, η τρομοκρατία δεν επιτρέπεται να γίνει πρόφαση ώστε στο πλαίσιο της υποτιθέμενης άμυνας εναντίον της (σ.σ. τρομοκρατίας) να επιτεθούμε στα ίδια τα θεμέλια της κοινωνίας».