Hurriyet: Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη είχε υπηρετήσει στη φρουρά του Ερντογάν

Hurriyet: Ο δολοφόνος του Ρώσου πρέσβη είχε υπηρετήσει στη φρουρά του Ερντογάν

2' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη φρουρά του Προέδρου Ερντογάν υπηρέτησε οχτώ φορές, μάλιστα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο νεαρός τούρκος αστυνομικός ο οποίος σκότωσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας στην Άγκυρα, αναφέρει σήμερα δημοσίευμα της Hurriyet

Ο 22χρονος Μεβλούτ Μερτ Αλτιντάς σκότωσε με εννέα σφαίρες τον πρεσβευτή Αντρέι Καρλόφ το απόγευμα της Δευτέρας στον χώρο όπου διεξαγόταν έκθεση φωτογραφίας προτού πέσει νεκρός από τα πυρά της τουρκικής αστυνομίας.

Ο δράστης τα τελευταία 2,5 χρόνια υπηρετούσε σε μονάδα αντιμετώπισης ταραχών και όπως αναφέρει το δημοσίευμα, βρισκόταν σε υπηρεσία σε οκτώ εκδηλώσεις στις οποίες είχε παραστεί ο Ερντογάν από τον Ιούλιο κι έπειτα.

Γνωστός για τις επαφές του με την κυβερνώσα ελίτ, στις εκδηλώσεις αυτές ο Αλτιντάς ανήκε στη δεύτερη γραμμή ασφαλείας του τούρκου προέδρου μετά την προσωπική φρουρά των σωματοφυλάκων του.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε χθες Τρίτη σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι η Άγκυρα θεωρεί πως πίσω από την δολοφονία βρίσκεται ο αυτοεξόριστος στις ΗΠΑ ιεροκήρυκας Φετουλάχ Γκιουλέν, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί και για το αποτυχημένο πραξικόπημα.

Η εφημερίδα αναφέρει ακόμα ότι την ημέρα του πραξικοπήματος, στις 15 Ιουλίου, ο Αλτιντάς, είχε δηλώσει ασθένεια στην υπηρεσία του αλλά δεν είναι σαφές τι έκανε το βράδυ εκείνο.

Οι αρχές ασφαλείας έχουν συλλάβει 13 ανθρώπους που πιθανώς να συνδέονται με την επίθεση, ανάμεσά τους και στενούς συγγενείς του Αλτιντάς, σύμφωνα με τουρκικά δημοσιεύματα.

Στο μεταξύ, μία ομάδα 18 ρώσων ερευνητών έφθασε χθες Τρίτη στην Άγκυρα για να συμμετάσχει σε κοινή έρευνα που θα διεξαχθεί στην Τουρκία– μία συμφωνία χωρίς προηγούμενο μεταξύ των προέδρων Ερντογάν και Πούτιν.

Αγνωστο το ποιος υποκίνησε την δολοφονία

Είναι ακόμη πολύ νωρίς για να πούμε ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του ρώσου πρεσβευτή στην Τουρκία, δήλωσε σήμερα το Κρεμλίνο, ενώ η Άγκυρα αναφέρει τον εξόριστο τούρκο ιερωμένο Φετουλάχ Γκιουλέν ως πιθανό υποκινητή της.

«Η Μόσχα εκτιμά πως πρέπει να περιμένουμε τα αποτελέσματα της εργασίας της (ρωσο-τουρκικής) ομάδας έρευνας η οποία ξεκίνησε χθες στην Άγκυρα», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.

«Δεν πρέπει να καταλήγουμε σε βιαστικά συμπεράσματα όσο η έρευνα δεν έχει προσδιορίσει ποιος βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία του πρεσβευτή μας», πρόσθεσε.

Ο πρεσβευτής Αντρέι Κάρλοφ σκοτώθηκε με εννέα σφαίρες στην πλάτη τη Δευτέρα (προχθές) από έναν νεαρό τούρκο αστυνομικό ηλικίας 22 ετών κατά τα εγκαίνια μιας έκθεσης στην Άγκυρα.

Η Τουρκία αποδέχθηκε κάτι που δεν έχει ξαναγίνει, τη συμμετοχή στις έρευνες 18 ρώσων ερευνητών, πρακτόρων των ειδικών υπηρεσιών και διπλωματών που εστάλησαν από τη Μόσχα και συμμετείχαν, στην Άγκυρα, στη νεκροψία της σορού του Αντρέι Κάρλοφ, που επαναπατρίστηκε χθες βράδυ στη Ρωσία.

Η δολοφονία του μπροστά στις κάμερες χαρακτηρίστηκε από τη Ρωσία και από την Τουρκία «πρόκληση» με σκοπό να υπονομευτούν οι σχέσεις των δύο χωρών που είχαν μόλις αποκατασταθεί έπειτα από κρίση ενός έτους.

Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε χθες σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι πως «γνωρίζει» ότι το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος ζει εξόριστος στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, βρίσκεται "πίσω" από τη δολοφονία του πρεσβευτή.

Ο δολοφόνος δήλωσε πριν σκοτωθεί ότι ήθελε να πάρει εκδίκηση για τη συριακή πόλη Χαλέπι.

Η κηδεία του ρώσου διπλωμάτη θα γίνει αύριο Πέμπτη παρουσία του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Το υπουργείο Εξωτερικών θα υποδεχθεί τη σορό του για έναν τελευταίο φόρο τιμής στον οποίο θα συμμετάσχει ο αρχηγός του κράτους προτού πραγματοποιηθεί η θρησκευτική τελετή στον καθεδρικό του Χριστού Σωτήρα στη Μόσχα και η ταφή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή