Για 100.000 ευρώ επικήρυξε η Γερμανία τον Τυνήσιο ύποπτο – έφοδοι της αστυνομίας σε δύο διαμερίσματα

Για 100.000 ευρώ επικήρυξε η Γερμανία τον Τυνήσιο ύποπτο – έφοδοι της αστυνομίας σε δύο διαμερίσματα

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμοιβή ύψους έως και 100.000 ευρώ προσφέρει το γραφείο του ομοσπονδιακού εισαγγελέα της Γερμανίας σε όποιον παρέχει πληροφορίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν στα ίχνη και τη σύλληψη του Τυνήσιου που καταζητείται για την επίθεση στη Χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως ο ύποπτος είναι 24 ετών, έχει ύψος 1,78, βάρος 75 κιλά, μαύρα μαλλιά και καστανά μάτια και ονομάζεται Ανις Αμρί. Προειδοποιεί παράλληλα ότι μπορεί να είναι οπλισμένος και επικίνδυνος. Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα Die Welt, οι ειδικές δυνάμεις της γερμανικής αστυνομίας, πραγματοποίησαν εφόδους σε δύο διαμερίσματα του Βερολίνου αργά το βράδυ της Τετάρτης, χωρίς, ωστόσο, να εντοπίσουν τον ύποπτο.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Mosaique της Τυνησίας ο πατέρας του δήλωσε πως ο γιος του είχε φύγει από τη χώρα πριν από επτά χρόνια ως παράνομος μετανάστης και είχε καταδικαστεί σε τετραετή κάθειρξη στην Ιταλία με την κατηγορία της πυρπόλησης σχολείου. Στη Γερμανία είχε πάει πριν από ένα χρόνο.

Εξάλλου, όπως έγινε γνωστό από δικαστική πηγή στο Βερολίνο, οι γερμανικές αρχές παρακολουθούσαν τον Άνις Άμρι, για ένα διάστημα φέτος προσπαθώντας να διαπιστώσουν εάν πράγματι σχεδίαζε να διαπράξει ληστεία προκειμένου να χρηματοδοτήσει την αγορά αυτόματων όπλων που ενδεχομένως θα χρησιμοποιούσε για να διαπράξει μια επίθεση μαζί με δυνητικούς συνεργούς του. Οι αρχές σταμάτησαν την παρακολούθηση του υπόπτου, καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν αποδεικτικά στοιχεία που θα επιβεβαίωναν τις υποψίες τους.

Στο μεταξύ οι γερμανικές αρχές εξετάζουν τα έγγραφα και μία ταυτότητα που εντοπίστηκαν στην καμπίνα του φορτηγού με την οποία έγινε η τρομοκρατική επίθεση, κάτω από το κάθισμα του οδηγού.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στα νοσοκομεία της πόλης, καθώς εικάζεται από τις αρχές πως ο δράστης της επίθεσης πιθανότατα έχει τραυματιστεί.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Ρηνανίας – Βεστφαλίας ανέφερε ότι ο ύποπτος για την επίθεση κατοικούσε κυρίως στο Βερολίνο από τον Φεβρουάριο του 2016 και είχε βρεθεί πρόσφατα στο κρατίδιο. Στη Γερμανία είχε καταφθάσει τον Ιούλιο του 2015.

Σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές το αίτημά του περί χορήγησης ασύλου απορρίφθηκε τον Ιούνιο. Ωστόσο έως σήμερα δεν απελάθηκε, καθώς η Τυνησία αμφισβητούσε εδώ και πολλούς μήνες ότι ήταν υπήκοός της. Το Βερολίνο έκανε γνωστό, ότι μόλις σήμερα, από καθαρή σύμπτωση, η Τυνησία αναγνώρισε την υπηκοότητά του και έστειλε ένα ταξιδιωτικό έγγραφο που θα επέτρεπε την απέλασή του.

Το ένταλμα σύλληψής του αναφέρει ότι χρησιμοποιούσε 6 διαφορετικά ονόματα και 3 διαφορετικές εθνικότητες. 

H γερμανική εφημερίδα Rheinische Post ανέφερε ότι η γερμανική αστυνομία αναζητά το δράστη σε κέντρο υποδοχής προσφύγων στην πόλη Έμεριχ, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ολλανδία.

«Υπάρχει ένας νέος ύποπτος, αναζητούμε αυτόν τον ύποπτο. Έχει εκδοθεί ένταλμα σύλληψης στη Γερμανία καθώς επίσης και για τον χώρο Σένγκεν, δηλαδή την Ευρώπη», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ.

Ο Τόμας ντε Μεζιέρ έκανε αυτές τις δηλώσεις μετά την συνεδρίαση μιας επιτροπής της Μπούντεσταγκ, όπου οι βουλευτές ενημερώθηκαν για την εξέλιξη της έρευνας. Αν και ο υπουργός αρνήθηκε να δώσει πληροφορίες για την ταυτότητα του υπόπτου, οι βουλευτές που ήταν παρόντες στην αίθουσα επιβεβαίωσαν ότι πρόκειται για έναν υπήκοο Τυνησίας.

«Πρόκειται για έναν Τυνήσιο (…) ηλικίας 21 έως 23 ετών», διευκρίνισε ο βουλευτής Στέφαν Μέγιερ, υπογραμμίζοντας ότι ο νεαρός άνδρας «διαθέτει προφανώς πολλές ταυτότητες».

«Προφανώς πρόκειται για ένα πρόσωπο που θεωρείται επικίνδυνο, που οι υπηρεσίες ασφαλείας γνωρίζουν και το οποίο ανήκει σε ισλαμιστικά-σαλαφιστικά δίκτυα», δήλωσε ο βουλευτής.

Σύμφωνα με τον Μέγιερ, ο άνδρας έφθασε «στη Γερμανία μέσω Ιταλίας εκμεταλλευόμενος την προσφυγική κρίση». «Υπάρχει επομένως μια σχέση μεταξύ της προσφυγικής κρίσης και του τρομοκρατικού κινδύνου» πρόσθεσε ο βουλευτής της CSU, της Ένωσης Χριστιανοκοινωνιστών, των Βαυαρών συμμάχων της καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Χθες η γερμανική αστυνομία, απελευθέρωσε τον ύποπτο που είχε συλλάβει αρχικά λόγω έλλειψης αποδεικτικών στοιχείων. Επρόκειτο για έναν 23χρονο Πακιστανό που συνελήφθη σε ζωολογικό κήπο πλησίον της αγοράς όπου σημειώθηκε η επίθεση αλλά αρνείτο από την πρώτη στιγμή οποιαδήποτε εμπλοκή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή