Η Ολλανδία απέπεμψε Τούρκο διπλωμάτη για «φακέλωμα»

Η Ολλανδία απέπεμψε Τούρκο διπλωμάτη για «φακέλωμα»

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αποπομπή Τούρκου διπλωμάτη, ο οποίος κατηγορείται ότι φακέλωνε τουρκικής καταγωγής Ολλανδούς πολίτες, επέβαλε η ολλανδική κυβέρνηση στην Αγκυρα, ύστερα από τις αντιδράσεις που προκάλεσαν οι σχετικές αποκαλύψεις του Τύπου.

Την περασμένη εβδομάδα, η ολλανδική εφημερίδα De Telegraaf δημοσίευσε ρεπορτάζ με πρωταγωνιστή τον Γιουσούφ Ατσάρ, ο οποίος εργαζόταν ως διπλωμάτης στην τουρκική πρεσβεία της Χάγης, ενώ ταυτόχρονα ήταν επικεφαλής του ολλανδικού τμήματος της τουρκικής Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων.

Στο ρεπορτάζ, ο Ατσάρ, αν και αρνείται ότι κατασκόπευε Ολλανδούς πολίτες, παραδέχεται ότι συγκέντρωνε πληροφορίες για τουρκικής καταγωγής άτομα, για τα οποία υπήρχαν υποψίες ότι συνδέονταν με το ισλαμικό δίκτυο του ιεροκήρυκα Φετουλάχ Γκιουλέν. «Κατέστρωσα μια λίστα βάσει πληροφοριών που συγκέντρωσα μέσω Διαδικτύου», δήλωσε στην ολλανδική εφημερίδα ο Τούρκος επιτετραμμένος, αναφερόμενος σε πολίτες που είχαν εκφράσει συμπάθεια για τους κινηματίες του αποτυχημένου πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου στη χώρα του.

Η αποκάλυψη προκάλεσε αίσθηση στην κοινή γνώμη και η αντίδραση της κυβέρνησης του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε ήταν άμεση. Με κοινή επιστολή τους στο Κοινοβούλιο, ο υπουργός Εξωτερικών Μπερτ Κέντερς και ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Λόντεβικ Ασερ τόνισαν ότι η συλλογή πληροφοριών από τον Ατσάρ συνιστά «ανεπιθύμητη και απαράδεκτη παραβίαση της ιδιωτικής ζωής Ολλανδών πολιτών». Η πίεση της Χάγης οδήγησε την τουρκική κυβέρνηση να ανακαλέσει, τελικά, τον Ατσάρ στην Αγκυρα, προκειμένου να μη δημιουργηθεί ρήγμα στις διπλωματικές σχέσεις των δύο χωρών.

Η τουρκική Διεύθυνση Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) είναι ένας πολύ ισχυρός θεσμός που δημιουργήθηκε από τον Κεμάλ Ατατούρκ το 1924 με αποστολή να θέσει υπό τον έλεγχο του κοσμικού κράτους τα θρησκευτικά ιδρύματα. Απασχολεί περί τα 80.000 άτομα και ο προϋπολογισμός της υπερβαίνει εκείνους πολλών υπουργείων.

Η Ολλανδία φιλοξενεί μεγάλη τουρκική ομογένεια, στους κόλπους της οποίας σημειώθηκαν εντάσεις μετά το στρατιωτικό κίνημα της 15ης Ιουλίου. Ο Μπερτ Κέντερς επέκρινε κατ’ επανάληψιν το «μακρύ χέρι» του Ταγίπ Ερντογάν, αποδοκιμάζοντας το κύμα διώξεων την επαύριο του πραξικοπήματος.

Και σε άλλες χώρες

Περιστατικά κατασκοπίας τουρκικών υπηρεσιών εις βάρος πολιτών ευρωπαϊκών χωρών καταγράφονται το τελευταίο διάστημα και σε άλλες χώρες. Στο Αμβούργο, Τούρκος άνδρας συνελήφθη την περασμένη εβδομάδα με την κατηγορία ότι κατασκόπευε Κούρδους της Γερμανίας για λογαριασμό του τουρκικού κράτους. Η τουρκική κυβέρνηση κατηγορεί το Βερολίνο ότι προσφέρει άσυλο σε μαχητές κουρδικών αποσχιστικών οργανώσεων, τις οποίες χαρακτηρίζει τρομοκρατικές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή