Πιλότος, εταιρεία οι υπαίτιοι της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία

Πιλότος, εταιρεία οι υπαίτιοι της αεροπορικής τραγωδίας στην Κολομβία

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταπέλτης είναι τα συμπεράσματα της έρευνας που εκπόνησε η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας της Βολιβίας σχετικά με τις συνθήκες του πολύνεκρου δυστυχήματος που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 71 επιβαινόντων, μεταξύ των οποίων και πολλοί ποδοσφαιριστές ομάδας από τη Βραζιλία. Το πόρισμα κατέληξε ότι υπαίτιοι για το τραγικό συμβάν είναι η αεροπορική εταιρεία αλλά και ο ίδιος ο κυβερνήτης του αεροσκάφους. Το αεροσκάφος, που είχε ναυλωθεί από τη βολιβιανή αεροπορική εταιρεία LaMia, προσέκρουσε στην πλαγιά ενός βουνού κοντά στο Μεντεγίν της Κολομβίας, καθώς ως φαίνεται είχε μείνει χωρίς καύσιμα. Ηδη ο διευθύνων σύμβουλος της LaMia Γκουστάβο Βάργκας Γκαμπόα και ο γιος του Γκουστάβο Βάργκα Βιλιέγκας έχουν συλληφθεί και κρατούνται εν αναμονή της δίκης τους. Αμφότεροι αρνούνται ότι καθ’ οιονδήποτε τρόπο ενέχονται στο τραγικό δυστύχημα. Ο κυβερνήτης του αεροπλάνου, Μιγκουέλ Κουϊρόγκα, ο οποίος ήταν και συνιδιοκτήτης της αεροπορικής εταιρείας, σκοτώθηκε στο δυστύχημα. Οπως όμως αποδεικνύεται από μαγνητοταινία που διέρρευσε στον Τύπο, είχε προειδοποιήσει για πλήρη ηλεκτρική δυσλειτουργία και έλλειψη καυσίμων. Παρ’ όλα αυτά ,ουδέποτε εξέπεμψε σήμα κινδύνου.

Οπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός Δημοσίων Εργων και Υπηρεσιών της Βολιβίας, Μίλτον Κλάρος, μιλώντας προς τους δημοσιογράφους, «τα συμπεράσματα της έρευνας είναι οριστικά και η ευθύνη για το πολύνεκρο δυστύχημα βαρύνει τον χειριστή του αεροσκάφους και την αεροπορική εταιρεία».

Παρότι η διερεύνηση εξακολουθεί, ο επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας της Κολομβίας ανέφερε ότι η αεροπορική εταιρεία παραβίασε όλους τους διεθνώς ισχύοντες κανονισμούς όσον αφορά τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών με καύσιμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Βολιβία ήρε την άδεια της αεροπορικής εταιρείας LaMia λίγες ώρες μετά το δυστύχημα.

Την ίδια στιγμή, ο Κλάρος τόνισε ότι πρόκειται να διωχθεί ποινικώς και η αξιωματούχος του αεροδρομίου της Βολιβίας Σίλια Καστέντο, ενώ θα επιβληθούν κυρώσεις και εναντίον άλλων αξιωματούχων. Η Καστέντο διέφυγε στη Βραζιλία προκειμένου να μην συλληφθεί, φαίνεται να είναι άμεσα υπεύθυνη για τη χορήγηση άδειας πτήσης στο μοιραίο αεροσκάφος, ενώ ενημέρωσε τους ανωτέρους της για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν μία μέρα μετά το δυστύχημα και μάλιστα στέλνοντας ηλεκτρονική επιστολή. Τα προβλήματα των εμπλεκομένων στο τραγικό δυστύχημα δεν τελειώνουν εδώ με τον εντοπισμό των υπαιτίων.

Οπως αποκαλύφθηκε τις τελευταίες ημέρες από τη σχετική κατάθεση του δικηγόρου τoυ συγκυβερνήτη της μοιραίας πτήσης, ο πιλότος του αεροπλάνου δεν είχε πραγματοποιήσει αρκετές ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων προκειμένου να μπορεί να είναι κυβερνήτης μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών. «Καταφέραμε να δείξουμε ότι ο κυβερνήτης του αεροσκάφους Μιγκουέλ Κουϊρόγκα δεν είχε ολοκληρώσει τις ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων που απαιτούνται προκειμένου να μπορεί να είναι κυβερνήτης σε μεγάλα επιβατικά αεροσκάφη», τόνισε ο Ομάρ Ντουράν, δικηγόρος του συγκυβερνήτη Φερνάντο Γκοΐτια, ο οποίος σκοτώθηκε, επίσης, στη μοιραία πτήση, μιλώντας προς τον κρατικό ειδησεογραφικό σταθμό ABI.

«Προφανώς κατά τη διάρκεια του 2013, εξαιτίας της πλαστογραφίας κάποιων στοιχείων, παρότι οι πτητικές αρχές γνωρίζαν ότι ο Κουιρόγκα δεν είχε ολοκληρώσει την εκπαίδευσή του, κατάφερε να λάβει άδεια για τις πτήσεις μεγάλων επιβατικών αεροσκαφών», κατέληξε ο Ντουράν προσθέτοντας ότι ο συγκυβερνήτης Γκοΐτια γνώριζε την πραγματική κατάσταση αλλά προτίμησε να μην μιλήσει προκειμένου να μην πλήξει το κύρος της εταιρείας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή