Το τελευταίο «αντίο» της Ρωσίας στον πρεσβευτή Καρλόφ

Το τελευταίο «αντίο» της Ρωσίας στον πρεσβευτή Καρλόφ

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τις αρμόζουσες τιμές αποχαιρέτισε η Ρωσία τον πρώτο της πρεσβευτή που έπεσε θύμα τρομοκρατικής ενέργειας εδώ και σχεδόν δύο αιώνες.

Ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν παραβρέθηκε χθες στην επιμνημόσυνη τελετή που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών προς τιμήν του Αντρέι Καρλόφ, ο οποίος δολοφονήθηκε την περασμένη Δευτέρα στην Αγκυρα από τα πυρά Τούρκου αστυνομικού, την ώρα που εγκαινίαζε έκθεση φωτογραφίας αφιερωμένη στις ρωσοτουρκικές σχέσεις. Ο Πούτιν γνώριζε προσωπικά τον Καρλόφ, διπλωμάτη ήδη επί εποχής Σοβιετικής Ενωσης, και του απένειμε μετά θάνατον το μετάλλιο του Ηρωα της Ρωσίας.

Η κηδεία του δολοφονημένου διπλωμάτη έγινε στον καθεδρικό ναό του Σωτήρος και στην εξόδιο ακολουθία χοροστάτησε ο Πατριάρχης Κύριλλος.

Από τις πρώτες ώρες που ακολούθησαν τη δολοφονία του Καρλόφ, ο Βλαντιμίρ Πούτιν αξίωσε από τον Ταγίπ Ερντογάν να εξακριβωθεί «ποιοι όπλισαν το χέρι του δολοφόνου» και έστειλε για τον σκοπό αυτό στη Μόσχα ειδική ομάδα 18 Ρώσων διπλωματών και ανδρών των υπηρεσιών ασφαλείας. Η Ρωσία απέφυγε να υιοθετήσει τη «βιαστική» ετυμηγορία της τουρκικής κυβέρνησης, που ενοχοποίησε το δίκτυο Γκιουλέν, του εξόριστου στις ΗΠΑ ιμάμη, (και) για τη δολοφονία Καρλόφ, επιμένοντας στην ανάγκη πλήρους διαλεύκανσης της υπόθεσης.

Υπενθυμίζεται ότι η υπόθεση έχει προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις Ουάσιγκτον – Αγκυρας, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, να εκφράζει τις ανησυχίες του «για κάποιες αποστροφές σχετικά με αμερικανική ανάμειξη ή υποστήριξη προς αυτήν την αποτρόπαια εκτέλεση, εξαιτίας της παρουσίας του Γκιουλέν στις ΗΠΑ».

Σε άλλες δηλώσεις του, στη διάρκεια εκδήλωσης στο ρωσικό υπουργείο Αμυνας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι η χώρα του «είναι τώρα ισχυρότερη απέναντι σε οποιονδήποτε τυχόν επιτιθέμενο». Στην ίδια εκδήλωση, ο υπουργός Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού δήλωσε ότι 35.000 τζιχαντιστές αντάρτες έχουν σκοτωθεί από τους βομβαρδισμούς της ρωσικής αεροπορίας στη Συρία. «Η αλυσίδα των “έγχρωμων επαναστάσεων” που απλώνονταν στη Μέση Ανατολή και στην Αφρική έσπασε», καυχήθηκε ο Σοϊγκού, παραπέμποντας στη διάσωση του καθεστώτος Ασαντ από τον ρωσικό στρατό. Από την πλευρά του, ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ διευκρίνισε ότι η χώρα του δεν συζήτησε θέμα απομάκρυνσης του προέδρου Ασαντ από την εξουσία στην τριμερή συνάντηση της περασμένης Τρίτης, που φιλοξενήθηκε στη Μόσχα, με τη συμμετοχή της Τουρκίας και του Ιράν.

Την ίδια ώρα, η Τουρκία θρηνούσε 16 νεκρούς στρατιώτες της, καθώς η χθεσινή ημέρα ήταν η πιο φονική για τον τουρκικό στρατό από την έναρξη της επιχείρησης «Ασπίδα του Ευφράτη», στη βόρεια Συρία. Οι Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε σειρά επιθέσεων του Ισλαμικού Κράτους γύρω από την πόλη Αλ Μπαμπ, θύλακο των τζιχαντιστών, τον οποίο επιχειρούν να καταλάβουν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις για να μην πέσει στα χέρια των Κούρδων ανταρτών, κάτι που θα άνοιγε τον δρόμο για την ενοποίηση των κουρδικών εδαφών, δυτικά και ανατολικά του Ευφράτη, στον συριακό Βορρά.

Στο μεταξύ, συνεχίστηκε χθες και έβαινε προς την ολοκλήρωσή της η εκκένωση του τελευταίου θυλάκου των αντικαθεστωτικών ανταρτών, στο ανατολικό Χαλέπι. Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ για το Συριακό, Στάφαν ντε Μιστούρα, τόνισε ότι είναι ζωτικής σημασίας να υπάρξει καθολική κατάπαυση του πυρός, προειδοποιώντας ότι «το Ιντλίμπ μπορεί να γίνει το επόμενο Χαλέπι». Πολλοί αντικαθεστωτικοί αντάρτες και άμαχοι μεταφέρθηκαν από το ανατολικό Χαλέπι στο ελεγχόμενο από την ένοπλη αντιπολίτευση Ιντλίμπ, όπου φοβούνται ότι θα μπορούσαν να γίνουν στόχοι της επόμενης εκστρατείας του καθεστώτος Ασαντ και της Ρωσίας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή