Μέρκελ: «Θα αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία»

Μέρκελ: «Θα αντιμετωπίσουμε τη δοκιμασία»

2' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την ελπίδα της για τη σύλληψη «το συντομότερο δυνατόν» του κεντρικού υπόπτου για την επίθεση της Δευτέρας με φορτηγό στη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσαϊντ του Βερολίνου, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 48, εξέφρασε σε χθεσινές δηλώσεις της η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ.

«Είμαι βέβαιη ότι θα αντιμετωπίσουμε με επιτυχία τη δοκιμασία αυτή και ελπίζω ότι ο ύποπτος θα συλληφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τις τελευταίες ημέρες ένιωσα μεγάλη υπερηφάνεια βλέποντας με πόση ηρεμία αντέδρασαν οι πολίτες στην κατάσταση αυτή», είπε η κ. Μέρκελ.

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές εξέδωσαν ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Αμρι, προσφέροντας αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στον εντοπισμό και στη σύλληψή του, προειδοποιώντας ότι ο Αμρι ίσως παραμένει οπλισμένος.

Μιλώντας χθες στα μέσα ενημέρωσης, ο υπουργός Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, αποκάλυψε ότι ολοένα και περισσότερα στοιχεία επιβεβαιώνουν πως ο Αμρι ήταν ο δράστης της επίθεσης, καθώς τα αποτυπώματά του –πέρα από τα προσωρινά έγγραφα ταυτότητάς του– βρέθηκαν στο εσωτερικό του φορτηγού των 40 τόνων, που έπεσε στο πλήθος στη χριστουγεννιάτικη αγορά.

Παράλληλα, εκατοντάδες κάτοικοι του Βερολίνου κατέκλυσαν χθες τη χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσαϊντ, για εναποθέσουν λουλούδια, να ανάψουν κεριά στη μνήμη των θυμάτων και να αναρτήσουν πανό με το σύνθημα: «Αγάπη και όχι μίσος». Οι διοργανωτές της αγοράς, αν και επέλεξαν να περιορίσουν τον παραδοσιακό πολύχρωμο φωτισμό και τα μεγάφωνα δεν έπαιζαν τα συνηθισμένα χριστουγεννιάτικα τραγούδια, φρόντισαν να ανοίξουν και πάλι στα καταστήματα, σερβίροντας ζεστό γλυκό κρασί και γλυκίσματα στους επισκέπτες. Η παρουσία της αστυνομίας στην πλατεία ήταν διακριτική.

Αστυνομικές επιχειρήσεις

Στο μεταξύ, αστυνομικές επιχειρήσεις διεξάγονται τις τελευταίες ημέρες σε συνοικίες του Βερολίνου, όπως το Κρόιτσμπεργκ και το Πρεντσλάουερμπερ, όπου αστυνομικοί ερεύνησαν διαμερίσματα αναζητώντας τον Αμρι. Στην πόλη Χαϊλμπρόν στη νοτιοδυτική Γερμανία, αστυνομικοί προχώρησαν σε έρευνα τουριστικού λεωφορείου, χωρίς ωστόσο να εντοπίσουν κάποιο ίχνος του Αμρι. Παράλληλα, όμως, με την εντατικοποίηση των ερευνών, ερωτήματα για τα σφάλματα των διωκτικών αρχών ήλθαν στην επιφάνεια. Παρότι ο Αμρι είχε γίνει αντικείμενο παρακολούθησης της αντιτρομοκρατικής αστυνομίας, ως ύποπτος για σχέσεις με ισλαμιστικούς κύκλους, αλλά και εξαιτίας του ποινικού μητρώου του από την εποχή που εξέτιε ποινή φυλάκισης στην Ιταλία για εμπρησμό, οι Αρχές αποφάσισαν να διακόψουν την επιτήρηση, εξαιτίας έλλειψης επιβαρυντικών εις βάρος του στοιχείων.

«Οι Αρχές τον είχαν στο στόχαστρό τους και παρά ταύτα πέτυχε να διαφύγει», έγραφε στην ιστοσελίδα του το περιοδικό Spiegel. «Αποτυχία των απελάσεων!» έγραφε με πηχυαίους τίτλους η πρώτη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας, η σκανδαλοθηρική ταμπλόιντ Bild, ενώ η τοπική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας του Βερολίνου «B.Z.» έγραφε: «Τον γνώριζαν. Δεν έκαναν τίποτα».

Ο συντηρητικός βουλευτής Στέφαν Μέγερ, επικριτής της κ. Μέρκελ για την πολιτική «ανοικτών θυρών» στο προσφυγικό, είπε ότι η υπόθεση «έθεσε στο μικροσκόπιο» τις ελλείψεις της μεταναστευτικής πολιτικής της καγκελαρίου.

Ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, Αρμιν Λάσετ, απέδωσε ευθύνες στις τοπικές διωκτικές αρχές του Βερολίνου, λέγοντας ότι η απόφασή τους να διακόψουν την παρακολούθηση του Αμρι υπήρξε «σκανδαλώδης».

Η καγκελάριος, από τη μεριά της, επέλεξε χθες να επαινέσει τις διωκτικές αρχές, κάνοντας λόγο για τον «μεγάλο βαθμό επαγγελματισμού της ομοσπονδιακής και πολιτειακής αστυνομίας, καθώς και την αποτελεσματική και ομαλή συνεργασία τους με διεθνείς διωκτικές υπηρεσίες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή