Επιτάχυνση των απελάσεων ζητεί η Μέρκελ – Νεκρός ο ύποπτος Τυνήσιος στο Μιλάνο

Επιτάχυνση των απελάσεων ζητεί η Μέρκελ – Νεκρός ο ύποπτος Τυνήσιος στο Μιλάνο

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νεκρός από πυρά της αστυνομίας στο Μιλάνο έπεσε λίγο μετά τις τρεις τη νύχτα ο Τυνήσιος ύποπτος για την επίθεση στην αγορά του Βερολίνου, Ανίς Αμρι, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Μάρκο Μινίτι. Ο επικεφαλής της αστυνομίας του Μιλάνου ανακοίνωσε ότι οι ιταλικές αρχές δεν είχαν πληροφορίες ότι ο ύποπτος για την επίθεση στο Βερολίνο ενδεχομένως να βρίσκεται στο Μιλάνο αλλά τον σταμάτησαν στο πλαίσιο ενός ελέγχου ρουτίνας καθώς έδειχνε ύποπτος.

Η γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ κατά την συνέντευξη Τύπου δήλωσε ότι η επίθεση στο Βερολίνο εγείρει πολλά ερωτήματα. «Η Γερμανία θα λάβει γρήγορα τα απαραίτητα μέτρα προκειμένου να εγγυηθεί ότι θα υπάρξει μεγαλύτερη ασφάλεια» σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον τυνήσιο ομόλογό της Μπετζί Καΐντ Εσέσμπσι είπε πως η κυβέρνησή της θέλει να επιταχύνει την απέλαση όσων η αίτηση ασύλου τους έχει απορριφθεί και να αυξήσει τον αριθμό των απελάσεων. «Έχουμε επίσης σημειώσει πρόοδο φέτος στο πολύ σημαντικό θέμα της απέλασης τυνήσιων πολιτών που δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στη Γερμανία", είπε η Μέρκελ. "Είπα στον τυνήσιο πρόεδρο πως πρέπει να επιταχύνουμε σημαντικά τη διαδικασία απέλασης και να αυξήσουμε τον αριθμό όσων στέλνονται πίσω.»

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο άνδρας που έπεσε νεκρός στο Μιλάνο είναι ο δράστης της επίθεσης με το φορτηγό στο Βερολίνο» είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εσωτερικών, ευχαριστώντας τους αστυνομικούς για τον επαγγελματισμό τους. «Μίλησα προσωπικά με τον αστυνομικό Κρίστιαν Μόριο, που τραυματίσθηκε, και τον ευχαρίστησα για τον επαγγελματισμό του. Η ζωή του δεν βρίσκεται σε κίνδυνο και τις επόμενες ημέρες θα τον επισκεφθώ στο νοσοκομείο», πρόσθεσε ο υπουργός. «Χάρη στην ενέργειά του, οι Ιταλοί θα μπορέσουν να περάσουν πιο ήσυχα Χριστούγεννα», τόνισε ο Μινίτι ευχαριστώντας όλα τα σώματα ασφαλείας, «για τα οποία η Ιταλία πρέπει να είναι υπερήφανη».

Το Ισλαμικό Κράτος επιβεβαίωσε εκδίδοντας ανακοίνωση ότι ο άνδρας που σκοτώθηκε στο Μιλάνο είναι ο δράστης της επίθεσης στο Βερολίνο, σύμφωνα με το πρακτορείο AMAQ της τζιχαντιστικής οργάνωσης.

Νωρίτερα, τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Ανις Αμρι έβγαλε από το σακίδιο του ένα όπλο όταν αστυνομικοί του ζήτησαν να επιδείξει την αστυνομική του ταυτότητα. Ακολούθησε ανταλλαγή πυροβολισμών με αποτέλεσμα ο Τυνήσιος να πέσει νεκρός και ένας αστυνομικός να τραυματιστεί. Η ιταλική αστυνομία είχε αναφέρει επίσης ότι τα δακτυλικά αποτυπώματα ταίριαζαν με αυτά του Τυνήσιου. Οι υπεύθυνοι των ερευνών δήλωσαν ότι ο Ανίς Αμρι πριν πέσει νεκρός φώναξε «μπάσταρδοι αστυνομικοί».

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών, Τόμας Ντε Μεζιέρ, δήλωσε ότι παρά τον θάνατο του Ανις Αμρι η τρομοκρατική απειλή για τη Γερμανία παραμένει υψηλή. Οι ιταλοί αναλυτές υπογραμμίζουν μάλιστα ότι τις επόμενες ώρες θα πρέπει να εξακριβωθεί αν ο 'Αμρι είχε επαφές ή, ενδεχομένως, κάποιο δίκτυο σε θέση να τον στηρίξει στην Ιταλία και για αυτόν τον λόγο εξετάζεται το περιεχόμενο της κάρτας sim του κινητού που είχε στην κατοχή του. «Θα μπορούσε να πραγματοποιήσει και άλλες τρομοκρατικές επιθέσεις, ήταν ένας άκρως επικίνδυνος φυγόδικος», δήλωσε μεταξύ των άλλων ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών Μάρκο Μινίτι. Ο 'Αμρι, βάσει των μαρτυριών των αστυνομικών, είχε απασφαλίσει το περίστροφο, για να μπορεί αμέσως να πυροβολήσει, όπως και έπραξε.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ανίς Άμρι είχε μεν χαρακτηρισθεί επικίνδυνος, αλλά τα στοιχεία τα οποία είχε στη διάθεσή της η Εισαγγελία δεν ήταν τέτοια τα οποία να επιτρέπουν τη σύλληψή του κατά τον Ομοσπονδιακό Εισαγγελέα. Αναπάντητο ωστόσο παραμένει το ερώτημα γιατί δεν βρισκόταν υπό παρακολούθηση αφού είχε χαρακτηρισθεί επικίνδυνος και κατείχε άδεια προσωρινής παραμονής περιμένοντας το νέο του διαβατήριο από την Τυνησία, ώστε μετά να απελαθεί.

Οι εμπλεκόμενες αρχές, ο οποίες προφανώς ολιγώρησαν, δικαιολογούνται λέγοντας ότι ο αριθμός των υπαλλήλων δεν είναι επαρκής και οι μετανάστες ή πρόσφυγες είναι εκατοντάδες χιλιάδες. Επομένως ο συστηματικός έλεγχος είναι αδύνατος.

Οι ομοσπονδιακές εισαγγελικές αρχές είχαν εκδόσει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης εις βάρος του 24χρονου Τυνήσιου Ανίς Αμρι, προσφέροντας αμοιβή ύψους 100.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγούσαν στον εντοπισμό και στη σύλληψή του, προειδοποιώντας ότι ο Αμρι ίσως παρέμενε οπλισμένος, κάτι που επιβεβαιώθηκε από τη σημερινή συμπλοκή στο Μιλάνο.

Οπως είχε γίνει γνωστό ο Αμρι είχε φύγει από την Τυνησία για την Σικελία όπου συμμετείχε στην πυρπόληση χώρου φιλοξενίας μεταναστών, έφτασε στην Γερμανία όπου διέμενε σε διάφορα κρατίδια και στο τέλος και στο Βερολίνο όπου είχε επίσης επαφές με ισλαμιστές.

Η χριστουγεννιάτικη αγορά της πλατείας Μπράιτσάιντ, όπου βρίσκεται και η Εκκλησία της Μνήμης, άνοιξε και αυτή χθες το απόγευμα και η προσέλευση του κόσμου υπήρξε μεγάλη. Ορισμένοι μάλιστα την επισκέφτηκαν συνειδητά για να διαδηλώσουν την απόφασή τους να συνεχιστεί κανονικά η ζωή.

Υπενθυμίζεται ότι από την επίθεση στο Βερολίνο έχασαν τη ζωή τους 12 άτομα και τραυματίστηκαν δεκάδες. Σε βίντεο – ντοκουμέντο που δόθηκε από την εφημερίδα Bild στη δημοσιότητα το φορτηγό φαίνεται να κινείται με μεγάλη ταχύτητα πριν καταλήξει πάνω στην αγορά και το συγκεντρωμένο πλήθος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή