Νεκρός στο Μιλάνο ο Τυνήσιος τρομοκράτης

Νεκρός στο Μιλάνο ο Τυνήσιος τρομοκράτης

3' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα θρίλερ εκτυλίχθηκε χθες στο Μιλάνο, όπου σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες αλλά και ανακοίνωση του Ιταλού υπουργού Εσωτερικών έπεσε νεκρός ο Τυνήσιος Ανις Αμρι, ο φερόμενος ως δράστης της πολύνεκρης επίθεσης στη χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου. Ειδικότερα, όπως έγινε γνωστό, η αστυνομία εξουδετέρωσε τον Τυνήσιο ύποπτο έπειτα από ανταλλαγή πυροβολισμών σε πλατεία του Μιλάνου, στο πλαίσιο τακτικού ελέγχου πεζών. Οι αστυνομικοί ζήτησαν από τον ύποπτο, ο οποίος κυκλοφορούσε πεζός, να σταματήσει για έλεγχο ρουτίνας στην πλατεία Μάτζιο της περιοχής Σέστο Σ. Τζιοβάνι, κοντά σε σιδηροδρομικό σταθμό, γύρω στις 3 π.μ. της Παρασκευής. Αυτός τράβηξε το όπλο του και πυροβόλησε κατά των αστυνομικών, οι οποίοι ανταπέδωσαν, με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός από τα πυρά τους. Κατά την ανταλλαγή πυροβολισμών τραυματίστηκε και ένας αστυνομικός. Η ιταλική αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, γνώριζε ότι ο Τυνήσιος ύποπτος για την πολύνεκρη επίθεση βρισκόταν στα περίχωρα του Μιλάνου, ενώ η αναγνώριση της σορού του έγινε με σύγκριση των δακτυλικών αποτυπωμάτων ανέφερε αστυνομική πηγή. Το γεγονός ότι ο Αμρι μετέβη στην Ιταλία δεν πρέπει να προκαλεί εντύπωση, αφού ο ύποπτος είχε στενούς δεσμούς με τη χώρα. Εφτασε εκεί το 2011 μαζί με δεκάδες χιλιάδες άλλους Τυνήσιους που προσπαθούσαν να βρουν ασφαλές καταφύγιο από τις ταραχές της Αραβικής Ανοιξης. Πέρασε 3,5 χρόνια έγκλειστος σε έξι διαφορετικές φυλακές στη Σικελία επειδή κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό σε κέντρο διαμονής προσφύγων αλλά και για απειλές. Δύο από τα αδέλφια του, οι Ουαλίντ και Αμπντελκαντέρ πιστεύουν ότι η ριζοσπαστικοποίηση του νεαρού έλαβε χώρα πίσω από τα σίδερα των ιταλικών φυλακών. Επίσης, οι ιταλικές αρχές επισημαίνουν ότι ο Αμρι ήταν ένας προβληματικός φυλακισμένος και λόγω της κακής του συμπεριφοράς κρίθηκε αναγκαία η μεταφορά του σε διαφορετικά σωφρονιστικά καταστήματα της Σικελίας, καθώς κακοποιούσε τους φυλακισμένους και προσπάθησε να προκαλέσει στάσεις.

Στη Γερμανία και πριν από τις χθεσινές εξελίξεις διαδραματιζόταν ένα άλλο θρίλερ, πολιτικό. Οι ξενοφοβικοί αντίπαλοι της Αγκελα Μέρκελ την κατηγορούν πως έβαψε τα χέρια της με το αίμα των θυμάτων της επίθεσης, επειδή πέρυσι άνοιξε διάπλατα τις πόρτες της χώρας στους πρόσφυγες, στις τάξεις των οποίων διείσδυσαν τζιχαντιστές. Ηδη, υπάρχουν φωνές μέσα στους Βαυαρούς Χριστιανοκοινωνιστές, παραδοσιακούς εταίρους της καγκελαρίου στο συντηρητικό στρατόπεδο και στην αντιμεταναστευτική «Εναλλακτική για τη Γερμανία» (AfD), η οποία ξεπερνά στις τελευταίες δημοσκοπήσεις το 15%, που ζητούν πλήρη αναθεώρηση της προσφυγικής πολιτικής του Βερολίνου.

Την ίδια στιγμή ο Τύπος, οι πολίτες, ακόμη και οι κυβερνώντες Χριστιανοδημοκράτες στηλιτεύουν την ανικανότητα των Αρχών στον εντοπισμό του δράστη, αφού επί ένα και πλέον 24ωρο ανακρινόταν ο λάθος άνθρωπος, δίνοντας τη δυνατότητα στον πραγματικό θύτη, τον Τυνήσιο Ανις Αμρι να διαφύγει. Μια ανατριχιαστική λεπτομέρεια: μόλις δύο ώρες μετά την επίθεση ο αρχηγός του ακροδεξιού κινήματος Pegida, Λουτς Μπάχμαν, τουίταρε πως έχει πληροφορίες μέσα από την αστυνομία ότι ο δράστης είναι τυνησιακής καταγωγής. Το επίμαχο τουίτ εξόργισε τη γερμανική κοινή γνώμη, αφού έφερε στην επιφάνεια τις μαύρες διαδρομές του γερμανικού βαθέος κράτους.

Πάντως, οι αλλεπάλληλες γκάφες στις οποίες υπέπεσαν οι γερμανικές διωκτικές αρχές φώτισαν και μία ακόμη πτυχή της πολιτικής ασύλου. Μέσα στην νταλίκα που χρησιμοποιήθηκε για την επίθεση βρέθηκε ένα χαρτί χρώματος πράσινου και ροζ, που ισοδυναμεί με άδεια ανοχής. Ο Ανις Αμρι κατείχε το συγκεκριμένο έγγραφο που σήμαινε ότι δεν μπορούσε μεν να παραμείνει άλλο στη χώρα, αλλά ταυτόχρονα δεν υπήρχε εντολή απέλασης εις βάρος του. Σχεδόν 200.000 άνθρωποι βρίσκονται στη Γερμανία υπό τo ίδιο καθεστώς, είτε λόγω ασθένειας είτε εξαιτίας της απουσίας συγκεκριμένων πιστοποιητικών.

Σε συνεντεύξεις τους από την Τυνησία τα αδέρφια του δράστη περιγράφουν μια γνώριμη ιστορία για τους θύτες τέτοιων επιθέσεων: τη ριζοσπαστικοποίησή του μέσα σε φυλακή – της Ιταλίας εν προκειμένω. Ο Ανις Αμρι έπινε αλκοόλ και ουδέποτε προσευχόταν, σύμφωνα με τα αδέρφια του. Εδώ και μήνες, περίπου 40 υπηρεσίες ασφαλείας στη Γερμανία βρίσκονται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αφού ο αριθμός των ύποπτων εξτρεμιστών έχει εκτοξευθεί τα τελευταία δύο χρόνια. Μέσα σε αυτό το κλίμα, η επικεφαλής της AfD, Φράουκε Πέτρι, προέβλεψε το πολιτικό τέλος της Μέρκελ. Ηταν, άλλωστε, η ίδια πολιτικός που είχε αφήσει ανοικτή τη χρήση πυρών για να απωθούνται οι μετανάστες στα σύνορα. Οι Κασσάνδρες τύπου Πέτρι έχουν ξαναγράψει τον πολιτικό επικήδειο της Μέρκελ και τελικά διαψεύστηκαν.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη πίεση προς την καγκελάριο θα προέλθει από το αδερφό βαυαρικό κόμμα, τους Χριστιανοκοινωνιστές, που θα κληθούν τους προσεχείς μήνες να αποφασίσουν αν θα ξαναστηρίξουν τη Μέρκελ ή για πρώτη φορά θα κατεβάσουν ανεξάρτητο υποψήφιο καγκελάριο. Στο πλαίσιο αυτών των ζυμώσεων, ο εκβιασμός προς την καγκελάριο να σκληρύνει τη στάση της στο προσφυγικό ζήτημα θα είναι δύσκολο να απορριφθεί από την ίδια και τους Χριστιανοδημοκράτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή