H νοικοκυρά που έβαλε… φωτιά στις εκλογές ΠΓΔΜ

H νοικοκυρά που έβαλε… φωτιά στις εκλογές ΠΓΔΜ

4' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν η αλβανικής καταγωγής Φατιμέ Σουλεϊμανί προσήλθε την περασμένη Κυριακή στην πόλη Γκόστιβαρ της ΠΓΔΜ για να ασκήσει το εκλογικό της δικαίωμα, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι αυτή, μια απλή ψηφοφόρος, θα έβαζε «μπουρλότο» στο μετεκλογικό σκηνικό και τη χώρα σε τροχιά επικίνδυνης πολιτικής αποσταθεροποίησης.

Οι της εφορευτικής επιτροπής, αφού βρήκαν το όνομά της στους καταλόγους, της ανακοίνωσαν πως έχει ψηφίσει ήδη μία φορά και η διπλοψηφία απαγορεύεται.

Εκείνη αντέδρασε λέγοντας πως δεν έχει ξαναψηφίσει και όταν η εφορευτική επιτροπή κάλεσε γραφολόγο για να εξετάσει την υπογραφή που υπήρχε κάτω από το όνομά της, διαπιστώθηκε ότι είχε υπογράψει γι’ αυτήν άλλο άτομο.

Η γυναίκα διαμαρτυρήθηκε, κατήγγειλε δημόσια τον αποκλεισμό της, και ένα αλβανικό κόμμα, το νεοσύστατο Bessa, υπέβαλε ένσταση, την οποία η κρατική εκλογική επιτροπή έκανε δεκτή – αυτήν μόνο, από τις 16 συνολικά που είχαν καταθέσει τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες της χώρας.

Κατόπιν αυτού, οι εξελίξεις έλαβαν τη μορφή χιονοστιβάδας, με τη Φατιμέ να αναδεικνύεται σε πρόσωπο αυτών των εκλογών και την ψήφο της να κινδυνεύει να προκαλέσει το «φαινόμενο πεταλούδας» στο μετεκλογικό ρευστό πολιτικό τοπίο.

Η κρατική εκλογική επιτροπή αποφάσισε την επανάληψη της ψηφοφορίας στο εκλογικό τμήμα της Σουλεϊμανί, ο Γκρούεφσκι κατέβασε τους εξαγριωμένους οπαδούς του στους δρόμους, οι οποίοι απειλούν με «νύχτα των μαχαιριών», και εάν το διοικητικό δικαστήριο στο οποίο προσέφυγε το κόμμα του δεν αναιρέσει την απόφαση της επιτροπής, τότε έρχονται τα πάνω-κάτω και η χώρα κινδυνεύει να βυθιστεί στο χάος, πολιτικό και εθνοτικό.

Ηταν τόσο κρίσιμη η ψήφος της ανύποπτης νοικοκυράς από την Γκόστιβαρ ώστε να λειτουργήσει ως καταλύτης δραματικών πολιτικών ανατροπών; Ετσι φαίνεται, αν δει κανείς το εκλογικό αποτέλεσμα της περασμένη Κυριακής.

Με βάση τα επίσημα αποτελέσματα, το κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι έλαβε 51 έδρες, η σοσιαλδημοκρατική αντιπολίτευση του Ζόραν Ζάεφ 49, το DUI του Αλί Αχμέτι δέκα και τα άλλα δύο, επίσης αλβανικά κόμματα, άλλες δέκα.

Ούτως εχόντων των πραγμάτων, ο Γκρούεφσκι αριθμητικά θα μπορεί να συγκροτήσει πλειοψηφία με τον Αχμέτι, όπως και στις δύο προηγούμενες φορές, και να σχηματίσει κυβέρνηση, αν και δεν είναι σίγουρο ότι ο πρώην ηγέτης του UCK θα δεχθεί να συγκυβερνήσει εκ νέου με τον άνθρωπο που βάθυνε το χάσμα των δύο εθνοτήτων.

Ομως εάν κατά την επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα της Γκόστιβαρ, όπου έγινε η ένσταση, το VMRO DPMNE απολέσει, όπως όλοι βλέπουν στα Σκόπια, την έδρα την οποία είχε κερδίσει στη συγκεκριμένη εκλογική περιφέρεια με ελάχιστες ψήφους, τότε χάνει την πλειοψηφία και την εξουσία.

Τι γίνεται μετά; Σχηματίζουν συγκυβέρνηση σοσιαλδημοκράτες και Αλβανοί ή η χώρα οδεύει με κυβέρνηση ευρείας συμμετοχή προς νέες εκλογές την άνοιξη.

Σε κάθε περίπτωση ο Γκρούεφσκι αισθάνεται το έδαφος κάτω από τα πόδια του να υποχωρεί και την προοπτική να κυβερνήσει για τέταρτη συνεχή θητεία(!) να απομακρύνεται.

Κατεβάζει, λοιπόν, τους οπαδούς του στους δρόμους και υψώνει τους τόνους της εθνικιστικής του ρητορικής, καταγγέλλοντας «ξένο δάκτυλο» πίσω από την ατυχή –για τον λόγο ότι βρέθηκε άθελά της στο μάτι του κυκλώνα– Φατιμέ και την κρατική εκλογική επιτροπή, καθώς και τους πολιτικούς «υποτακτικούς» και ενεργούμενα των ΗΠΑ, αλλά και την Ε.Ε.

Στη συγκέντρωση του VMRO DPMNE μπροστά στα γραφεία της επιτροπής, ακούστηκαν συνθήματα εναντίον του Αμερικανού πρέσβη στα Σκόπια Jess Baily και των «δουλικών προς τους ξένους» κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπέρ ενός εθνικιστή «“Μακεδόνα” ήρωα», ονόματι Κιόσε, ο οποίος στις αρχές του 20ού αιώνα έσφαζε «προδότες του έθνους» και σήμερα έχει στήσει ανδριάντα του στην κεντρική πλατεία των Σκοπίων ο Γκρούεφσκι.

Αμεση ήταν η αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης και πρωτίστως των αλβανικών, που μίλησαν για επικίνδυνη ρητορική μίσους από τον Γκρούεφσκι η οποία απειλεί με διχασμό την κοινωνία και κυρίως υπονομεύει την εύθραυστη αρμονική συμβίωση Αλβανών και Σλαβομακεδόνων, ενώ οι πρέσβεις των ΗΠΑ και της Ε.Ε. συναντήθηκαν με τον εθνικολαϊκιστή ηγέτη και ζήτησαν να πέσουν οι τόνοι ώστε να αποφευχθούν ανεξέλεγκτες καταστάσεις, για να εισπράξουν την απάντησή του ότι «δεν μπορεί να προβλεφθεί τι θα συμβεί, επειδή υπάρχει μεγάλος αριθμός αγανακτισμένων πολιτών».

Τη «χορωδία μίσους κατά του διπλωματικού σώματος», όπως χαρακτήρισαν ΜΜΕ των Σκοπίων την ομιλία Γκρούεφσκι, ακολούθησαν νεκρώσιμες φωτογραφίες πρέσβεων δυτικών χωρών, με πρώτων αυτών των ΗΠΑ και της Ε.Ε., το Διαδίκτυο πλημμύρισε με παραληρηματικές αναφορές στα κόμματα της αντιπολίτευσης περί «πουλημένων στο Βερολίνο και στις ΗΠΑ προδοτών»…

Με διακηρυγμένο στόχο των εκλογών της περασμένης Κυριακής την υπέρβαση της παρατεταμένης πολιτικής κρίσης και ανομολόγητο την απομάκρυνση του θεωρούμενου κορυφαίου υπαίτιου για το αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η χώρα, πρωθυπουργού Γκρούεφσκι, από την εξουσία, όλα δείχνουν πως η πολιτική αβεβαιότητα θα συνεχιστεί εν μέσω οξύτατης αντιπαράθεσης, και όχι μόνο μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων.

Η νοικοκυρά από την Γκόστιβαρ όμως ήλθε να περιπλέξει τα πράγματα, καθώς ο Γκρούεφσκι δήλωσε πως δεν πρόκειται το κόμμα του να συμμετάσχει στην επαναληπτική ψηφοφορία στο εκλογικό τμήμα της Γκόστιβαρ και φυσικά δεν θα αναγνωρίσει το αποτέλεσμα.

Ετσι το ενδεχόμενο να απόσχει ο συνασπισμός του από το νέο Κοινοβούλιο εμφανίζεται ιδιαίτερα πιθανό ως λογική συνέχεια της μη συμμετοχής στις επαναληπτικές εκλογές της Γκόστιβαρ. Με αυτά τα δεδομένα, όλα δείχνουν νέες εκλογές, με τη χώρα να βυθίζεται όλο και πιο πολύ στο πηγάδι της κρίσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή