Η ζωή του Τζορτζ Μάικλ μέσα από τα τραγούδια του

Η ζωή του Τζορτζ Μάικλ μέσα από τα τραγούδια του

3' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Τζορτζ Μάικλ που πέθανε σε ηλικία 53 ετών υπήρξε ένας από τους πιο σημαντικούς Αγγλους τραγουδιστές και συνθέτες των τελευταίων 35 χρόνων.

Ακολουθούν τα έξι τραγούδια που αποτυπώνουν πτυχές της ζωής του και της αμφιλεγόμενης προσωπικότητάς του.

Careless Whisper (1984)

Ηταν η πρώτη σόλο επιτυχία του Μάικλ που κυκλοφόρησε το 1984 και παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα πιο χαρακτηριστικά τραγούδια της καλλιτεχνικής του πορείας.

Το τραγούδι αυτό ο Τζορτζ Μάικλ το συνέθεσε σε ηλικία 17 ετών ενώ πήγαινε με το λεωφορείο στο εστιατόριο Bel Air κοντά στο Μπούσει του Χερτφορντσάιρ όπου εργαζόταν ως dj.  Οπως είχε δηλώσει ο ίδιος ο ρυθμός του κομματιού τού ήρθε στον δρόμο για τη δουλειά και πήγε στο πίσω μέρος του λεωφορείου όπου έγραψε μελωδία και στίχους. Το τραγούδι εξιστορεί τη ρομαντική ιστορία μιας σχέσης αλλά και τον χωρισμό έπειτα από τη γνωριμία με μια άλλη κοπέλα. Ο Τζορτζ Μάικλ απολύθηκε από το εστιατόριο επειδή καθυστερούσε και έπαιζε κομμάτια που δεν άρεσαν στον ιδιοκτήτη. Ωστόσο, πριν φύγει έπαιξε την τελευταία βραδιά το ντέμο του Careless Whisper και θυμόταν που ξαφνικά όλοι σηκώθηκαν να χορέψουν, γεγονός που ο Τζορτζ Μάικλ ερμήνευσε ως καλό σημάδι.

A Different Corner (1986)

Το τραγούδι «A Different Corner» ήρθε δύο χρόνια αργότερα και για τον Τζορτζ Μάικλ ήταν ένα κομμάτι πολύ πιο αληθινό από το «Careless Whisper». Γράφτηκε για ένα πρόσωπο που δεν ανταποκρίθηκε στα συναισθήματα του τραγουδιστή ενώ το βίντεο κλιπ έχει γυριστεί σε ένα λευκό δωμάτιο.

Τη στιγμή που κυκλοφόρησε το τραγούδι ο Μάικλ είχε ήδη αποκτήσει δόξα και περιουσία και όπως θυμόταν ο ίδιος «είχα όλα όσα ήθελα, ήταν η πρώτη φορά που ερωτεύτηκα και όμως η φήμη και τα χρήματα φαίνεται πως στάθηκαν εμπόδιο». Ο Μάικλ είχε εξομολογηθεί κάποτε πως ήταν η πρώτη φορά που μια προσωπική του εμπειρία αποτυπώθηκε σε τραγούδι. «Ηταν 100% θεραπευτικό και κατάφερα να ξορκίσω αυτό το κομμάτι της ζωής μου. Το Careless Whisper δεν με άγγιξε ποτέ στον βαθμό αυτό».

I Want Your Sex (1987)

Από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε το τραγούδι προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων. Το τραγούδι είχε μπει στη «μαύρη λίστα» του ραδιοφώνου του BBC που το έπαιζε μόνο τις νυχτερινές ώρες ενώ το βίντεο κλιπ λογοκρίθηκε από το MTV καθώς περιείχε προκλητικές σκηνές με την τότε κοπέλα του Τζορτζ Μάικλ και μούσα του Kathy Jeung.

Σχολιάζοντας τις αρνητικές κριτικές ο Μάικλ είχε δηλώσει τότε «μου έβαλαν την ταμπέλα του αντίχριστου για λίγες εβδομάδες». Είχε διευκρινίσει ωστόσο ότι το τραγούδι είχε σαν στόχο να περάσει ένα μήνυμα στη μάχη κατά του AIDS που ήταν τότε σε έξαρση. 

Praying For Time (1990)

Το συγκεκριμένο τραγούδι αφηγείται την ιστορία ενός ανθρώπου και τη σχέση του με το χρήμα και τη θρησκεία. Μάλιστα ήταν η πρώτη φορά που είχε αποφασίσει να μην εμφανιστεί στο βίντεο κλιπ προκαλώντας ρήγμα στη συνεργασία με τη δισκογραφική του εταιρεία τη Sony με τις δύο πλευρές να καταλήγουν έπειτα από τρία χρόνια στα δικαστήρια.

Ο Τζορτζ Μάικλ απουσίαζε και από το επόμενο βίντεο του κομματιού Freedom 90 επιστρατεύοντας στη θέση του πέντε διάσημα μοντέλα της εποχής μεταξύ των οποίων και η Λίντα Εβανγκελίστα.

Jesus To A Child (1996)

Είναι ένα από τα κομμάτια που σκαρφάλωσε στη λίστα των βρετανικών τσαρτς και αποτελεί ίσως τη μεγαλύτερη κατάθεση ψυχής του καλλιτέχνη καθώς αφηγείται τη σχέση του με τον πρώην σύντροφό του Anselmo Feleppa που είχε νοσήσει από AIDS και πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία.

«Νομίζω ότι ήταν η πρώτη φορά που αγάπησα πραγματικά κάποιον αφήνοντας στην άκρη τους εγωισμούς», είχε δηλώσει ο τραγουδιστής.

Outside (1998)

Το τραγούδι «Outside» ήρθε ως απάντηση στη σύλληψή του σε δημόσια τουαλέτα του Λος Αντζελες για άσεμνη συμπεριφορά. Ο ίδιος εμφανιζόταν στο βίντεο κλιπ – παρωδία ντυμένος ως αστυνομικός να χορεύει σε τοποθεσία σαν αυτή που είχε συλληφθεί.

Με αφορμή το περιστατικό είχε αποκαλύψει η πρώτη του σχέση με άνδρα ήταν στην ηλικία των 27 ετών δηλώνοντας πως «όταν ήμουν με γυναίκες τα τραγούδια που έγραφα ήταν για γυναίκες και όταν ήμουν με άνδρες ήταν αφιερωμένα σε αυτούς».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή