Επίθεση Τραμπ κατά του ΟΗΕ

2' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για την προεδρία Τραμπ ήρθαν να προστεθούν οι απολύτως απαξιωτικές δηλώσεις του εκλεγμένου προέδρου για τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών.

Αντιγράφοντας τους πιο ακραίους νεοσυντηρητικούς της κυβέρνησης του υιού Μπους, ο Ντόναλντ Τραμπ έγραψε, σε μήνυμά του, στο Twitter: «Τα Ηνωμένα Εθνη έχουν τόσο μεγάλες δυνατότητες, αλλά αυτή τη στιγμή δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια λέσχη όπου διάφοροι μαζεύονται, συνομιλούν και περνούν καλά. Τι θλίψη!».

Αφορμή για τα νέα πυρά του Ντόναλντ Τραμπ εναντίον του ΟΗΕ στάθηκε η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας που καταδίκασε, σε αυστηρή γλώσσα, τους ισραηλινούς εποικισμούς στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. Αγνοώντας τις πιέσεις του Τραμπ να ασκήσει βέτο στην απόφαση, η κυβέρνηση Ομπάμα επέτρεψε την υιοθέτησή της, αρκούμενη να απόσχει στην ψηφοφορία. Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης, την περασμένη Παρασκευή, ο Τραμπ είχε αποδοκιμάσει τον ΟΗΕ, διαμηνύοντας ότι «τα πράγματα θα αλλάξουν μετά τις 20 Ιανουαρίου», την ημέρα που θα εγκατασταθεί στον Λευκό Οίκο.

Με την αντίστροφη μέτρηση για την έναρξη της προεδρίας Τραμπ να έχει ήδη αρχίσει, οι πιθανές ασυμβατότητες ανάμεσα στα νέα του καθήκοντα και τα στενά συμφέροντα της επιχειρηματικής του αυτοκρατορίας εξακολουθούν να απασχολούν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Ρεπορτάζ της εφημερίδας Washington Post σημειώνει ότι, αν και εμφανίζει την Κίνα ως εχθρό των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Ντόναλντ Τραμπ προσπαθεί ήδη από το 2005 να μπει δυναμικά στην κινεζική αγορά, όσο κι αν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα χαρακτηρίζονται πενιχρά. Το 2012, ο ξενοδοχειακός όμιλος Τραμπ άνοιξε γραφεία στη Σανγκάη, τα πρώτα του στην Ασία, όπου απασχολεί δέκα εργαζομένους. Παρότι δεν έχουν υπογραφεί ακόμη συμβάσεις, ο όμιλος Τραμπ προσδοκά, πάντα σύμφωνα με την Washington Post, ότι θα καταφέρει να ανοίξει σύντομα 20 ή και 30 ξενοδοχεία πολυτελείας στην Κίνα. Στις 12 Δεκεμβρίου, ο εκλεγείς πρόεδρος ανακοίνωσε ότι δεν θα κλείσει καμία καινούργια επιχειρηματική συμφωνία όσο διάστημα θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο. Ωστόσο δεν είναι σαφές αν η δήλωσή του αφορά και τον ξενοδοχειακό όμιλο Τραμπ, τη διαχείριση του οποίου μεταβίβασε σε στενούς συγγενείς του.

Σε μιαν άλλη προσπάθεια να θέσει τέλος στις επικρίσεις για σύγκρουση συμφερόντων, ο πρόεδρος εν αναμονή ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να διαλύσει το φιλανθρωπικό Ιδρυμα Ντόναλντ Τραμπ. Ο εισαγγελέας Νέας Υόρκης Ερικ Σνάιντερμαν διεξάγει έρευνα, ύστερα από καταγγελίες, ότι ο Τραμπ είχε χρησιμοποιήσει περιουσιακά στοιχεία του Ιδρύματος προς όφελος επιχειρήσεων του ομίλου του και συνεργατών του. «Αφιέρωσα εκατομμύρια δολάρια στο Ιδρυμα και συγκέντρωσα ακόμη περισσότερα. Ολα αυτά πήγαν για φιλανθρωπικές δραστηριότητες», δήλωσε ο Τραμπ, κατηγορώντας μία ακόμη φορά τα μέσα ενημέρωσης ότι διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα για να τον συκοφαντήσουν.

Από την πλευρά του, ο απερχόμενος πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα νικούσε τον Ντόναλντ Τραμπ αν είχε τη δυνατότητα να διεκδικήσει τρίτη φορά την προεδρία – κάτι που δεν του επέτρεπε το αμερικανικό Σύνταγμα. «Είμαι βέβαιος ότι αν κατέβαινα ξανά υποψήφιος και επικοινωνούσα με το εκλογικό σώμα, θα κινητοποιούσα την πλειοψηφία του αμερικανικού λαού», δήλωσε ο εν ενεργεία πρόεδρος σε διαδικτυακή συνέντευξή του στον πρώην συνεργάτη του και νυν αναλυτή του CNN, Ντέιβιντ Αξελροντ. «Σε καμία περίπτωση!», ήταν η άμεση αντίδραση του Τραμπ μέσω Twitter, στην οποία υποστήριξε ότι ο Δημοκρατικός πρόεδρος θα ήταν ευάλωτος λόγω των αποτυχιών που του καταλογίζει στην οικονομική και εξωτερική πολιτική.

Πάντως, στην ίδια συνέντευξη, ο Μπαράκ Ομπάμα, αν και έπλεξε το εγκώμιο της Κλίντον, δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στην εκστρατεία της, τονίζοντας ότι εξαντλήθηκε στην πολεμική εναντίον του Τραμπ και δεν στήριξε όσο έπρεπε το θετικό μήνυμα των Δημοκρατικών στα πιο ευάλωτα λαϊκά στρώματα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή