Δημοφιλής πιλότος «ταρακουνάει» τον Ποροσένκο

Δημοφιλής πιλότος «ταρακουνάει» τον Ποροσένκο

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η εξαιρετικά δημοφιλής Ουκρανή πιλότος της πολεμικής αεροπορίας, Νάντια Σαφτσένκο, δήλωσε την Τρίτη πως ετοιμάζεται να ηγηθεί ενός νέου αντιπολιτευόμενου κινήματος, το οποίο σταδιακά θα μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα. Η συγκεκριμένη δήλωση έχει προκαλέσει ήδη νέους πονοκεφάλους στον πρόεδρο της χώρας, Πέτρο Ποροσένκο, καθώς η δημοφιλία της Σαφτσένκο βρίσκεται στα ύψη, λόγω της σχεδόν διετούς παραμονής της στις ρωσικές φυλακές. «Αυτό έχει σκοπό να φέρει μία πραγματική αλλαγή στο σύστημα», ανέφερε η Σαφτσένκο σε δημοσιογράφους στη δυτική πόλη Λβιβ, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το κίνημα, το οποίο θα λάβει την ονομασία RUNA (Κίνημα του Ενεργού Λαού της Ουκρανίας), θα προστεθεί στην όλο και αυξανόμενη λίστα των πιθανών αντιπάλων της φιλοδυτικής κυβέρνησης του Κιέβου, οι οποίοι την αντιλαμβάνονται ως τελείως βυθισμένη στη διαφθορά. Ενδεικτικά, σε αντίστοιχη κίνηση προέβη και ο Μιχαήλ Σαακασβίλι, ο πρώην πρόεδρος της Γεωργίας, ο οποίος τον Μάιο του 2015 έλαβε την ουκρανική υπηκοότητα και διορίστηκε κυβερνήτης της Οδησσού, δημιουργώντας το δικό του κίνημα, το οποίο αποβλέπει σε πτώση του Ποροσένκο και διενέργεια εκλογών.

Η αύξηση των αντιπολιτευόμενων φωνών έρχεται σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την ουκρανική κυβέρνηση, ούσα εξαντλημένη από τους 31 μήνες συγκρούσεων με τους φιλορώσους αντάρτες και την οικονομική κρίση, την οποία η χώρα μόλις το τελευταίο διάστημα έχει αρχίσει να ξεπερνάει. Επιπλέον, η στήριξη στην κυβέρνηση είναι εξαιρετικά χαμηλή, καθότι επηρεασμένη από το χαμηλό ηθικό του πληθυσμού, το οποίο απορρέει από τους περίπου 10.000 θανάτους που έχουν αφήσει οι συγκρούσεις μεταξύ των αποσχιστικών ομάδων και της κυβέρνησης του Κιέβου.

Σε αυτό το ταραγμένο πλαίσιο, η 35χρονη Σαφτσένκο έγινε αρχικά σύμβολο της ουκρανικής αντίστασης απέναντι σε αυτό που το Κίεβο θεωρεί μία εξέγερση υποκινούμενη από τη Ρωσία, με το άστρο της ωστόσο να δείχνει πως άρχισε να ξεθωριάζει από τη στιγμή που εγκατέλειψε τις ρωσικές φυλακές τον Μάιο. Η Σαφτσένκο παρέμεινε κρατούμενη στη Ρωσία σχεδόν δύο χρόνια, ούσα κατηγορούμενη για συνέργεια στη δολοφονία δύο Ρώσων δημοσιογράφων, κατηγορία που την αρνήθηκε επανειλημμένως, προβαίνοντας για αυτόν τον λόγο και σε αρκετές απεργίες πείνας. Η σύγκρουσή της με τον Ποροσένκο ξεκίνησε όταν υποστήριξε τη διενέργεια διαπραγματεύσεων με τις πολιτοφυλακές, κάτι που οδήγησε και στην εκδίωξή της από την ηγεσία του λαϊκίστικου κόμματος της πρώην πρωθυπουργού Γιούλια Τιμοσένκο.

Στο μεταξύ, η Ρωσία την Τρίτη ενεργοποίησε έναν αγωγό φυσικού αερίου προς την Κριμαία, σκοπός του οποίου είναι να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την πρόσφατα προσαρτημένη περιοχή, ενισχύοντας παράλληλα την οικονομική της ανάπτυξη, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Παρακολουθώντας μέσω βίντεο την εγκατάσταση του αγωγού, ο Ρώσος πρόεδρος τόνισε ότι αυτός ο νέος αγωγός αποτελεί «άλλη μία πολύ σημαντική λύση για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη της Κριμαίας».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή