Πολιτοφυλακές στην ολλανδική επαρχία

Πολιτοφυλακές στην ολλανδική επαρχία

1' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΧΑΓΗ. Καθώς η Ολλανδία ετοιμάζεται για εκλογές τον Μάρτιο, η μετανάστευση εξελίσσεται σε καθοριστικό ζήτημα για την καμπάνια του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε εναντίον του ισλαμοφοβικού Γκέερτ Βίλντερς.

Ελάχιστες περιοχές της χώρας αντανακλούν τις εντάσεις αυτές με πιο ανάγλυφο τρόπο από την Ούντε Πεκέλα, ένα χωριό 8.000 κατοίκων, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία. Οπως αναφέρει σε ρεπορτάζ της η ιστοσελίδα Politico, ο συριακός εμφύλιος έχει φτάσει στους δρόμους της ολλανδικής κωμόπολης, καθώς οι κάτοικοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις από τη μαζική έλευση μεταναστών.

Οι αιτούντες άσυλο απομακρύνθηκαν από τα κοσμοπολίτικα αστικά κέντρα και μεταφέρθηκαν σε μικρές επαρχίες όπως η Ούντε Πεκέλα, με αποτέλεσμα οι ντόπιοι να αποκτούν την αίσθηση ότι «οι μετανάστες είναι παντού».

Η δυσαρέσκεια έγινε διαμαρτυρία, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν πολιτοφυλακές που περιπολούν στους δρόμους και να αδράξουν την ευκαιρία μικρής κλίμακας πολιτικές ομάδες με ξενοφοβική ρητορική, τάση που θα μπορούσε να αποδειχθεί καθοριστική για την έκβαση της αναμέτρησης του Μαρτίου.

Η ειρωνεία είναι πως ο αριθμός των αιτήσεων ασύλου είναι ελάχιστος σε σχέση με τη γειτονική Γερμανία. Το 2015 κατατέθηκαν 56.900 αιτήσεις, ενώ φέτος ο αριθμός ήταν υποδιπλάσιος: μόλις 26. 600. Αντίθετα οι αυτόκλητοι «διώκτες του εγκλήματος» πενταπλασιάστηκαν, αφού οι σχετικές «ομάδες ακτιβιστών» αυξήθηκαν από 124 σε 661 μέσα σε τέσσερα χρόνια, ένα ιδιαίτερα ανησυχητικό φαινόμενο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή