Ακιντζί: Ο τουρκικός στρατός παραμένει στην Κύπρο

Ακιντζί: Ο τουρκικός στρατός παραμένει στην Κύπρο

1' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μετά την λύση του Κυπριακού Προβλήματος, ο τουρκικός στρατός θα παραμείνει στο νησί. Αυτό υπογραμμίζει ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στην τουρκική υπηρεσία του BBC.

Σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα του τουρκικού και του τουρκοκυπριακού τύπου, ο Μουσταφά Ακιντζί δηλώνει ότι έχει πολλές φιλοδοξίες και ελπίδες για ένα καλό αποτέλεσμα στη Διάσκεψη της Γενεύης. Ο κ. Ακιντζί αναφέρεται στις γνωστές θέσεις του στο Κυπριακό και τονίζει ότι στη Γενεύη δεν πρέπει να αναμένουμε την τακτοποίηση όλων των πτυχών του Κυπριακού Ζητήματος. Ο κ. Ακιντζί θέτει ως στόχο στη Γενεύη τη δημιουργία του κατάλληλου εδάφους για την διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος την άνοιξη του 2017. Η σχετική απόφαση ενδέχεται να ληφθεί στη Διάσκεψη της Γενεύης.

Οι πιο σημαντικές δηλώσεις του κ. Ακιντζί έρχονται στο πεδίο των εγγυήσεων. Σε αυτό το πεδίο, σύμφωνα με την τ/κ ιστοσελίδα Haberkıbrıs, ο κ. Ακιντζί δηλώνει τα εξής: «Η ε/κ πλευρά και η Ελλάδα προτείνουν την τελική κατάργηση της παρουσίας του τουρκικού στρατού στην Κύπρο. Αυτό το ζήτημα αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη δική μου πλευρά».

Ο κ. Ακιντζί απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του BBC σχετικό με το ενδεχόμενο της τελικής απόσυρσης των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί σε περίπτωση λύσης, τονίζει το εξής: «Όχι. Δεν τίθεται τέτοιου είδους θέμα για τους Τουρκοκύπριους. Οπωσδήποτε θα επιτευχθεί συμφωνία και θα παραμείνει στο νησί ένας συγκεκριμένος αριθμός τουρκικών στρατευμάτων. Υπάρχει οπωσδήποτε ανάγκη για την παρουσία του τουρκικού στρατού εδώ. Οι πραγματικότητες είναι ξεκάθαρες».

Στη συνέχεια, ο κ. Ακιντζί τονίζει τα εξής: «Εγώ και ο κ. Αναστασιάδης είμαστε παιδιά της ίδιας γενιάς. Ουσιαστικά πραγματοποιούμε την τελική προσπάθεια της δικής μας γενιά».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή