Πολυτελές εξοχικό του βασιλιά Σαλμάν στο Μαρόκο

Πολυτελές εξοχικό του βασιλιά Σαλμάν στο Μαρόκο

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πίσω από ψηλό τείχος ασφαλείας, γεμάτο κάμερες παρακολούθησης και φυλασσόμενο από Μαροκινούς στρατιώτες στην Ταγγέρη, ολοκληρώθηκαν πέρυσι το καλοκαίρι οι εργασίες κατασκευής νέου ανακτόρου για λογαριασμό του Σαουδάραβα βασιλιά Σαλμάν, στα παράλια του Ατλαντικού Ωκεανού.

Την ώρα που η κυβέρνηση του Ριάντ ακύρωνε έργα υποδομής, κόστους 500 δισ. δολαρίων στη Σαουδική Αραβία, στο πλαίσιο περικοπών δαπανών, οι Μαροκινοί εργάτες βιάζονταν να ολοκληρώσουν τα ελικοδρόμια στο βασιλικό θέρετρο της Ταγγέρης και να υψώσουν αντίσκηνο, σε μέγεθος τσίρκου, όπου ο βασιλιάς Σαλμάν θα μπορούσε να δεξιωθεί χιλιάδες προσκεκλημένους.

Η περιουσία της βασιλικής οικογένειας της Σαουδικής Αραβίας προέρχεται από τα αποθέματα πετρελαίου που εντοπίσθηκαν κατά τη διάρκεια της βασιλείας του πατέρα του Σαλμάν, Ιμπν Σαούντ, πριν από 75 χρόνια. Οι πωλήσεις πετρελαίου αποδίδουν δισεκατομμύρια δολάρια ετήσιο εισόδημα στη βασιλική οικογένεια, τα πλουσιότερα μέλη της οποίας κατέχουν ανάκτορα στη Γαλλία και τη Σαουδική Αραβία, καθώς και πακτωλό χρημάτων σε ελβετικές τράπεζες.

Η καθοδική πορεία των τιμών του πετρελαίου, όμως, συρρίκνωσε το εισόδημα της βασιλικής οικογένειας, δημιουργώντας ερωτήματα αν τα χιλιάδες μέλη της μπορούν να διατηρήσουν τον πολυτελή τρόπο ζωής τους, αλλά και τον έλεγχο της χώρας.

Η βασιλική οικογένεια διάγει περίοδο μεγάλης ανησυχίας, εν μέρει εξαιτίας των προβλημάτων υγείας του 80χρονου Σαλμάν, ο οποίος έχει ήδη υποστεί τουλάχιστον ένα εγκεφαλικό. Ο Σαλμάν είναι αναγκασμένος να διαπραγματεύεται με εκατοντάδες συγγενείς του, χρηματοδοτώντας παράλληλα τον ιδιαίτερα δαπανηρό πόλεμο στην Υεμένη και διαχειριζόμενος τις σχέσεις του βασιλείου στον απόηχο των πολέμων στη Συρία και το Ιράκ.

Το μέγεθος της περιουσίας της βασιλικής οικογένειας αποτελεί επτασφράγιστο κρατικό μυστικό. Τα Panama Papers, όμως, αποκάλυψαν την περασμένη άνοιξη ότι ο βασιλιάς Σαλμάν διαθέτει εταιρείες offshore στο Λουξεμβούργο και τις Βρετανικές Παρθένες Νήσους. Τα στοιχεία των διαρροών αυτών τον εμφάνισαν ως ιδιοκτήτη υπερπολυτελούς σκάφους και ακινήτων αξίας πολλών εκατομμυρίων δολαρίων στο Λονδίνο.

Ο συγγραφέας Τζόζεφ Κετσίτσιαν, ειδικός της βασιλικής οικογένειας, εκτιμά ότι τα μέλη της αριθμούν 12.000 έως 15.000 πρίγκιπες, παρά τις διαβεβαιώσεις του εκπροσώπου Τύπου των ανακτόρων, Ανας αλ Κουσέιρ, που τοποθετεί τον αριθμό τους στις 5.000.

Πολλοί πρίγκιπες συνεχίζουν να ξοδεύουν πλουσιοπάροχα. Η κτηματομεσίτρια Ντάνια Σινό στο Παρίσι λέει ότι πούλησε πρόσφατα διαμέρισμα 3.000 τ.μ. στην οδό Οκτάβ Φεγιέ σε πριγκίπισσα, έναντι 30 εκατ. δολαρίων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή