ΚΟΣΜΟΣ

Στο «μικροσκόπιο» του Ν. Aναστασιάδη οι διαφορές με την τουρκοκυπριακή πλευρά

sto-mikroskopio-toy-n-anastasiadi-oi-diafores-me-tin-toyrkokypriaki-pleyra-2167745

Θέματα στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση μεταξύ ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής πλευράς εξέτασε στη σημερινή σύσκεψη με τη διαπραγματευτική του ομάδα, ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστουλίδης, δήλωσε απόψε στο ΡΙΚ ότι «έγινε ουσιαστική συζήτηση» και προετοιμάστηκαν θέσεις για τα θέματα που συζητούνται στη Λευκωσία και στα οποία υπάρχει διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στις δύο πλευρές. Η συζήτηση, είπε, θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα, τόσο σε επίπεδο διαπραγματευτών όσο και σε επίπεδο των ηγετών των δύο κοινοτήτων, οι οποίοι θα συναντηθούν στις 4 Ιανουαρίου.

Πρόσθεσε πως έγινε συζήτηση για την πρώτη φάση της Γενεύης, από τις 9 μέχρι τις 11 Ιανουαρίου, αλλά και για την πολυμερή διάσκεψη, που αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου.

Ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε πως έγινε ανταλλαγή απόψεων επί εναλλακτικών επιλογών, καθώς επίσης και για τον τρόπο χειρισμού και διαπραγμάτευσης στα θέματα που υπάρχουν διαφωνίες.

Σε ερώτηση κατά πόσον υπάρχει οριστικοποίηση της πρότασης της ελληνοκυπριακής πλευράς για την ασφάλεια, ο κύριος Χριστοδουλίδης είπε ότι υπάρχει η πρόταση του Προέδρου Αναστασιάδη που υποβλήθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και αποτελεί τη βάση συζήτησης. «Η συζήτηση για την ασφάλεια θα συνεχιστεί και την Παρασκευή στη συνάντηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Αθήνα», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις δηλώσεις Ακιντζί ότι δεν τίθεται θέμα προσάρτησης καμίας πλευράς σε καμία χώρα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «ενδεχόμενη προσάρτηση των κατεχομένων θα ήταν αρνητική εξέλιξη όχι μόνο για τους Ελληνοκυπρίους, αλλά και για τους Τουρκοκύπριους και το μέλλον τους».

(πηγή ΑΠΕ – ΜΠΕ)