Πυρά κατά Ομπάμα από τον Τραμπ και το Ισραήλ

Πυρά κατά Ομπάμα από τον Τραμπ και το Ισραήλ

2' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Διασταυρούμενα πυρά από την ισραηλινή ηγεσία και τον Ντόναλντ Τραμπ δέχεται η κυβέρνηση Ομπάμα, στις ύστατες προσπάθειές της να διασώσει την ειρηνευτική διαδικασία για το Παλαιστινιακό.

«Σε πείσμα των επίμονων προσπαθειών μας επί σειράν ετών, η λύση των δύο κρατών διατρέχει σοβαρό κίνδυνο. Δεν μπορούμε ελαφρά τη καρδία να μην κάνουμε τίποτα και να μη λέμε τίποτα, όταν η ελπίδα της ειρήνης γλιστράει μέσα από τα χέρια μας», τόνισε ο Αμερικανός υπ. Εξωτερικών Τζον Κέρι, σε ομιλία του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Σε ανακοίνωσή του ο Νετανιάχου απάντησε ότι η ομιλία του Κέρι ήταν προκατειλημμένη κατά του Ισραήλ. «Ασχολήθηκε εμμονικά με τους εποικισμούς», στους οποίους αντιτίθεται η Ουάσιγκτον, κατήγγειλε ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, ο οποίος επέκρινε επίσης τον Κέρι επειδή δεν άγγιξε τη βαθύτερη αιτία της σύγκρουσης, που είναι η άρνηση των Παλαιστινίων στη δημιουργία εβραϊκού κράτους με οιαδήποτε σύνορα. Αργά χθες το βράδυ Ισραηλινός εισαγγελέας διέταξε έρευνα εις βάρος του Νετανιάχου για εγκληματικές ενέργειες που αφορούν δύο διαφορετικές υποθέσεις, χωρίς να διευκρινιστεί ποιες είναι αυτές.

Νωρίτερα ο Τζον Κέρι απάντησε στους ισχυρισμούς του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου ότι η κυβέρνηση Ομπάμα «πρόδωσε» το Ισραήλ, ενορχηστρώνοντας την πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που καταδίκασε τους ισραηλινούς εποικισμούς σε κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη. (Η Αμερικανίδα πρεσβευτής είχε απόσχει από την ψηφοφορία, απορρίπτοντας τις πιέσεις του Ντόναλντ Τραμπ να ασκήσει βέτο.) Ο Τζον Κέρι τόνισε ότι η στάση των ΗΠΑ καθορίστηκε από την ανάγκη να διασωθεί η προοπτική των δύο κρατών και συνέχισε: «Αν οδηγηθούμε σε ένα κράτος, τότε το Ισραήλ πρέπει να διαλέξει: ή θα είναι δημοκρατικό ή θα είναι εβραϊκό, και τα δύο δεν γίνονται… Οι εξελίξεις στην περιοχή –βία, τρομοκρατία, υποκίνηση, επέκταση των εποικισμών, κατοχή χωρίς ορατό τέλος– καταστρέφουν τις ελπίδες για ειρήνευση, τείνοντας να εδραιώσουν τη μη αναστρέψιμη πραγματικότητα του ενός κράτους». Απαντώντας στις επικρίσεις της ισραηλινής ηγεσίας, υπενθύμισε το τεράστιο, χωρίς προηγούμενο, πρόγραμμα δεκαετούς στρατιωτικής βοήθειας, ύψους 38 δισ. δολαρίων, που πρόσφατα υπέγραψε η κυβέρνηση Ομπάμα, υποστηρίζοντας ότι «καμία αμερικανική κυβέρνηση δεν έκανε περισσότερα για την ασφάλεια του Ισραήλ».

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ συνέχιζε την έντονη κριτική στον εν ενεργεία πρόεδρο της χώρας του για την επιλογή του στην ψηφοφορία στον ΟΗΕ. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να επιτρέπουμε τη μεταχείριση του Ισραήλ με τέτοια ολοκληρωτική περιφρόνηση και ασέβεια», έγραψε στο Twitter. «Μείνε δυνατό, Ισραήλ, η 20ή Ιανουαρίου πλησιάζει», προσέθεσε. «Εκλεγμένε πρόεδρε Τραμπ, σε ευχαριστούμε για τη θερμή φιλία και την ξεκάθαρη υποστήριξη», απάντησε, πάλι μέσω Twitter, ο Νετανιάχου. Την ίδια ώρα, ο υπ. Δημόσιας Ασφάλειας, Γκιλάντ Ερντάν, χαρακτήριζε «αξιολύπητη κίνηση» την ομιλία Κέρι, για να προσθέσει: «Επιπλέον, είναι ένα αντιδημοκρατικό διάβημα, καθώς είναι σαφές ότι πρόθεση της κυβέρνησης (Ομπάμα) και του ίδιου του Κέρι είναι να δέσουν τα χέρια του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ».

Λίγες ώρες πριν από την ομιλία Κέρι, ο δήμος Ιερουσαλήμ ανέστειλε την έγκριση της ανέγερσης 492 νέων διαμερισμάτων στους ισραηλινούς εποικισμούς της παλαιστινιακής, ανατολικής Ιερουσαλήμ. Η αναβολή έγινε με παρέμβαση Νετανιάχου, ο οποίος δεν ήθελε να προσφέρει πρόσθετα «πυρομαχικά» στην ομιλία του Αμερικανού υπ. Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή