40χρονος Τυνήσιος, ύποπτος συνεργάτης του Ανίς Αμρι

40χρονος Τυνήσιος, ύποπτος συνεργάτης του Ανίς Αμρι

2' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Τυνήσιο άνδρα συνέλαβε η αστυνομία του Βερολίνου, ως ύποπτο για συνέργεια στην επίθεση με φορτηγό εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς στις 19 Δεκεμβρίου στο κέντρο του Βερολίνου, που προκάλεσε τον θάνατο 12 ανθρώπων.

Ο 40χρονος Τυνήσιος, τα στοιχεία του οποίου δεν κοινοποιήθηκαν, συνελήφθη ύστερα από έρευνα των Αρχών στην κατοικία και στον χώρο εργασίας του, σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση της εισαγγελίας του Βερολίνου.

Ο αριθμός τηλεφώνου του συλληφθέντος βρισκόταν αποθηκευμένος στο κινητό τηλέφωνο του επίσης Τυνήσιου δράστη της επίθεσης της 19ης Δεκεμβρίου, Ανίς Αμρι. Ο 24χρονος Αμρι, που θεωρείται ο δράστης της επίθεσης, κατά τη διάρκεια της οποίας οδήγησε φορτηγό αυτοκίνητο πάνω στο πλήθος της χριστουγεννιάτικης αγοράς, σκοτώθηκε σε ανταλλαγή πυρών με την ιταλική αστυνομία σε προάστιο του Μιλάνου την Παρασκευή.

«Οι νέες έρευνες δείχνουν ότι ο συλληφθείς ενδέχεται να είχε ανάμειξη στην επίθεση», ανέφερε η εισαγγελία του Βερολίνου.

Το Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη της επίθεσης, ενώ σε βίντεο που δημοσιοποίησε η οργάνωση την Παρασκευή, εμφανίζεται ο Αμρι να ορκίζεται πίστη στον αρχηγό της ισλαμικής οργάνωσης, Αμπού Μπαρκ αλ Μπαγκντάντι.

Η εισαγγελία πρέπει να αποφασίσει μέχρι σήμερα το βράδυ εάν θα ζητήσει την έκδοση εντάλματος σύλληψης του κρατούμενου για να του ασκηθεί επισήμως δίωξη. Οι γερμανικές αρχές προσπαθούν να αποφανθούν εάν ο Αμρι διέθετε δίκτυο συνεργών για τον σχεδιασμό, τη διάπραξη της επίθεσης και τη διαφυγή του από το Βερολίνο, μετά την πράξη.

Το Σάββατο, οι τυνησιακές αρχές ανακοίνωσαν τη σύλληψη του ανιψιού του Αμρι και δύο ακόμη ανδρών, οι οποίοι είναι ύποπτοι για σύσταση τρομοκρατικού πυρήνα, χωρίς ωστόσο να έχει αποδειχθεί άμεση σχέση με την επίθεση του Αμρι εναντίον της χριστουγεννιάτικης αγοράς.

Δύο ημέρες μετά την επίθεση, ο Αμρι επιβιβάσθηκε σε λεωφορείο στην ολλανδική πόλη Ναϊμέγκεν, κοντά στα σύνορα με τη Γερμανία, για να μεταβεί στη γαλλική πόλη της Λυών στην Κεντρική Γαλλία, σύμφωνα με τις γερμανικές αρχές. Ο Αμρι αποβιβάσθηκε στον σταθμό Παρ Ντιέ της Λυών, όπως έδειξε και υλικό από κάμερες παρακολούθησης του σιδηροδρομικού σταθμού την Πέμπτη. Από τη Λυών, ο Αμρι πήρε το τρένο για την πόλη Σαμπερί στις Γαλλικές Αλπεις, προτού ταξιδέψει από εκεί στο Μιλάνο στη Βόρεια Ιταλία. Ο Αμρι κατέληξε στο προάστιο του Μιλάνου, Σέστο Σαν Τζιοβάνι, όπου έπεσε νεκρός από τα πυρά της ιταλικής αστυνομίας, αφού τράβηξε όπλο κατά τη διάρκεια τυπικού ελέγχου ταυτότητας. Πάνω στη σορό του βρέθηκε εισιτήριο για το Τορίνο.

Οι γερμανικές αρχές συνεχίζουν την έρευνα, για να διαπιστώσουν με ποιο τρόπο ο Αμρι εγκατέλειψε το Βερολίνο και διέσχισε τη Γερμανία, για να φθάσει στο Ναϊμέγκεν της Ολλανδίας.

Ο εκπρόσωπος της ολλανδικής εισαγγελικής υπηρεσίας, Βιμ ντε Μπρουν, είπε: «Είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω ότι η ολλανδική αστυνομία ερευνά εάν ο Αμρι ταξίδεψε μέσω Ολλανδίας, μετά την επίθεση στο Βερολίνο».

Στο μεταξύ, οι έρευνες της σήμανσης και η νεκροψία στο πτώμα του Πολωνού οδηγού του μοιραίου φορτηγού, που χρησιμοποίησε ο Αμρι στις 19 Δεκεμβρίου, έδειξαν ότι ο 37χρονος Πολωνός Λούκατς Ουρμπάν υπέστη πολλαπλά τραύματα με μαχαίρι και πυροβολήθηκε στο κεφάλι περίπου τρεις ώρες πριν από την πραγματοποίηση της επίθεσης, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπόρεσε να αντισταθεί στα σχέδια του Αμρι, όπως αρχικά είχε αναφερθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή