Ο Ολάντ απένειμε χάρη σε φυλακισμένη

Ο Ολάντ απένειμε χάρη σε φυλακισμένη

1' 4" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Χάρη στη γυναίκα που καταδικάστηκε επειδή σκότωσε τον βίαιο σύζυγό της απένειμε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε μια σπάνια χρήση της προεδρικής του εξουσίας στη Γαλλία. Η Ζακλίν Σοβάζ είχε καταδικαστεί σε δέκα χρόνια κάθειρξη επειδή πυροβόλησε και σκότωσε τον σύζυγό της το 2012 έπειτα από δεκαετίες κακοποίησής της από εκείνον. Οι τρεις κόρες της προσέφυγαν στον πρόεδρο για να της απονείμει χάρη, σε μια κίνηση που έλαβε μεγάλη δημοσιότητα και συγκέντρωσε διαδικτυακά 380.000 υπογραφές.

Ο Ολάντ τής είχε αρχικά παράσχει μειωμένη ποινή, τον Ιανουάριο του 2016 και χθες της απένειμε πλήρη χάρη. «Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έκρινε ότι η θέση της κυρίας Σοβάζ δεν ήταν στη φυλακή αλλά μαζί με την οικογένειά της», εξήγησε το γραφείο του, προσθέτοντας ότι η απελευθέρωσή της θα γίνει άμεσα.

Η Σοβάζ είναι η δεύτερη κρατούμενη που ευεργετήθηκε από προεδρική χάρη του Ολάντ. Το 2013 ο Γάλλος πρόεδρος είχε μειώσει την ποινή του Φιλίπ Ελ Σεναβί, του μακροβιότερου τρόφιμου των γαλλικών φυλακών, ο οποίος απελευθερώθηκε ύστερα από 38 χρόνια. Μία από τις πιο γνωστές υποθέσεις χάρης στην ιστορία της χώρας ήταν η περίπτωση του καταδικασμένου για προδοσία Εβραίου αξιωματικού Αλ. Ντρέιφους το 1899.

Η δυνατότητα προεδρικής χάρης, πάντως, έχει περιοριστεί σε εξατομικευμένες περιπτώσεις από το 2008, καθώς στο παρελθόν είχε καταγραφεί κατάχρηση του μέτρου.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή