Σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας, ανακοινώνει ο Ομπάμα

Σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας, ανακοινώνει ο Ομπάμα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η αποχωρούσα κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, προγραμματίζει να ανακοινώσει σήμερα μία σειρά μέτρων κατά της Ρωσίας. Η κίνηση αυτή εντάσσεται σε αντίμετρα για την εμπλοκή της Μόσχας σε ηλεκτρονικές υποκλοπές κατά πολιτικών οργανισμών και προσώπων, με στόχο -όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση Ομπάμα- τη διαρροή πληροφοριών σε μια προσπάθεια να βοηθηθεί ο εκλεγμένος πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, αλλά κι άλλοι υποψήφιοι των Ρεπουμπλικάνων, σύμφωνα με δηλώσεις δύο Αμερικανών αξιωματούχων.

Οι δύο αξιωματούχοι αρνήθηκαν να εξειδικεύσουν τα μέτρα που έχει εγκρίνει ο πρόεδρος Ομπάμα. Ωστόσο είπαν ότι έχουν ως στόχο την επιβολή οικονομικών περιορισμών, την απαγγελία κατηγοριών κατά προσώπων, τη διαρροή πληροφοριών ώστε να έλθουν σε δύσκολη θέση Ρώσοι αξιωματούχοι ή ολιγάρχες, αλλά και την επιβολή περιορισμών σε Ρώσους διπλωμάτες, εντός των ΗΠΑ.

Από την άλλη μεριά, οι δύο Αμερικανοί αξιωματούχοι διευκρίνισαν διατηρώντας την ανωνυμία τους ότι έχει ληφθεί η απόφαση για την αποφυγή κινήσεων ώστε ν' αποφευχθεί κάθε εξέλιξη που είναι ενδεχόμενο να προκαλέσει συνθήκες ανεξέλεγκτου κυβερνοπόλεμου, μεταξύ της Ρωσίας και των ΗΠΑ. Προς την κατεύθυνση αυτή, θα πρέπει να αποφευχθεί οποιαδήποτε αμερικανική εμπλοκή, π.χ. στα ρωσικά συστήματα ανταλλαγής ηλεκτρονικών μηνυμάτων, αφήνουν να εννοηθεί οι ίδιοι.

Οι αμερικανικές υπηρεσίες που ασχολούνται με την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, όπως, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ερευνών (FBI), η Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA), αλλά και το γραφείο του διευθυντή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (NSA) συμφωνούν ότι η Ρωσία ήταν πίσω από τις ηλεκτρονικές υποκλοπές, κατά υπηρεσιών και οργανισμών του Δημοκρατικού Κόμματος, αλλά και κατά στελεχών του, πριν από τις προεδρικές εκλογές της 8ης Νοεμβρίου.

Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται το ΑΠΕ – ΜΠΕ, έχει εξαχθεί επίσης το κοινό συμπέρασμα των παραπάνω υπηρεσιών ότι η Ρωσία επεδίωξε να εμπλακεί στον προεκλογικό αγώνα, προκειμένου να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να νικήσει την προεδρική υποψήφια των Δημοκρατικών Χίλαρι Κλίντον.

Από τη μεριά της, η Ρωσία αρνείται τους αμερικανικούς ισχυρισμούς, ενώ ο εκλεγμένος πρόεδρος Τραμπ απορρίπτει τα συμπεράσματα των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.

«Χρειάζεται ν' αναλάβουμε δράση -κατά της Ρωσίας- και θα το πράξουμε» είχε δηλώσει στις αρχές του μήνα ο Ομπάμα στη διάρκεια συνέντευξης του στο ραδιόφωνο NPR.

Ο Τραμπ συστήνει ότι οι ΗΠΑ δε θα πρέπει να προχωρήσουν στην επιβολή κυρώσεων κατά της Ρωσίας. «Νομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δήλωσε ο ίδιος στη διάρκεια χθεσινών δηλώσεών του προς τους δημοσιογράφους στη Φλόριντα, όταν του ζητήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, που υποστήριξε ότι η Ρωσία και ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θα πρέπει να περιμένουν σκληρές κυρώσεις για τις κυβερνοεπιθέσεις.

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου των Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα τόνισε χθες ότι η Μόσχα θα προχωρήσει σε αντίμετρα στην περίπτωση που οι ΗΠΑ υιοθετήσουν νέους οικονομικούς περιορισμούς κατά της Ρωσίας. 

Σε σημερινή του δήλωση, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας σημείωσε πως «πιθανές κυρώσεις από τις ΗΠΑ κατά της Ρωσίας με αφορμή την υπόθεση των email θα θεωρηθούν μία απόπειρα υπονόμευσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή