Σπίτια από ξύλο, ατσάλι και γυαλί στις στέγες

Σπίτια από ξύλο, ατσάλι και γυαλί στις στέγες

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Ριζικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της γαλλικής πρωτεύουσας σχεδιάζει αρχιτεκτονικό γραφείο των Παρισίων. Σύμφωνα με πρωτότυπο σχέδιο του γραφείου 3BOX, σύγχρονα κτίσματα, σφηνωμένα πάνω σε στέγες παλαιών πλίνθινων κατοικιών, θα κατασκευαστούν σύντομα σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης του οξύτατου προβλήματος στέγης που αντιμετωπίζει το Παρίσι.

Οι «παρασιτικές» αυτές κατοικίες, κατασκευασμένες από ατσάλι, γυαλί και ξύλο, θα γεμίσουν κάθε γωνιά που μένει ελεύθερη στις πυκνοκατοικημένες συνοικίες της πόλης. Ο αρχιτέκτονας Στεφάν Μαλκά περιγράφει το φιλόδοξο σχέδιο ως «αρχιτεκτονικό Κάμα Σούτρα» χάρη στην ευκαμψία των κατασκευών και τη χρήση κάθε γωνίας.

«Το ζητούμενο είναι να γεμίσουμε τα κενά σε στέγες, κάτω από γέφυρες, πάνω σε άδειους τοίχους. Κάθε επιφάνεια που παραμένει αχρησιμοποίητη, μπορεί να σταθεί σωτήρια για τη στέγαση ανθρώπων», λέει ο Μαλκά.

Τα πρώτα τρία τέτοια διαμερίσματα θα κατασκευαστούν κοντά στο κανάλι Σεν Μαρτέν, στο 10ο δημοτικό διαμέρισμα της γαλλικής πρωτεύουσας, περιοχή ιδιαίτερα δημοφιλή μεταξύ νέων, δημιουργικών ανθρώπων.

Οσοι ιδιοκτήτες παραχωρήσουν χώρο στις στέγες τους, για παράδειγμα, δεν θα λάβουν χρήματα, αλλά δωρεάν επισκευές στην πρόσοψη του κτιρίου τους ή ένα καινούργιο, δωρεάν και αυτό, ασανσέρ. «Εχουμε οραματιστεί ένα σύστημα ανταλλαγής με τους ιδιοκτήτες, ενώ η ιδέα για τις νέες κατοικίες βασίζεται σε συστήματα συνθετικής κατασκευής, όπου τα τμήματα συναρμολογούνται σε εργαστήρια και τοποθετούνται στο επιλεγμένο σημείο», λέει ο Μαλκά, ο οποίος εργάζεται σε κολεκτίβα μηχανικών, αρχιτεκτόνων και νομικών, με όνομα Στέγες του Κόσμου.

«Η μέθοδός μας δεν απαιτεί κάποια κατεδάφιση. Οι κατεδαφίσεις κατοικημένων κτιρίων προκαλούν πάντα ιδιότυπο τραύμα σε μια συνοικία. Εκτιμώ ότι το σχέδιό μας διακρίνεται για την κοινωνική του ευαισθησία», λέει ο Μαλκά, που επισημαίνει ότι τα νέα κτίσματα θα πωλούνται κατά 40% φθηνότερα από τις υφιστάμενες τιμές της αγοράς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή