ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Για κατάθεση στην αστυνομία εντός ημερών θα κληθεί ο Νετανιάχου λένε τα τοπικά ΜΜΕ

israil-gia-katathesi-stin-astynomia-entos-imeron-tha-klithei-o-netaniachoy-lene-ta-topika-mme-2167893

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα καταθέσει στην αστυνομία «εντός των επόμενων ημερών», σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, μια ημέρα μετά την είδηση ότι ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ διέταξε ποινική έρευνα εις βάρος του.

Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι το κοινό θα ενημερωθεί «εν ευθέτω χρόνο» για το περιεχόμενο της έρευνας εις βάρος του Νετανιάχου, σημειώνοντας ότι οι πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν από διάφορα μέσα ενημέρωσης περιείχαν πολλές «προσεγγίσεις» και «εικασίες» για την υπόθεση.

Δημοσιεύματα τόνισαν ότι η ποινική έρευνα περιλαμβάνει δύο υποθέσεις δωροδοκίας και δόλιες οικονομικές δραστηριότητες.

Οι αποκαλύψεις έρχονται καθώς δύο βουλευτές της αντιπολίτευσης προσέφυγαν στο Ανώτατο Δικαστήριο τις τελευταίες εβδομάδες ζητώντας να ενημερωθούν γιατί ο Γενικός Εισαγγελέας Αβιχάϊ Μάντελμπλιτ δεν είχε διατάξει ακόμη την έναρξη έρευνας για τον πρωθυπουργό παρά τα «συντριπτικά αποδεικτικά στοιχεία» που είχαν συγκεντρωθεί, σύμφωνα με τους βουλευτές.

Τον Νοέμβριο ο Γενικός Εισαγγελέας του Ισραήλ διέταξε έρευνα σχετικά με τις καταγγελίες για ενδεχόμενες παρατυπίες στην αγορά τριών υποβρυχίων από την Γερμανία, σε μια υπόθεση που τα μέσα ενημέρωσης έκαναν λόγο για ενδεχόμενη σύγκρουση συμφερόντων με εμπλοκή τον δικηγόρο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Ο Νετανιάχου έχει επίσης παραδεχτεί ότι έχει λάβει χρήματα από τον Γάλλο μεγιστάνα Αρνό Μιμράν, ο οποίος καταδικάστηκε τον Ιούλιο σε ποινή κάθειρξης οχτώ ετών για απάτη του φόρου άνθρακα ύψους 283 εκατομμυρίων ευρώ.

Τον Μάιο, ο ηγέτης του Ισραήλ βρέθηκε στο στόχαστρο της κρατικής αρχής οικονομικού ελέγχου για δωρεάν αεροπορικά εισιτήρια στο εξωτερικό που έλαβε ο ίδιος και τα μέλη της οικογένειας του την εποχή που ήταν υπουργός Οικονομικών από το 2003 έως το 2005.