ΚΟΣΜΟΣ

Βερολίνο: Ελεύθερος ο Τυνήσιος που είχε προσαχθεί ως πιθανός συνεργός του Αμρί

verolino-eleytheros-o-tynisios-poy-eiche-prosachthei-os-pithanos-synergos-toy-amri-2167897

Οι γερμανικές αρχές άφησαν ελεύθερο έναν Τυνήσιο που είχε προσαχθεί ως ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση που σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα σε χριστουγεννιάτικη αγορά του Βερολίνου, όπως έγινε γνωστό από την εκπρόσωπο της ομοσπονδιακής εισαγγελίας.

“Οι περαιτέρω έρευνες έδειξαν ότι ο συλληφθείς δεν ήταν το πρόσωπο με το οποίο είχε επαφή ο Άνις Άμρι και ως εκ τούτου αφέθηκε ελεύθερος”, είπε η Φράουκε Κέλερ. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει το τηλέφωνο του 40χρονου Τυνήσιου στο κινητό τηλέφωνο του Άμρι, του ανθρώπου που παρέσυρε με φορτηγό και σκότωσε 12 ανθρώπους στο Βερολίνο.

Σύμφωνα με την Κέλερ, το όπλο που χρησιμοποίησε ο Άμρι στην επίθεσή του ήταν του ίδιου διαμετρήματος με εκείνο με το οποίο πυροβόλησε δύο Ιταλούς αστυνομικούς, τέσσερις ημέρες αργότερα στο Μιλάνο. Θα χρειαστεί ωστόσο να γίνουν και άλλες έρευνες για να διαπιστωθεί αν επρόκειτο για το ίδιο όπλο.

Η εκπρόσωπος σημείωσε ότι δεν υπήρξαν περισσότερα θύματα επειδή το αυτόματο σύστημα πέδησης της νταλίκας ενεργοποιήθηκε μόνο του και το βαρύ όχημα σταμάτησε 70-80 μέτρα αφού χτύπησε στους πρώτους πάγκους της αγοράς.

Στο μεταξύ, ιταλική δικαστική πηγή έκανε γνωστό ότι Ιταλοί αστυνομικοί ερεύνησαν τρία σπίτια στη Ρώμη και στα περίχωρά της, όπου πιστεύεται ότι μπορεί να είχε μείνει για κάποιο διάστημα ο Άμρι. Η έρευνα επικεντρώνεται στην ιταλική πρωτεύουσα και στη γειτονική Ατσίλια, όπου πιθανολογείται ότι έμεινε ο Άμρι αφού έφυγε από ένα κέντρο κράτησης στη Σικελία, το 2015. Οι αρχές εξετάζουν ακόμη αν στόχος του ήταν να παραμείνει στην Ιταλία ή αν προσπαθούσε να φύγει για κάποια άλλη χώρα.

Νωρίτερα, ο Ιταλός πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι είπε ότι ο Άμρι πιθανότατα ριζοσπαστικοποιήθηκε αφού έφτασε στην Ευρώπη το 2011, αλλά η κυβέρνηση δεν έχει ενδείξεις ότι ο νεαρός Τυνήσιος ήταν μέλος κάποιου δικτύου στην Ιταλία.

“Πριν από πέντε χρόνια δεν ήταν τζιχαντιστής. Από απελπισία, απομονωμένος, αποξενωμένος, πείστηκε να ακολουθήσει το μονοπάτι της ριζοσπαστικοποίησης”, είπε από την πλευρά του ο εισαγγελέας που είναι αρμόδιος για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, Φράνκο Ρομπέρτι, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα La Repubblica.

Ο Ρομπέρτι σημείωσε πάντως ότι οι “μοναχικοί λύκοι” όπως ο Άμρι χρειάζονται τη βοήθεια μικρών εγκληματικών δικτύων, όπως αυτών που υπάρχουν στην Ιταλία και την Ισπανία, για να προμηθεύονται πλαστά έγγραφα και για επιμελητειακή υποστήριξη. “Από αυτήν την άποψη η Ιταλία και η Ισπανία είναι οι κοιτίδες”, πρόσθεσε.

Ο Άμρι είχε καταδικαστεί στην Ιταλία για τον εμπρησμό ενός σχολείου. Οι ιταλικές αρχές προσπάθησαν να τον απελάσουν πίσω στην Τυνησία αφού εξέτισε την ποινή του, αλλά η Τύνιδα αρνήθηκε να τον δεχτεί.