Αντίποινα Ομπάμα στη Μόσχα

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απέλαση 35 Ρώσων διπλωματών και το άμεσο κλείσιμο δύο ρωσικών διπλωματικών «σταθμών» (προκαλύμματα –σύμφωνα με την Ουάσιγκτον– δραστηριοτήτων της υπηρεσίας στρατιωτικής αντικατασκοπείας της Ρωσίας, GRU) σε Μέριλαντ και Νέα Υόρκη διέταξε χθες ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σε αντίποινα της ανάμειξης της Μόσχας στις αμερικανικές εκλογές και της εκστρατείας εκφοβισμού Αμερικανών διπλωματών στη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον πρόκειται, όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, να παρουσιάσει στο Κογκρέσο αδιάσειστα στοιχεία που συνδέουν τις κυβερνοεπιθέσεις εναντίον του Δημοκρατικού Κόμματος, προς όφελος του Ντόναλντ Τραμπ, με τις ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών. Τα στοιχεία αυτά θα παρουσιαστούν σε σύντομη «κοινή αναλυτική έκθεση» του FBI και του υπ. Εσωτερικής Ασφάλειας, βασισμένη σε δεδομένα που συνέλεξε η υπηρεσία NSA. Λεπτομερέστερη έκθεση, την εκπόνηση της οποίας έχει διατάξει ο Ομπάμα, θα δημοσιευθεί εντός των προσεχών τριών εβδομάδων.

Σοβαρές αντιδράσεις, όχι μόνο από τους Δημοκρατικούς αλλά και από ισχυρής επιρροής Ρεπουμπλικανούς πολιτικούς, συναντά η διακηρυγμένη πρόθεση του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, να δρομολογήσει την εξομάλυνση των σχέσεων της χώρας του με τη Ρωσία, παρά τις αποκαλύψεις περί ανάμειξης μυστικών υπηρεσιών, πιθανότατα ρωσικών, μέσω επιθέσεων χάκερ, στις αμερικανικές εκλογές.

Ο Τραμπ, όμως, απέφυγε να τοποθετηθεί με σαφήνεια επί του θέματος, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο στη βίλα του, στο Μαρ α Λάγκο, στη Φλόριντα, όπου περνάει τις χριστουγεννιάτικες διακοπές του. Χωρίς να αναφερθεί στη Ρωσία ή στον Πούτιν, αρκέστηκε να παρατηρήσει ότι οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές «έχουν περιπλέξει πάρα πολύ τη ζωή μας» και ότι «δεν διαθέτουμε την ασφάλεια που θα χρειαζόμασταν». Προσέθεσε όμως ότι, ανεξάρτητα από ό,τι συνέβη με την υπόθεση της πειρατείας, «οφείλουμε να συνεχίσουμε τη ζωή μας», δίνοντας έτσι μια κάποια αίσθηση των προθέσεών του.

Εμμεση, αλλά σαφέστατη κριτική στην τοποθέτηση του Τραμπ άσκησε από το Βίλνιους της Λιθουανίας ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής και πρώην προεδρικός υποψήφιος Τζον Μακέιν. «Συμφωνώ με τον εκλεγμένο πρόεδρο ότι πρέπει να συνεχίσουμε τη ζωή μας – χωρίς να επηρεάζονται οι εκλογές μας από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή, ιδίως από την πλευρά του Βλαντιμίρ Πούτιν, ο οποίος είναι βάναυσος και δολοφόνος», δήλωσε ο γνωστός για τα αντιρωσικά αισθήματά του πολιτικός. Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του, ο Μακέιν εξέφρασε «επιφυλάξεις» για την επιλογή του Μαξ Τίλερσον, διευθύνοντος συμβούλου της πολυεθνικής Exxon Mobil, στο αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών. Ως μεγαλοεπιχειρηματίας στον τομέα των πετρελαίων, ο κ. Τίλερσον είχε συνάψει επικερδείς συμφωνίες με τη Ρωσία και είχε γνωριστεί προσωπικά με τον Πούτιν, ενώ διαφώνησε με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη στάση της στην ουκρανική κρίση και την προσάρτηση της Κριμαίας. «Τόσο εγώ όσο και αρκετοί συνάδελφοί μου έχουμε ερωτήματα για τον κ. Τίλερσον και ορισμένες παλιότερες δραστηριότητές του, ιδίως αναφορικά με τη σχέση του με τον Πούτιν», δήλωσε ο Μακέιν, ο οποίος προεδρεύει της επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας.

Ο βετεράνος πολιτικός βρέθηκε στο Βίλνιους, στο πλαίσιο περιοδείας του στις Βαλτικές Δημοκρατίες, που ανησυχούν για το ενδεχόμενο μιας προσέγγισης Τραμπ – Πούτιν. Στην περιοδεία του συνοδευόταν από έναν άλλο «ιέρακα» των Ρεπουμπλικανών, τον γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ, ο οποίος κινήθηκε σε παραπλήσιο μήκος κύματος. «Πιστεύω ότι οι κυρώσεις (εναντίον της Ρωσίας) πρέπει να επεκταθούν περαιτέρω και να περιλάβουν τον ίδιο τον Πούτιν και τον στενό κύκλο συνεργατών του, αφού τίποτα δεν γίνεται στη Ρωσία εν αγνοία του Πούτιν και χωρίς την έγκρισή του», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής. Μακέιν και Γκράχαμ πρωτοστάτησαν, νωρίτερα αυτόν τον μήνα, σε κοινή έκκληση Ρεπουμπλικανών και Δημοκρατικών γερουσιαστών για τη συγκρότηση διακομματικής εξεταστικής επιτροπής του Κογκρέσου, η οποία θα κληθεί να ερευνήσει τις διαδικτυακές επιθέσεις στη διάρκεια της αμερικανικής προεκλογικής περιόδου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή