Αποκλείεται η έκρηξη στο ρωσικό αεροσκάφος Τουπόλεφ

Αποκλείεται η έκρηξη στο ρωσικό αεροσκάφος Τουπόλεφ

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ρωσικές αρχές που ερευνούν την υπόθεση της συντριβής του ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους που στοίχισε τη ζωή σε 92 ανθρώπους δήλωσαν την Πέμπτη πως δεν υπήρξε έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης, τονίζοντας ωστόσο ότι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο τρομοκρατικής ενέργειας. Το στρατιωτικό αεροσκάφος Τουπόλεφ (Tu-154), στο οποίο επέβαιναν δεκάδες χορευτές και τραγουδιστές της Χορωδίας του Κόκκινου Στρατού, είχε μόλις απογειωθεί την Κυριακή από την πόλη Σότσι της νότιας Ρωσίας, όταν συνετρίβη ανεξήγητα στη Μαύρη Θάλασσα. Σύμφωνα με τις αρμόδιες αρχές που ερευνούν την υπόθεση, οι πιθανότερες αιτίες της συντριβής ήταν είτε κάποιο λάθος του πιλότου, είτε κάποιο τεχνικό ελάττωμα του αεροσκάφους. «Δεν υπήρξε έκρηξη κατά τη διάρκεια της πτήσης», δήλωσε ο Σεργκέι Μπαϊνέτοφ, επικεφαλής της αεροπορικής ασφάλειας της Ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας, ο οποίος συμμετέχει στην κυβερνητική επιτροπή που ερευνά το τραγικό συμβάν. «Ωστόσο, αυτό δεν είναι το μοναδικό είδος τρομοκρατικής ενέργειας… Θα μπορούσε να είναι οποιαδήποτε μηχανική παρεμβολή, γι’ αυτό δεν αποκλείουμε το σενάριο της τρομοκρατίας», διευκρίνισε στη συνέχεια ο Μπαϊνέτοφ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, η επιτροπή ερευνά περίπου επτά σενάρια για το τι οδήγησε στη συντριβή του αεροσκάφους, χωρίς ωστόσο κάποιο να θεωρείται επικρατέστερο, εξετάζοντας μεταξύ άλλων το σενάριο εισβολής κάποιου πτηνού στις μηχανές και τη χρήση καυσίμων χαμηλής ποιότητας, τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν βλάβη στη μηχανή. Ωστόσο, όπως ανέφερε ο υπουργός Μεταφορών Μαξίμ Σοκόλοφ, η τρομοκρατική ενέργεια δεν συμπεριλαμβάνεται στις επτά επικρατέστερες θεωρίες, παρότι ο Μπαϊνέτοφ δήλωσε ότι δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο. Ο τελευταίος ανέφερε επίσης ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα ημέρες για να αποκρυπτογραφηθούν τα δεδομένα του μαύρου κουτιού του αεροσκάφους, το οποίο μεταφέρθηκε την Τετάρτη στη Μόσχα, σημειώνοντας ότι δεν θα υπάρξουν τελικά συμπεράσματα όσον αφορά την αιτία της τραγωδίας για τουλάχιστον 30 ημέρες.

Επιπλέον, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο μέλλον του συγκεκριμένου μοντέλου αεροσκάφους Tu-154, ενός παλαιού μοντέλου της σοβιετικής εποχής, το οποίο χρησιμοποιείται ακόμη από ορισμένες κυβερνητικές υπηρεσίες, άλλα όχι από τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι δεν πρόκειται να αποσυρθεί λόγω της συγκεκριμένης συντριβής. Λίγο πριν από τη συνέντευξη Τύπου, ορισμένα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία έκαναν λόγο για προσωρινή παύση όλων των πτήσεων των Tu-154 μέχρι την εύρεση των αιτιών της συντριβής στη Μαύρη Θάλασσα, ωθώντας τον Μπαϊνέτοφ να τοποθετηθεί και πάνω στη συγκεκριμένη παράμετρο.

Τέλος, σύμφωνα με τον Σοκόλοφ, οι ομάδες διάσωσης αυτή τη στιγμή ερευνούν μία απόσταση ενός μιλίου από το Σότσι, έχοντας μέχρι τώρα ανασύρει 19 πτώματα, 230 ανθρώπινα μέλη και περίπου 2.000 κομμάτια από τα συντρίμμια του αεροσκάφους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή