ΚΟΣΜΟΣ

Η «Κυρία με την ερμίνα» του Ντα Βίντσι στην Πολωνία

i-kyria-me-tin-ermina-toy-nta-vintsi-stin-polonia-2168006

Μια εκπληκτική αγορά ετοιμάζεται να κάνει το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, καθώς, όπως ανακοίνωσε, πρόκειται να αποκτήσει ιδιωτική καλλιτεχνική συλλογή αποτελούμενη από κορυφαία έργα τέχνης, μεταξύ των οποίων και η «Κυρία με την ερμίνα» του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Το έργο, το οποίο χρονολογείται στον 15ο αιώνα, απεικονίζει νεαρή γυναίκα που κρατάει λευκή ερμίνα, ενώ η υψηλή καλλιτεχνική του αξία ενισχύεται και από το γεγονός ότι είναι ένας από τους τέσσερις γνωστούς πίνακες του αναγεννησιακού καλλιτέχνη που απεικονίζουν γυναικείες μορφές. Ενας άλλος πίνακας που απεικονίζει γυναίκα είναι, φυσικά, το αριστούργημά του «Μόνα Λίζα».

Το υπουργείο Πολιτισμού της Πολωνίας, το οποίο ανακοίνωσε προ μηνός ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συζητήσεις με στόχο την αγορά της συλλογής, έδωσε στη δημοσιότητα ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι πρόκειται να υπογράψει «συμφωνία σχετικά με το καθεστώς ιδιοκτησίας που θα διέπει τα έργα».

Σήμερα τα έργα ανήκουν στο Ιδρυμα των Πριγκίπων Τσαρτορίσκι και στεγάζονται στο Εθνικό Μουσείο της Κρακοβίας. Στη συλλογή ανήκουν πολλές χιλιάδες αντικειμένων υψηλής τέχνης.

Εκτός από το ονομαστό έργο του Λεονάρντο ντα Βίντσι, το οποίο αξίζει να σημειωθεί είναι ασφαλισμένο έναντι 350 εκατομμυρίων ευρώ, στη συλλογή περιλαμβάνεται ένας πίνακας του Ρέμπραντ, καθώς και σχέδια του Ρενουάρ.

Η ιστορία της συλλογής είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, αφού ιδρύθηκε από την πριγκίπισσα Ιζαμπέλα Τσαρτορίσκα το 1801, σε μια προσπάθεια συγκέντρωσης, φύλαξης και διατήρησης πολωνικών και ευρωπαϊκών πινάκων ζωγραφικής όταν η χώρα διαμελίστηκε από την Αυστρία, τη Ρωσία και την Πρωσία.

Στο σκεπτικό της απόφασής του, το πολωνικό υπουργείο Πολιτισμού αναφέρει ότι με την αγορά των έργων τέχνης θέλει να διασφαλίσει ότι αυτά δεν θα φύγουν από την Πολωνία, ενδεχόμενο το οποίο δεν είναι απίθανο όσο ανήκουν στο Ιδρυμα των Πριγκίπων Τσαρτορίσκι, καθώς ο πρόεδρός του, πρίγκιπας Ανταμ Κάρολ Τσαρτορίσκι ζει σήμερα στο εξωτερικό.

Η «Κυρία με την ερμίνα» είναι ένας μικρός πίνακας (ελαιογραφία σε ξύλο) που, σύμφωνα με τους ειδικούς, απεικονίζει τη Τσετσίλια Γκαλεράνι, την έφηβη ερωμένη του Λουδοβίκου Σφόρτσα, δούκα του Μιλάνου και ενός εκ πατρόνων του Λεονάρντο ντα Βίντσι. Η οικογένεια Τσαρτορίσκι αγόρασε το έργο στην Ιταλία το 1798 και εν συνεχεία το μετέφερε στην Πολωνία. Οταν οι ναζιστικές δυνάμεις εισέβαλαν στην χώρα, το 1939, το λαφυραγώγησαν, αλλά μετά το πέρας του πολέμου το έργο επιστράφηκε στους νόμιμους ιδιοκτήτες του.