Σκληρή γραμμή Τραμπ προς Β. Κορέα

Σκληρή γραμμή Τραμπ προς Β. Κορέα

2' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η «σαφής προειδοποίηση» του εν αναμονή προέδρου Ντόναλντ Τραμπ προς τη Βόρεια Κορέα για την επικείμενη πυραυλική της δοκιμή δείχνει ότι ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ συνειδητοποιεί τον κίνδυνο που δημιουργεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ και ότι έχει αποφασίσει να μην υπαναχωρήσει από την πολιτική κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας, ανέφερε χθες το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας.

Ο ηγέτης της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν ανακοίνωσε την Κυριακή ότι η χώρα του ετοιμάζεται να προχωρήσει σε δοκιμή διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου, ικανού να πλήξει τη δυτική ακτή των ΗΠΑ. Σε χθεσινό του μήνυμα στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ υποβάθμισε τη σημασία της βορειοκορεατικής ανακοίνωσης γράφοντας: «Δεν πρόκειται να συμβεί». Το υπουργείο Εξωτερικών της Νότιας Κορέας, όμως, ερμήνευσε το μήνυμα του Τραμπ ως προειδοποίηση προς την Πιονγιάνγκ.

«Χάρη στην ενεργητική μας διπλωματία, ο εν αναμονή πρόεδρος Τραμπ και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι συνειδητοποιούν τη σοβαρότητα και τον επείγοντα χαρακτήρα της βορειοκορεατικής πυρηνικής απειλής. Η στάση τους παραμένει αμετάβλητη γύρω από την ανάγκη διατήρησης των κυρώσεων εις βάρος της Βόρειας Κορέας και τη στενή συνεργασία με τη Σεούλ», είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών της Σεούλ Τσο Τζουν Χιουκ. Παρότι ο Τραμπ δεν έχει εκθέσει τα σχέδιά του για τις σχέσεις της κυβέρνησής του με την Πιονγιάνγκ, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου είχε πει ότι θα ήταν ανοικτός σε διάλογο με τον ηγέτη του απομονωμένου σταλινικού κράτους, «δοθείσης της ευκαιρίας».

Μιλώντας χθες στην τηλεοπτική εκπομπή «Good Morning America», η εκπρόσωπος του Τραμπ Κελιάν Κόνουεϊ είπε: «Η Βόρεια Κορέα προειδοποιήθηκε μέσω του μηνύματος του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter. Ως πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Τραμπ σκοπεύει να εμποδίσει την ανάπτυξη της βορειοκορεατικής πυραυλικής ικανότητας. Τα ακριβή του σχέδια θα ανακοινωθούν μετά την ορκωμοσία. Εκτιμούμε ότι οι κυρώσεις δεν υπήρξαν πάντα αποτελεσματικές και πιστεύω ότι η Κίνα θα μπορούσε εδώ να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο».

Η Επιτροπή Ηθικής

Στο μεταξύ, αυστηρή κριτική –πάντα μέσω Twitter– άσκησε χθες ο εν αναμονή πρόεδρος των ΗΠΑ στην απόφαση του ελεγχόμενου από τους Ρεπουμπλικανούς Κογκρέσου να υποβαθμίσει δραστικά τις αρμοδιότητες της ανεξάρτητης Επιτροπής Ηθικών Θεμάτων του Κογκρέσου, μεταβιβάζοντας τις εξουσίες της σε βουλευτική επιτροπή.

Σε δύο διαδοχικά μηνύματά του, ο Τραμπ έγραψε: «Με τόση δουλειά που έχει το Κογκρέσο, σε τι αποσκοπεί άραγε η εξασθένηση των αρμοδιοτήτων της Επιτροπής Ηθικών Θεμάτων; Δεν είναι περίεργο που αυτή ήταν η άμεση προτεραιότητα του νέου νομοθετικού έτους;

Δώστε έμφαση στη μεταρρύθμιση του φορολογικού κώδικα, στην υγειονομική περίθαλψη και σε τόσα άλλα πολύ πιο σημαντικά ζητήματα». Κατόπιν αυτών και άλλων αντιδράσεων, οι Ρεπουμπλικανοί απέσυραν την απόφασή τους αργά χθες το βράδυ.

Σημειώνεται ότι η ανεξάρτητη διακομματική αρχή, που θεσμοθετήθηκε το 2008 στον απόηχο βουλευτικών σκανδάλων που σχετίζονταν με την οικονομική κρίση, είχε εξασφαλίσει επαίνους χάρη στους άτεγκτους χειρισμούς τους. Παρότι η επιτροπή αυτή δεν διέθετε δικαστικές εξουσίες, παραπέμποντας τα πορίσματά της στην αρμόδια επιτροπή του Κογκρέσου, το ηθικό βάρος των εκθέσεών της ήταν τέτοιο, που οι βουλευτές βρίσκονταν αναγκασμένοι να ακολουθήσουν τις προτάσεις της.

Μερικές από τις σημαντικότερες έρευνές της αφορούσαν κρούσματα παραβίασης των κανόνων χρηματοδότησης –μεταξύ άλλων– από διαβόητα πρώην ρεπουμπλικανικά μέλη της νομοθετικής εξουσίας επί ημερών Τζορτζ Μπους του νεότερου, όπως ο Κεν Λέι, ο Τζέφρι Σκίλινγκ και ο λομπίστας Τζακ Εϊμπράμοφ.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή